Lei konflikten i Midtøsten
Benny Morris mener Israel gjorde en fatal feil etter Seksdagerskrigen. Landet skulle gitt fra seg Vestbredden til Jordan.
– Jeg vil ut av Vestbredden. Jeg vil sågar godta en uttrekning uten en avtale med palestinerne. Men hva skjer da? Da begynner rakettene å hagle ned over Tel Aviv og Jerusalem umiddelbart, sier han og slår ut med armene.
– Hva gjør man da? Selv en som meg, som desperat vil ut av Vestbredden, vet ikke hvordan man skal sikre Israels trygghet. Det er et fryktelig dilemma.
Starten
Benny Morris er regnet som den fremste av de såkalt nye historikerne som fra åpningen av det israelske forsvarets arkiver på 1980-tallet, satte seg fore å omskrive israelsk og sionistisk historie. Det klarte de. Arkivene kastet nytt lys over tiden etter staten Israels opprettelse, ikke minst krigen i 1948. Morris og de nye historikerne la ikke skjul på overtramp som Israel gjorde i 1948.
Mange satte ikke pris på det, men Morris var tydelig på at dette var hva de fant i arkivene. Hans bok om det palestinske flyktningproblemet, som kom ut i 1988, men som han oppdaterte i 2004, ble beskyldt for å bare skrive om israelernes overtramp i krigen. Morris pekte på at boken aldri var ment å være en bred gjennomgang av alle sidene, men av det han fant i arkivet.
Nå er Morris i Norge for å lansere sin siste bok, «1948», som tar for seg hele krigen, ikke bare flyktningproblemet.
– Åpningen av arkivene gav en mulighet til å se på denne krigen skikkelig. Derfor kommer denne boken, sier han.
Forverring
Mye har skjedd siden frigjøringskrigen i 1948. Midtøsten plages av «evige» konflikter.
– Hvordan ser du på at mange i Israel nå har gått fra å ville løse konflikten med palestinere til å håndtere den?
– Mange israelere, jeg er selv en av dem, har gått bort fra å tro at palestinerne ønsker en tostatsløsning. Hamas i Gaza er helt tydelige på det, men også Fatah på Vestbredden vil ha hele «Palestina». De er bare mer diskret, de er med på fredssamtaler i ny og ne, forteller han.
Israelere som Morris tror ikke lenger på en tostatsløsning. Men konflikten må håndteres, den må være på et nivå som ikke skaper blodsutgytelse og vold.
– Tror man ikke på en snarlig fredsløsning, noe jeg ikke tror på, må livet likevel gå videre på bakken. Hvordan da takle konflikten?
– Ja, hvordan da?
– Palestinernes situasjon må bedres. De lever i et inferno i Gaza. De har ingen fremtid, intet håp. Det bør bygges opp en industri, det bør bygges en havn og det bør bli gitt adgang til Vestbredden, forklarer han.
På Vestbredden må det samme skje. Hindringer må fjernes, økonomisk virksomhet settes i gang. Men Morris selv er usikker på om en slik løsning holder.
– For palestinerne vil ikke gi opp sine nasjonalistiske ambisjoner. Hamas på sin side ønsker heller ikke noen forbedring i livssituasjonen til innbyggerne i Gaza. Da mister de internasjonal sympati og etterhvert makten.
Feil
For Morris er det bare en konklusjon han kan trekke av det meget vanskelige dilemma Israel er kommet i. Landet var for grådige etter krigen i 1967.
– Vi gjorde en stor feil. Vi ble angrepet og tvunget inn i krigen, men vi skulle ha trukket oss tilbake, umiddelbart, fra Vestbredden og latt jordanerne styre der. Det er ikke sikkert det ville vart, kanskje ville palestinerne gjort opprør mot dem slik de gjorde mot oss. Men det ville gitt en mulighet for fred.
Morris har vært i debatter med Kåre Willoch om hvordan historikerens forskning skal tolkes. De er ikke enige. Men At Israel er en stat basert på terror, er noe Morris fnyser av.
– Det er tull. Alle okkupasjoner bruker makt. Alle okkupasjoner er undertrykkende og onde. Israel er blitt satt i en situasjon hvor deres handlinger er vonde. I mange år ville Israel ikke ut av okkupasjonen, men så kom den første intifadaen og snudde på dette. Folk begynte å se at det ikke var rett å styre et folk slik de gjorde. Ei heller var det praktisk, forteller han.
– Hvorfor presser ikke velgerne statsminister Netanyahu mer på å komme opp med en plan for fred?
– Fordi det ikke finnes noen god plan. Men også fordi hans velgere er på høyresiden. De flytter ikke bosettere uten at sikkerheten er garantert. Etter den arabiske våren er det blitt vanskeligere for en statsminister i Israel å gi «land for fred». Man vet aldri hvem som ender opp med makten i Syria for eksempel. Plutselig kan IS eller al-Qaida skyte raketter inn i Israel fra Golan.
Lei
Morris er utdannet innen europeisk historie, men har beskjeftiget seg mye med Midtøsten. Men nå tar han en pause.
– Jeg har sluttet å skrive om araberne og sionistene. Det gjør meg deprimert. Nå skriver jeg en bok om tyrkerne og armenerne.
– Litt kontroverser i ditt forfatterskap må du altså ha?
Han ler.
– Mange reagerer eksplosivt på det temaet, ja. Men mye er allerede kjent. Det som ikke er kjent er at selv etter Atatürk kom til makten, skjedde det massakrer på armenerne. Det snakkes det ikke om.