Lengter etter lyd av flere instrumenter i kirken
Artisten Arvid Pettersen tror at en større musikalsk bredde vil åpne kirker og menigheter for mennesker som ellers ikke går der.
Den erfarne artisten har lagt bak seg et begivenhetsrikt år. En rekke egne konserter og turné med verdenskjente musikere fra jazzrock-gruppen Koinonia på sensommeren er noe av det som har stått på programmet.
Rett før jul opptrådte han for ministre og kongelige på 25 -årsjubileet for Den europeiske bønnefrokosten i Brüssel.
– Gud er opptatt av kunst
Etter snart 30 år som artist slutter ikke Pettersen å la seg forundre eller begeistre over hvordan musikk berører mennesker og skaper fellesskap. Det nærer også en lengsel:
– Hva kan vi gjøre for å se flere musikkinstrumenter i bruk til Guds ære, spør Pettersen.
Han ser på mangfoldet i naturen og tenker det vitner om noe som gleder Skaperen.
– Dette er et spørsmål om hvilken kultur vi skaper. Det går opp for meg mer og mer at Gud er opptatt av kunst, estetikk og kreativitet, sier han. – Og dette er sentralt for menighetsbyggere.
– Lettest å snakke om det man er kritisk til
Pettersen ga i 2020 ut boken «Når sant skal synges - tanker om musikk og tro», som fikk varm mottakelse. Her skriver han om «kunstnerånd».
Han mener Bibelen inviterer til å være kreativ og kvalitetsbevisst i formidlingen av den kristne tro. Som eksempel viser han til Paulus´ ord i Filipperbrevet: «Alt som er sant, alt som er ære verd, alt som er rettferdig, alt som er rent, alt som er verdt å elske, alt folk taler vel om, alt som duger og er ros verd - gi akt på det!».
Artisten synes samtaler om musikk i kristen sammenheng lett kan bli lite konstruktive fordi det ofte er lettest å snakke om det man er kritisk til.
– Hvem ønsker ikke mangfoldet?
– I stedet for å snakke om musikksjangre som er for smale, vil jeg si: La oss fremelske flere instrumenter! Da vil musikere presse fram et større mangfold på en positiv måte, sier han.
Som eksempel nevner han at hvis noen spiller fløyte eller klassisk gitar, vil dette utfordre fellesskapet til å bruke en større rikdom av musikalske virkemidler.
– Det samme gjelder treblåsere, messingblåsere og strykeinstrumentene. Hvem ønsker ikke dette mangfoldet? Det er også inspirert av Bibelen, sier Pettersen.
– Vil åpne kirker
En slik holdning til musikk tror han også vil åpne kirker og menigheter for mennesker som ellers ikke går dit. Det har han personlig erfart i en menighet i Romania som har eget symfoniorkester med 90 medlemmer.
Regelmessig øver de inn nye verk i ulike sjangre, også med kor. Folk i byen kommer til den kirken for å oppleve spennende musikk.
– Har stått ganske stille
– Hvordan opplever du at rommet for forskjellig musikk utvikler seg i Kristen-Norge?
– Stilmessig har det stått ganske stille i 20 år, men jeg er optimist nå.
Pettersen har et inntrykk av at flere unge mennesker begynner å bli sultne på åndelig fellesskap og musikalsk og sosial interaksjon utenom det digitale.
– De får lyst til å drive med musikk uten datamaskin, noen går på kulturskole og ønsker å utvikle seg slik at vi kan få høre flere av klangene og formidle ulike fantastiske stemninger, sier han.
Om fem til ti år tror han vi vil se flere instrumenter i bruk.
– Jeg oppfordrer til å heie fram mennesker i alle aldre til å ta fram instrumentet og stemme det opp. Med kyndig musikalsk ledelse i kirkene, gode arrangement og åndsfylte utøvere vil musikken bidra sterkt i formidlingen av kirkens budskap, og bringe enhet og vekst, til Guds ære, sier han.