Lesbiske Gunnhild ut mot Pride: – Det motsatte av toleranse
Gunnhild Kristin Borlaug tordnet mot Pride-bevegelsen på Facebook. Nå renner støtteerklæringene inn.
Det siste døgnet har et intervju om Pride i lokalavisen Stord24 gått viralt i sosiale medier.
Årsaken er at Stord-kvinnen Gunnhild Kristin Borlaug uttaler at hun som lesbisk aldri har følt seg mer annerledes enn nå.
«Det evige maset»
Det begynte tidligere i uken da Borlaug la igjen en kommentar på et innlegg fra Stord24 der hun var kritisk til at en gate i Stord skulle males i regnbuefargene.
– Hver sommer det evige maset, gnålet, hysteriet som ikke lenger handler om kjærlighet, men skrudd kjønnpolitikk og ellers forvirret fetisjer, tordnet Borlaug.
Gikk viralt på Facebook
I et intervju med Stord24 litt senere, utdypte Borlaug synet sitt.
Der sa hun blant annet at Pride har gått altfor langt.
På under ett døgn fikk artikkelen over 17.000 liker-klikk. Blant de over tusen kommentarene er det svært mye støtte å spore.
– Så enig med ho, nå er det godt for langt! Nå blir folk irriterte, skriver en.
– Godt at det kommer fra en som er lesbisk, skriver en annen.
– Rørende henvendelser
– Jeg er overveldet over responsen. Jeg har fått haugevis av private henvendelser på telefon og på Messenger. Folk er rørt og takker meg for at jeg sier ifra, sier Borlaug på telefon til Dagen.
– Hva sier folk til deg?
– De takker meg fra hjertet og sier ting som «jeg trengte å høre det du sier i intervjuet. Jeg er ingen hater, og det gjør vondt når folk kaller meg det», gjengir Borlaug.
Stemplet som «homohater»
Vestlandskvinnen reagerer kraftig på at det å ha ulike meninger omtales som hat.
Hun maler et bilde av det hun mener svært ofte skjer i dagens debattklima:
– Se for deg en person som har et bibelsk syn på homofili. Vedkommende våger å ytre seg litt om meningene sine, men blir da sabla rett ned og stemplet som homohater, homofob og en ondsinnet person. Han eller hun blir kanskje fortalt at de indirekte har deler av skylden for at to homofile ble drept i Oslo i fjor. Da tier vedkommende stille og setter seg ned ved middagsbordet. Det er grobunn for at et faktisk hat kan oppstå.
– Hvordan da?
– Det gjør jo selvfølgelig vondt for en person å bli stemplet som hatefull når man egentlig bare er konservativ. Meningen er ikke hatefull, den er bare ikke den samme meningen som Pride-bevegelsen vil at man skal ha, sier Borlaug.
Terroren i Oslo: – Grusomt
Hun mener hele befolkningen nå påtvinges ett bestemt syn på homofili.
– De som virkelig er hatere, sånn som han som angrep og drepte homofile i fjor, de er det veldig vanskelig å snu. Men de er det heldigvis veldig veldig få av, sier Borlaug.
Hun mener de aller aller fleste mennesker i Norge syntes drapet på to homofile mennesker i Oslo i fjor sommer var forferdelig trist.
– Det var virkelig helt grusomt. Men det er faktisk ikke det vi snakker om her. Denne debatten handler om hvorvidt det skal være lov å være uenig med Pride-bevegelsen om kjønn og homofili uten å bli stemplet som homofob.
Kalt «Putin» på Facebook
Til tross for overveldende støtte etter onsdagens intervju, forteller Borlaug samtidig om noen uhyggelige kommentarer.
– De kommer fra det skjeve miljøet, og det sier jo litt.
– Folk som sier at min holdning vil føre til at vi blir som Russland. Noen har til og med kalt meg «Putin», sier hun, men legger til at hun ikke tar slike kommentarer til seg.
Nabo med sterke meninger om homofili
Den lesbiske kvinnen har en kristen nabo som hun omtaler som svært religiøs og som har sterke meninger om Pride.
– Hun er bibeltroende og mener at homofili er synd. Men hun har aldri trakassert meg. Hun aksepterer meg som person, selv om hun har en mening om legningen min. Og det må hun få lov til å ha. Hun prøver ikke å forandre meg og jeg prøver ikke å forandre henne. Hun er en utrolig god dame, sier Borlaug.
Hun forteller at bekjente av henne gjerne forventer at hun skal angripe meningene til den kristenkonservative naboen.
– Men hennes meninger og følelser er like mye verdt som mine. Folk spør meg hvordan jeg holder ut med en nabo med sånne meninger. Jeg svarer at det går helt fint.
– Barn skal ikke hjernevaskes
Borlaug er også svært kritisk til at Pride-bevegelsen har opplegg rettet mot barn.
– Det er bensin på bålet. Barn skal ikke trekkes inn i det i det hele tatt. Barn må få ha en naturlig utvikling. Bare se på meg, jeg vokste opp på 1970-tallet uten Pride i barnehagen, og jeg er likevel lesbisk. Jeg skjønte likevel at jeg likte jenter. Jeg lærte meg likevel hva kjærlighet er, sier Borlaug.
Hun mener barn er altfor lettpåvirkelige.
– Barn har sårbare sinn og de skal ikke hjernevaskes. Nå hører jeg om barn som kommer hjem fra barnehagen og spør foreldrene om hvilket kjønn de egentlig er. Det synes jeg er direkte skummelt, sier hun.
Mener homokampen er vunnet
Pride-bevegelsen sier imot seg selv, mener Borlaug.
– De sier at homofile bare vil ha vanlige liv, men så krever de enorm oppmerksomhet og særbehandling. De vil ikke bli satt i bås, men så er de enormt opptatt av merkelapper og legninger og nye ord og uttrykk.
Borlaug mener mange homofile i Norge kjemper for harde livet for en kamp som allerede er vunnet.
– Homofile og heterofile er faktisk likestilt i dagens samfunn. Det er lovfestet. Vi har juridisk rett til likebehandling nå. Vi er like mye verdt som mennesker. Har ikke folk forstått dette?
Den vonde historien som ligger i fortiden får altfor mye fokus, synes hun.
– Jeg får høre: «Husk på hvor forferdelig det har vært å være homofil. Husk alt det grusomme og urettferdige». Men nå er kampen vunnet. Er kampen nå å få alle til å være helt enige med dem? Det er i så fall skummelt.
Etterlyser mer toleranse
Borlaug mener noe av ideologien og politikken som Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold fremmer er skremmende.
– Jeg synes ikke Pride er fritt lenger. Jeg mener de går inn for å provosere. Fri sier at de kjemper for mangfold, likeverd og kjærlighet, men det handler faktisk svært lite om kjærlighet. Kjærligheten i Pride blir veldig overskygget av politikk og seksuelle innslag, mener Borlaug.
Hun er fristet til å bruke ordet «sirkus» om det Pride er blitt i dag, selv om hun egentlig mener det ordet er litt for negativt ladet.
– Toleransen de krever må gå begge veier, men det gjør den ikke. Pride-bevegelsen sier de vil ha toleranse, men de er jo det motsatte av tolerante selv, sier Gunnhild Kristin Borlaug.
Det har foreløpig ikke lyktes Dagen å få en kommentar fra foreningen Fri.