– Lett å skrive hardt
Thomas Wold, ekspert på sosiale medier ved NTNU, kjenner ikke til at kristne er spesielt hatefulle på nett.
– Generelt er nettdebatter bedre enn sitt rykte. Det er gjerne de verste som blir trukket fram, men noen tema eskalerer raskere enn andre. Typiske tema er religion eller innvandring. Da blir det skyttergravskrig, sier Thomas Wold til Dagen.
– Hvorfor er det så lett å uttrykke seg hatefullt på nett?
– Før tenkte en at det var en anonymitet som gav beskyttelse, men så ser vi at mange legger ut innlegg med fullt navn.
– Det er typisk at det er lettere å skrive hardt enn å snakke hardt. Når vi snakker ansikt til ansikt, får vi automatisk en moderator i eget kroppsspråk og ansikt, og i den umiddelbare responsen fra den andre, sier Wold
– Når et menneske sitter foran et tastatur, som ikke er humant, er det lettere å gå inn i sin egen krets av ja-mennesker. Du søker de andre som du er enig med, og tar ikke til deg det du er uenig i, det som ikke stemmer med din egen virkelighetsoppfatning. Samtidig er kanskje virkeligheten litt annerledes, sier eksperten på sosiale medier.
Hatytringer
Humanetiker og Midtøsten-ekspert Lars Gule holder kurs i nettdebatt for å få bukt med hatytringer. Han mener det er viktig å unngå en «dehumaniserende» retorikk og usanne historier.
– Folk er villige til å tro det verste om sine meningsmotstandere. Noen formidler historier som man vet raske kontrollspørsmål og undersøkelse ser at er falske og usanne påstander, sier Gule til Dagen.