Lette fram de minste ordene om 22. juli

Da for­fat­ter og jour­na­list Kje­til S. Østli for­sto at folk var lei av å høre om 22. juli al­le­re­de før retts­sa­ken, lette han etter ord som igjen kunne vekke.

Publisert Sist oppdatert

Han fant de helt små ordene. Nå er de sam­let i en ny bok.

Hvor­dan skri­ve om 22. juli når alle or­de­ne al­le­re­de er sagt, og folk al­le­re­de er mette? Det spørs­må­let balet Østli med da han ble bedt om å dekke ter­ror­retts­sa­ken mot An­ders Behring Brei­vik i fjor vår for Af­ten­pos­ten.

- Så mye av 22. juli-dek­nin­gen var pre­get av kli­sje­er og store, men tomme ord, som «den gru­som­me dagen», «det for­fer­de­li­ge døg­net», «ver­dig» og «rys­ten­de». Jeg opp­lev­de at folk ikke len­ger følte det de store or­de­ne påsto, de var blitt tømt, og at det var med­vir­ken­de til at de gikk lei sier Østli til NTB.

In­spi­rert av ly­ri­ke­ren Hans Bør­lis ord «om de størs­te tin­ge­ne skal man bruke de mins­te or­de­ne», ble hans me­to­de å lete etter de små bil­de­ne som på nytt kunne klare å vekke fø­lel­ser og iden­ti­fi­ka­sjon hos le­ser­ne.

Jenta som sang

Hver lør­dag i de el­le­ve ukene retts­sa­ken varte opp­sum­mer­te han sine inn­trykk med ut­gangs­punkt i ett ord. Re­spon­sen ble mas­siv. Få andre 22. juli-teks­ter har blitt så mye delt, dis­ku­tert og rost på so­sia­le medi­er. Nå er teks­te­ne sam­let i boken «Rett­fer­dig­het er bare et ord» på Cap­pe­len Damm.

«Sann­het», «øde­leg­gel­se», «be­drag», «smer­te», «sam­hold», «leve», «An­ders», «frykt», «tvil», «urett­fer­dig­het» og «let­tel­se», var or­de­ne han satt igjen med etter de el­le­ve ukene i ret­ten.

- Jeg ville at le­ser­ne skul­le føle og se for seg disse store or­de­ne. Da er min er­fa­ring at det er de små or­de­ne som er mest virk­nings­ful­le, sier han.

Der­for bruk­te han plass på be­skri­vel­ser som den om jenta som sang på en barne­sang da hun våk­net opp skutt i hodet og som den enes­te over­le­ven­de av el­le­ve på Kjær­lig­hets­sti­en. Og som svar­te i ret­ten at hun skjøn­te at beste­venn­in­na var død fordi de hadde holdt hver­and­re i hån­den.

- Det var i sånne øye­blikk i ret­ten at jeg kjen­te at jeg våk­net. Og da vil jeg at le­se­ren også skal se og opp­lev­de den fø­lel­sen, for­tel­ler han.

Kur mot glem­sel

Østli mener det slø­ven­de klisjésprå­ket som ble så do­mi­ne­ren­de i 22. juli-sa­ken har en po­ten­si­elt far­lig side ved seg.

- Jeg ten­ker at An­ders Behring Brei­vik tje­ner på glem­sel. For dess mer vi glem­mer al­vo­ret og det vir­ke­lig fæle i denne saken, dess mer for­to­ner han seg bare som en ideo­log som vil lage et fa­scis­tisk parti, og dess let­te­re tror jeg det er for mer mo­de­ra­te islam­ha­te­re eller medie­ha­te­re å heie på ham, sier Østli.

Østli har vært skremt av hvor fort både han selv og andre glem­mer gru­som­he­te­ne i saken, og sier et av må­le­ne med å gi ut bok er å bidra til å brem­se denne glem­se­len.

- I hver enes­te ar­tik­kel har jeg sne­ket inn noen set­nin­ger som er de­tal­jer­te og hjerte­skjæ­ren­de, og det har jeg gjort som en kur mot glem­sel. Boken er mitt bi­drag til hu­kom­mel­sen om 22. juli.

Powered by Labrador CMS