Leverer en halv million til bosettinger på Vestbredden
Karmel Instituttet leverer i dag over en halv million kroner til bosetterne i Alonei Shilo på Vestbredden. Det liker Snorre Valen i SV dårlig.
- Bosettingene er folkerettsstridig, så den norske stat kan ikke være med å finansiere slikt, sier Snorre Valen til Dagen.
Onsdag skal han, etter to utsettelser, får stilt sitt spørsmål i spørretimen til finansminister Siv Jensen om regjeringen igjen vil åpne for at Karmel Instituttet skal kunne tilby sine givere skattefradrag. For to år siden ble denne muligheten kuttet av den rødgrønne regjeringen, og linja fra nåværende regjering tyder ikke på noe endring.
- Men det er verd en avklaring. For blant annet Jørund Rytman i Frp har vært klar på at Karmel bør få denne muligheten. statssekretær i Finansdepartementet Jørgen Næsje har også sagt at regjeringen vil se på de aktuelle retningslinjene.
I sitt spørsmål til Jensen trekker Valen frem lovmessigheten av bosettingene.
«Vil statsråden gå inn for å endre skatteloven slik at det åpnes for en indirekte statlig subsidiering av organisasjoner som medvirker til handlinger i strid med folkeretten», spør han.
Mer penger
For Karmel spiller det liten økonomisk rolle om deres givere igjen kan trekke fra bidragene på skatten. Organisasjonen samler inn mer penger enn før, forteller leder John Skåland på telefon fra Jerusalem. I dag og i morgen skal han på tur til to bosettinger og levere fra seg penger.
- En sjekk på 500.000 går til Alonei Shilo. Pengene er øremerket et stort, permanent hus som skal bygges der. Vi skal også gi 350.000 til en annen bosetting lenger nord, sier han.
Skåland vil av sikkerhetsmessige årsaker ikke ut med hvilke bosetting dette er.
- Når vi ble utelukket fra skattefradragsordningen, gav folk bare enda mer til oss. Vi bryr oss ikke mye om hva alle de villfarende i Norge gjør, det får vi ikkegjort noe med. Vi gjør det vi har tro for.
Men Skåland opplever utelukkingen som meget urettferdig, prinsipielt sett.
- Vi betaler våre regninger til stiftelsestilsynet som alle andre. Historien vil dømme Norge i denne saken på lik linje med at de viste unnfallenhet i jødedeportasjonen under krigen. Det er et uhyrlig overgrep, men i realiteten har det ikke noe å si for midlene vi får inn. Men det er ikke en nasjon som Norge verdig, og det er på tide at den nye regjeringen griper inn, sier Skåland.
Dagen