Liberalerna vil forby nye friskoler
Det svenske partiet Liberalernas landsmøte vedtok forrige helg å forby etablering av nye friskoler.
Det svenske partiet Liberalernas landsmøte vedtok forrige helg å forby etablering av nye friskoler.
Mindretallet ønsket også å stenge friskoler som allerede er i drift.
Bakgrunnen er utfordringer med integrering av innvandrere og utenforskap.
– De religiøse friskolene har i flere tilfeller brutt svenske skolers verdigrunnlag og skoleinspeksjoner har vært for slappe, sa Kristina Bergman Alme, delegat fra Västsverige, ifølge avisa Världen idag.
Fristed
Hun gikk inn for å vedta «frihet fra religiøse skoler», men forslaget kom ikke med i sluttvoteringen.
Da stod det mellom et forslag om å gjøre det vanskeligere å starte friskoler og lettere å stenge dem, og partiledelsens forslag: Å stanse nyetableringer av friskoler. Det siste forslaget ble vedtatt med 91 mot 83 stemmer.
I debatten tok flere til orde for at skolen skal være et fristed for barn som vokser opp i «ufrihet og religiøs undertrykkelse hjemme», ifølge Världen idag.
Avisen skriver på lederplass at dersom politikerne ønsker å integrere muslimer bedre, burde det ikke gå utover kristne friskoler.
Fri for religøse innslag
Dagen skrev om den svenske friskoledebatten i vår. Landsmøtet til Socialdemokraterna, som sitter i regjering med Miljöpartiet, vedtok da at de vil forby religionsutøvelse i friskoler, som fellesbønn og andakt.
– Skolen skal være fri for religiøse innslag, sa statsminister Stefan Löfven til Dagen i april.
Ap-leder Jonas Gahr Støre støtter ikke en slik linje i Norge.
Utreder skolene
Den svenske regjeringen holder på med en utredning av konfesjonelle friskoler - skoler som bygger på et religiøst alternativ. Utdanningsminister Gustav Fridolin sa i fjor at han ville undersøke om skolene følger lovens krav om at religiøse innslag skal være frivillige å være med på i skolen.
Regjeringen varslet for en måned siden at de vil heve terskelen for hvem som får drive slike friskoler, ifølge Världen idag.
Bo Nyberg i Kristna friskolerådet ønsker en granskning velkommen, men mener at spørsmålet om religionsfrihet heller må løftes i kommunale skoler.
– Der handler det bare om frihet fra religion, sier han til avisen.