Lid tar over ledelsen av Wycliffe
Wycliffe ber resten av kirke-Norge om penger og folk så Guds Ord kan nå bokstavelig talt ut til alle verdens folkeslag. - Stå sammen med oss, oppfordrer påtroppende leder Agnes Lid.
I helgen feiret Wycliffe sitt 35-årige nærvær i Norge, takket av sin leder og innsatte en ny.
Agnes Lid (51) skal nå styre organisasjonen og ønsker at Wycliffe skal bli mye mer kjent.
Organisasjonen mangler ikke først og fremst rekrutter, snarere tvert om. Men kapasitet til å hjelpe flere ut i arbeidet med å oversette Bibelen til flere språk verden over.
Hadde Wycliffe hatt penger, kunne de ansatt flere som kunne bistå bibeloversetterne. Derfor appellen til kirkesamfunn og organisasjoner.
Utfordrer
- Jeg vil utfordre alle, enkeltpersoner, menigheter og kirkesamfunn, til å stå sammen med oss så vi får ressursene vi trenger for å utføre denne tjenesten. Bare da kan oppdraget i misjonsbefalingen fullføres, sier hun samme helg som hun ble bedt for og innviet til ledertjenesten.
- Alt kristent arbeid bygger på Bibelen. Vi i Wycliffe er spesialister nettopp på å gjøre Bibelen tilgjengelig for nye språkgrupper, men ansvaret for at dette blir gjort, må være felles for alle kristne, sier Lid.
Feiret 35 år
En betydelig mengde entusiaster for verdensvidt bibeloversetterarbeid var samlet 35 år etter at Wycliffe fikk egen avdeling i Norge. Nær halve tiden, i 17 år, har Sigmund Evensen ledet arbeidet - med avgjørende støtte på kontoret og ellers fra kona Ingjerd.
1. august fratrer han, og lørdag holdt han sin avskjedstale i Storsalen i Oslo og viste fram organisasjonens bankende hjerte:
- Jeg har aldri forstått hvorfor noen som tilfeldigvis er født i en avsides dal, bakenfor noen fjell eller andre steder liksom skal være frarøvet det vi andre tar som en selvfølge. Jeg har aldri forstått hvorfor de skal oppgi sin egen identitet og må lære seg et majoritetsspråk for å få høre hva Gud har sagt i sitt Ord, sa Evensen.
Over lerretet rullet det blant annet bilder fra overleveringen av nytestamentet til umanakaina-folket i Papua Ny-Guinea. Den fant sted etter Ingjerd og Sigmund Evensens legendariske innsats i jungelen der. Men også resten av den norske Wycliffe-historien ble kort presentert.
Tent av TV-program
Den nye Wycliffe-lederen har ikke en tilsvarende jungelbakgrunn, men var for en del år siden innstilt på å dra ut i oversetterarbeid i Tanzania. Av familiære grunner ble ikke dette noe av, men hennes engasjement for at alle verdens folk skal få Guds Ord på sitt eget språk er høyt. Det ble for alvor tent da hun så TV-programmet om Ingjerd og Sigmund Evensen og deres 19 år lange jobb med å skaffe umanakainaene nytestamentet på deres eget språk.
Samme kveld som programmet gikk, sendte hun en e-post til Wycliffe-kontoret og fortalte hva programmet hadde gjort med henne.
Siden har kontakten vært god og tett, så Agnes Lid kommer på alle måter til sine egne. Hun har også fem år bak seg i Wycliffe-styret. Avtroppende Wycliffe-leder Sigmund Evensen skal ha sett henne som en mulig arvtaker i ti år allerede. Det er derfor ikke noe sjokk at det er akkurat hun som tar over 1. august.
Firebarnsmoren har tre av fire barn ute av redet, så det var greit med oppbrudd nå. Hun er vokst opp i Misjonskirka på Stabekk, og vender nå nesten hjem ved å bosette seg i Asker.
Minst fem år
Hun sier man trenger minimum fem år i en slik lederjobb for å få de beste resultater.
- Hva vil du om fem år måle det på om du har gjort en god jobb eller ikke?
- Det vil være et tegn på at jeg gjør en god jobb både for utsendingene våre og medarbeiderne i Norge om de opplever seg ivaretatt og vi har økt tilgangen på mennesker som kan utføre arbeidet vårt og økonomiske ressurser - og hvis vi i tillegg har hatt fremdrift i oversettelses- og bistandsprosjektene våre. Min jobb blir å ta et overordnet ansvar for strategi og daglig drift, men gode resultater vil være basert på samspill og teamarbeid.
Små, men store
I Norge er Wycliffe en liten organisasjon, og ikke altfor kjent. Men ute i verden er Wycliffe den dominerende organisasjonen blant dem som driver med bibeloversettelse.
- Vi er nok en del kjent i Norge, men kunne godt vært mye mer kjent, medgir Lid overfor Dagen.
Selv regner hun med å bruke en del tid på å få Wycliffe-navnet opp og fram på tvers i det kirkelige landskapet.
Til dette får hun trolig adskillig hjelp av sin forgjenger som slett ikke slutter i Wycliffe, bare som sjef.
- Jeg håper å få lov til å reise en del. Jeg skal spørre den nye sjefen, spøkte Sigmund Evensen i sin avskjedstale.
Det er Lid svært innstilt på å si ja til, og hun er glad for å ha ekteparet Evensen ved sin side når hun startet i jobben 1. august.
Agnes Lid er lektor og har de siste fem åra vært en del av lederteamet ved Sykkylven videregående skole. I sunnmørsbygda var hun med å starte den lokale Vineyard-menigheten.
- Jeg er spent, men gleder meg til å bruke energien min på noe som er så meningsfullt. Jeg tror jeg er i Guds plan og tror jeg vil få Guds hjelp. Det gir meg guts til å tørre å si ja til denne jobben, sier Lid.