Lidelsens gevinst
Viser ikke kirkehistorien at det var når troen møtte motstand at Guds rike gikk fram og menigheten ble fylt med sanne troende?
«For Kristi skyld fikk dere den nåde ikke bare å tro på ham, men også å lide for ham.» (Fil 1,29) Kirkehistorien er full av beretninger om kristne som opplevde forfølgelse og lidelse for Jesu skyld.
Paulus går så langt som å si at «alle som vil leve et gudfryktig liv i Kristus Jesus, skal bli forfulgt.» (2 Tim 3,12).
Samuel Lam var en kinesisk kirkeleder som ble dømt til 20 år i en arbeidsleir. Etter fornedrelser, sykdom og uten tilgang på Guds ord ble han omsider løslatt.
Det første han oppdaget var at hans kjære hustru hadde gått bort, rett før han kom ut av fengselet. Men Samuel Lam fikk muligheten til å påvirke hele Kina gjennom sine taler på kassettbånd, før husmenighetsbevegelsen var særlig kjent utenfor Kina. Hans lidelse og tro gav styrke til tusenvis av nye kristne.
Fra en posisjon av dominans og mangel på konkurranse fra andre religioner, blir nå kristendommen redusert til ett av mange tilbud borgerne presenteres for. Mulighetene og friheten til å forkynne evangeliet på de ulike samfunnsområdene har blitt begrenset. Som kristne vil vi i økende grad bli utsatt for et press vi før var beskyttet mot.
Men er alle disse endringene nødvendigvis en hindring for evangeliet? Viser ikke kirkehistorien at det var når troen møtte motstand at Guds rike gikk fram og menigheten ble fylt med sanne troende? La oss derfor ikke frykte. Guds nåde er virksom også i prøvelsene som vil komme.