Like ved denne elva skal det komme en ny kirke. Den skal bygges slik at den ikke blir tatt av flom
For første gang planlegges et norsk kirkebygg som skal tåle klimaendring og 200-årsflom.
– Det var den tomta vi fikk, sier Pål Ove Vadset, leder i byggekomiteen for ny kirke i Sædalen i Bergen kommune.
– Det er viktig at den ligger sentralt i bygda, legger han til.
Coopen, bensinpumpa og en stor parkeringsplass danner et lite sentrum i bydelen som har vokst fram siden 90-tallet. Kirken skal komme rett bak butikken, og fem forslag er levert inn i en arkitektkonkurranse.
– Aldri hørt om
Alle forslagene tar høyde for at kirken ikke skal bli ødelagt dersom Austlibekken skulle gå altfor mye ut over sine bredder.
Arne Tveit er sjef for kirkebygg i Bergen kirkelige fellesråd og har vært tungt inne i planleggingen av kirken.
– Det er nok ikke det mest vanlige at det stilles slike krav når det bygges en ny kirke, sier han først.
– Ikke det mest vanlige?
– Nei, det har jeg faktisk aldri hørt om. Derimot vet vi at en rekke norske kirker er flomutsatt, sier kirkebyggveteranen i Bergen.
Svelger ikke unna
Bekken renner rolig gjennom krattskogen da Dagen er på besøk denne formiddagen. Men det kan ikke kirkebyggerne ta sjansen på at den alltid gjør.
Under parkeringsplassen foran butikken går bekken i rør. Med sterk nedbør i noen dager blir vannføringen så buldrende at røret ikke klarer å svelge den unna. Da tar vannet sine egne veier.
Når veien en gang blir reparert i dette området, slik at den ikke blir så flomutsatt, er det også planlagt å legge flere rør for å ta unna mer vann.
– Men det vil ikke hindre at en større oversvømmelse kan gi kirkebygget utfordringer, sier Arne Tveit.
– Dere skulle vært her for noen dager siden. Da sto vannet langt inn på bakken der, sier Vadset.
Lederen i byggekomitéen peker inn området like bak knausen der kirken skal reises.
En rekke tomter ble vurdert, men flere steder var innenfor LNF-områder der det ikke er tillatt med bygging. For menigheten har det vært viktig at kirken ligger slik at den er lett tilgjengelig for flest mulig i lokalmiljøet.
– Nå har de fått en slik tomt. Vi må bare sørge for at den ikke blir skadet av flom. Og da tenker vi på en 200-årsflom pluss en sikkerhetsmargarin på 25 prosent på grunn av klimaendringer, forklarer Tveit.
Han opplyser at et uavhengig rådgivende ingeniørselskap har utredet problemstillingen rundt mulig flomfare.
– De konkluderte med at det er mulig å bygge kirke på denne tomten, sier Tveit.
81 norske kirker ligger utsatt til for flom og skred. Det viser en kartlegging gjort for KA av Norges geologiske institutt (NGI).
Flere steder i landet settes det nå inn flomsikringstiltak mot eksisterende kirkebygg. KA har laget en veileder om kirker og naturfare.
At en kirke bygges slik at den sikres mot framtidig flom, er nytt for ledelsen i KA.
– Jeg kjenner ikke til at det tidligere er lagt inn krav om flomsikring av en norsk kirke før den er bygget, sier Randi Moskvil Letmolie.
Hun er direktør i avdeling for kirkebygg og eiendomsforvaltning i KA, arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter.
– Hva tenker du om at en kirke flomsikres før den bygges?
– Jeg har tiltro til at det er gjort nødvendige risikovurderinger og at det er i tråd med plan- og bygningslov, svarer Letmolie.
Klimaforskere spår mer ekstremvær i årene som kommer.
– Med et klima i endring og mer ekstreme værhendelser må det forventes at flere eksisterende kirkebygg og gravplasser står i reell fare for å rammes av naturskadehendelser i framtiden, spår KA-direktøren.
KAs nøkkeltallsrapport fra 2018 viser til at hele 824 av totalt 1634 kirker vil i perioden 2031–2060 være i såkalt rød råtesone.
– Det er viktig å utrede og iverksette tiltak både for eksisterende og i planleggingen av nye, sier Randi Moskvil Letmolie.
Voll eller flomsikker kjeller
Arne Tveit sier at det i samtlige forslag til ny kirke i Sædalen er lagt inn ulike løsninger som skal lede vannet bort fra bygningene.
Det er et krav i reguleringsplanen at kirken enten bygges så høyt at den ikke blir berørt av en flom eller at det bygges en voll som sikrer kirken mot flomskader.
– Et tredje alternativ er at det lages en underetasje, for eksempel en parkeringskjeller, som tåler den tåler at det kommer inn vann, sier Tveit.
– Skal være fin om 200 år
En jury skal avgjøre hvilket forslag som skal velges. Denne uken har de sitt første møte. Avgjørelsen skal tas i løpet av måneden.
Hvem som står bak de fem forslagene, er hemmelig inntil videre.
Forslagene har fokus på møteplasser og at kirken skal være en samlingsplass. I tillegg ønsker man at kirken skal bidra til økt aktivitet i hele området. Prislappen på drøyt 50 millioner må ikke overskrides.
– Hvor viktig blir hensynet til flomsikring i juryens arbeid, slik du ser det?
– Det må vektlegges. Men jeg tror alle de innsendte forslagene har løst dette på gode, men litt ulike måter, sier Tveit.
Han er opptatt av at en ny kirke bygges slik at den tåler vær og vind over veldig lang tid.
–Vi vet jo litt om hva det koster å vedlikeholde gamle kirker. Når vi nå bygger en ny kirke, skal den være fin ikke bare på åpningsdagen, men om 50, 100, ja om 200 år, sier Tveit.