Lippestad kritiserte behandlingen av romfolk

- Hva hadde det gjort med oss som sam­funn der­som vi en is­kald vin­ter­mor­gen hadde fun­net 40 ihjel­fros­se­de men­nes­ker under Sin­sen­krys­set?

Publisert Sist oppdatert

Dette spørsmålet stilte ad­vo­kat Geir Lippe­stadAp-lands­mø­tet søn­dag.

Lippe­stad er lands­kjent som for­sva­re­ren til ter­ror­døm­te An­ders Behring Brei­vik. Han er også - blant annet - leder av Nord­strand Ar­bei­der­parti­lag.

Følg Ap-landsmøtet direkte på nett-TV

Uver­dig

Lippe­stad gikk til an­grep på be­hand­lin­gen av rom­fol­ket i ho­ved­sta­den, da han mot slut­ten av hel­gens Ap-lands­mø­tet fikk en in­vi­ta­sjon til å snak­ke til for­sam­lin­gen om ver­di­er.

- Vi har kun­net lese i avi­sen om rom­fol­ket som i vin­ter har bodd under Sin­sen­krys­set i papp­es­ker. Hva hadde det gjort med oss som sam­funn, om vi en kald vin­ter­mor­gen, hadde fun­net 40 ihjel­fros­se­de men­nes­ker under Sin­sen­krys­set. Hvor­dan skul­le vi ha kun­net snak­ke med våre barn om men­neske­verd og lik­het etter en slik hen­del­se? spur­te Lippe­stad re­to­risk.

Les Dagens lederartikkel om Lippestads nye bok: Verdig, rolig, ærlig

Kre­ven­de for­skjel­ler

Lippe­stad viste til sin egen fa­mi­lie da han på­pek­te at for­skjel­ler er ut­ford­ren­de.

- Jeg kom­mer fra en fa­mi­lie der vi er vel­dig for­skjel­li­ge, der noen har som mål å bli nor­ges­mes­ter og andre har som mål å leve et år til. Det er ut­ford­ren­de og kre­ven­de, sa han.

Sva­ret er å la lik­het, fri­het og rett­fer­dig­het være vik­ti­ge rette­sno­rer for prak­tisk po­li­tikk og sty­ring av lan­det, kon­klu­der­te han.

Roste AUF

Ter­ro­rist­for­sva­re­ren roste myn­dig­he­te­ne, medie­ne og ikke minst AUF-er­ne for hvor­dan det ble rea­gert etter ter­ror­hand­lin­ge­ne 22. juli.

- Da så vi hvor­dan sinne og in­to­le­ran­se ble for­vand­let til to­le­ran­se. Ikke for hand­lin­ge­ne, selv­føl­ge­lig, men hvor­dan vi skul­le rea­ge­re på hand­lin­ge­ne. Vi hadde le­de­re som ty­de­lig fo­ku­ser­te på ver­di­er som retts­sik­ker­het, en pres­se som gjor­de det samme, og mest im­po­ne­ren­de av alt: de som hadde opp­levd ter­ror­hand­lin­ge­ne, og som gikk ut og sa at vi skal møte ter­ror med de­mo­kra­ti, sa Lippe­stad.

- Det førte til at en hel ver­den kik­ket til Norge og hvor­dan vi rea­ger­te, sa han.

Powered by Labrador CMS