STYRKER EKTESKAPET: Ekteparet Lindblom opplever at å følge kroppens naturlige syklus og ikke bruke prevensjon styrker ekteskapet deres.

Ektepar velger vekk prevensjon: – Det er så verdt det

Ekteparet Lindblom lever annerledes enn mange andre par i dag. De bruker ikke prevensjon, men observerer kvinnens syklus for å vite om fruktbare og ufruktbare dager.

Publisert Sist oppdatert

Lisa (24) og Anton Lindblom (31) har vært gift siden august i fjor. Helt fra starten har paret ønsket seg barn og gledet seg til å begynne familielivet sammen.

Mens de ennå var forlovet ble Lisa veldig sliten og stresset. Etter undersøkelser hos legen kom det fram at hun hadde høyt stoffskifte og fikk da vite at det kunne være farlig for barnet om hun skulle bli gravid mens hun fortsatt var syk.

Det var ikke lett for den kommende bruden å høre at hun måtte vente en stund med å få barn.

– Jeg ble skikkelig skuffet da. Hvorfor skal det være sånn?

Så henter hun fram et bibelvers fra Jesaja 55:8:

«For mine tanker er ikke deres tanker, og deres veier er ikke mine veier»

Naturlig familieplanlegging

Naturlig familieplanlegging (forkortes NFP) betyr å leve i samsvar med sin naturlige fruktbarhetsrytme. På den måten kan et par få hjelp til å oppnå eller unngå graviditet.

kilde:katolsk.no

Mener mange misforstår

Begge ektefellene kommer fra Sverige. Lisa kom inn på Norges musikkhøgskole i Oslo og etter hvert flyttet også Anton til samme by. Hun har vokst opp i et kristent miljø, han ble kristen under konfirmasjonen. Begge var aktive i Den svenska kirken og gikk etter hvert videre til å være medlemmer i Den katolske kirken. Det var også der paret møttes.

Da Lisa ble syk anbefalte legen prevensjon. Musikkstudenten fortalte da at hun ønsket å bruke naturlig familieplanlegging. Det betyr at man ikke bruker prevensjon, men avstår fra sex rundt eggløsning hvis man vil unngå graviditet.

Dette var legen veldig skeptisk til.

– Han var bestemt på at han ville sette meg på prevensjon, sier hun.

Musikkstudenten tror at mange leger misforstår hva naturlig familieplanlegging er og ikke har nok kunnskap om metoder som fungerer for å unngå eller bli gravid.

KJENNER KROPPEN SIN: Allerede før de var gift begynte Lisa å observere kroppen sin. – Hvis jeg er stresset kan jeg se hvordan dette påvirker syklusen min, sier hun.

Færre tar p-pille

Kvinnehelseutvalget leverte i mars i år en rapport til Regjeringen om kvinnehelse. Rapporten viser at det har siden 2014 vært nedgang i bruk av p-pille og andre reseptbelagt prevensjonsmidler blant jenter og kvinner i aldersgruppen 15–25 år.

Samtidig har det vært en økning i antall brukere av langtidsvirkende prevensjon (p-stav og spiral) i alderen 15–35 år, særlig i aldersgruppen 15–24 år.

– Er NFP tilstrekkelig bra?

Den katolske kirken avviser kunstig prevensjon og anbefaler det som kalles for «naturlig familieplanlegging» (NFP). Et ektepar kan unngå graviditet ved å observere kvinnens fruktbare og ufruktbare dager.

Da Lisa ble syk måtte hun og den kommende ektemannen ta stilling til situasjonen de befant seg i. De fikk samtale med en prest.

– Vi gikk til kirken og fikk svar, sier ektemannen.

– Det kjentes veldig bra, bekrefter konen.

Sammen med ham ble de enige om at naturlig familieplanlegging var løsningen og han rådet dem til å vente med barn til hun blir frisk.

Da snek det seg en tanke hos Anton.

Når man leser om de naturlige metodene i aviser får man ofte et negativt bilde som kan gjøre deg usikker.

– Er det tilstrekkelig bra?

De fikk høre at det var farlig for barnet om Lisa ble gravid. Var det da trygt nok å følge Den katolske kirkens veiledning om familielivet?

Viktig å ikke gjøre noe halvveis

Barbora Nentwichova er utdannet økonom fra Tsjekkia. Etter å ha fått sitt tredje og siste barn tok hun et kurs i familieplanlegging for å være mer bevisst på kroppen sin.

Hun fortsatte så med neste nivå og er nå instruktør i det som heter den sympto-termale metoden.

– Metoden innebærer tre deler: observasjon av slim og temperatur og å føre dette inn i et skjema.

Denne metoden skal være over 99 prosent sikker, hvis man vil unngå graviditet.

Nentwichova understreker at det er sentralt å være trofast mot metoden.

– Vi må ikke gjøre det halvveis, men bruke metoden skikkelig.

EGEN ERFARING: Barbora Nentwichova har selv brukt de naturlige metodene i familielivet og stiller derfor med egen erfaring.

Da hun jobbet på er rådgivningskontoret for kvinner, ville hun vise til dem at de kan stole på seg selv, for det er de som kjenner kroppen sin best, hvis de bare lærer å observere den.

Gud har skapt oss unike

De naturlige metodene kan brukes både til å få barn eller unngå en graviditet, men også diagnostisk, terapeutisk og av alle, ikke bare katolikker, mener Nentwichova.

– Alle kvinner er forskjellige. Gud har skapt oss unike.

Hun understreker at å bruke metoden handler om å bli kjent med seg selv.

– Det er veldig givende, legger instruktøren til.

– Er du usikker? Jeg kan hjelpe deg

Ser du behov for veiledning i naturlige metoder?

– Jeg ser dette behovet blant unge som sliter med uregelmessig mens eller som er i tvil om de bruker metoden på en riktig måte.

Hun forteller at mange er usikre på seg selv, men hun vil fortelle dem at de ikke trenger å være det. Når kvinnen kjenner kroppen sin kan hun for eksempel se hvorfor mensen uteblir. Det kan være flere grunner, utenom graviditet, til at dette skjer, blant annet stress eller reise. Også de som sliter med å få barn kan gjennom metoden forstå bedre hvorfor det er slikt og få hjelp, sier instruktøren.

– Vi kan sammen finne ut om det er en grunn til å bekymre seg eller ikke.

VIL HJELPE: Instruktøren er åpen for å forklare og hjelpe alle par som vil lære mer om kvinnens kropp.

Fikk ikke veiledning i ekteskapskurset

Alle par som vil gifte seg katolsk må delta på et obligatorisk forberedende kurs. Det gjorde også familien Lindblom.

Men det var ikke der de lærte om hvordan de kunne bli eller ikke bli gravide.

– Det var litt synd, sier Lisa og retter en oppfordring til Den katolske kirken.

– De sa at det finnes NFP og det var det.

Hun er glad for å høre at det finnes instruktører, som vil stille opp, slike som Barbora Nentwichova.

Lærte om NFP fra en medkristen på studie

For Lisa ble veien til kunnskapen om egen kropp uventet. En dag skulle hun ta en kaffe med en medstudent fra musikkstudiet sitt, som også var kristen og gikk i Misjonssambandet sin forsamling Misjonssalen i Oslo. Da kom det fram at Lindblom er katolikk.

«NFP?» spurte venninnen med det samme.

Overrasket over koblingen fant Lisa ut at hennes kristne medstudent ikke bare hadde hørt om naturlig familieplanlegging, men deltok i et kurs organisert av ikke-kristne. Dette ble Lindblom med på.

Kroppen gir tydelige signaler

Etter kurset begynte Lisa Lindblom å observere syklusen sin og symptomene kroppen gir. Metoden hun bruker heter «Justissemetoden» og er av samme type som sympto-termal metoden. Denne lærte hun på kurset hun fikk anbefalt av en kristen medstudent.

Hun tar frem et ark og viser hvordan hun loggfører egen syklus.

OBSERVASJON: «Justissemetoden» innebærer en observasjon og notering av endringene i kvinnens kropp. Disse kan fortelle om hennes fertilitet og helse.

– I samfunnet blir vi fortalt at vi skal ta en pille. Men jeg synes at det er utrolig å se hvordan Gud har skapt kroppen vår.

– Det er så tydelige signaler på om jeg er fruktbar eller ikke, legger hun til.

– Ikke for «moro skyld»

Naturlig familieplanlegging kommer med utfordringer og velsignelser, sier ekteparet Lindblom.

Om en vil unngå å bli gravid må en avstå fra sex i visse dager.

– Det krever kommunikasjon og respekt. Og det er veldig bra å øve på det i et ekteskap, sier Lisa.

– Det krever en selvkontroll. Det er ingen lett vei å gå, men det er så verdt det, legger hun til.

Også lengter man etter hverandre.

– Ja, det blir en lengsel, bekrefter ektemannen Anton.

Han er tydelig på at man ikke velger å følge en naturlig familieplanlegging for «moro skyld».

– Det er et valg vi tar som har vært bevisst. Vi opplever at det Kirken anerkjenner som et moralsk gode også er en positiv fordel for ekteskapet.

TOLKER: Metoden ekteparet bruker går ut på å blant annet observere og tolke slimet i skjeden. Formen viser hvor kvinnen befinner seg i syklusen sin.

Selv om det er utfordrende til tider er de glade for å ha valgt å ikke bruke prevensjon.

– Vi ønsker jo egentlig å være sammen, men vi tar ikke makten og utfører ikke vold mot kvinnens kropp, sier Anton.

– Når man går inn i et ekteskap har man en lengsel og vil begynne det intime livet, legger Lisa til.

– Det er vanskelig, men det kan komme uendelige velsignelser i det også, legger hun til.

SOM I MUSIKKEN: Lisa sammenligner ventestunder i ekteskapet med pauser i et musikkstykke. De er virkemidler og skaper enda større lengsel.

Gud og ektemannen får være med

Både hun og Anton ser frukter med det livet de har valgt å leve. De er nødt til å snakke sammen og det intime livet deres er et felles prosjekt. Anton vet når Lisa har fruktbare dager.

– Det styrker ekteskapet, sier begge to.

De opplever at Gud er tydelig tilstede i relasjonen deres. Livet har også blitt roligere. Musikkstudiene og fremføringene er krevende og det påvirker Lisa både psykisk og fysisk. Alt dette kan hun se gjennom å observere kroppen sin og så handle deretter.

TILLIT TIL GUD: Det er viktig for ekteparet å invitere Gud inn i den intime delen av ekteskapet.

Kommer med en oppfordring

Det kan virke usikkert å stole på sin egen dømmekraft og bruke naturlige metoder for unngå graviditet. Ekteparet oppfordrer de som er interessert til å se etter metoder som passer best for dem. De anbefaler å snakke med en instruktør, og gjerne også med en åndelig veileder.

– Ta kontakt med en veileder. Det er sikkert tungt å gjøre det alene, legger Lisa til.

Hun er også opptatt av det kvinnelige fellesskapet og samtaler dem imellom.

– Vi trenger hverandre, sier musikkstudenten.

– Det tar tid å skape rutiner, men etter hvert så blir dette naturlig. Og det er spennende, sier Lisa begeistret.

Powered by Labrador CMS