Listhaug ble varslet om kirkeasyl-pågripelsen

Politisk ledelse i Justisdepartementet ble varslet om politiaksjonen på Stord, der en afghansk familie i morges ble hentet ut fra kirkeasyl. Det betyr at justisminister Sylvi Listhaug (FrP) kunne ha grepet inn for å stanse pågripelsen.

Publisert Sist oppdatert

Biskopen er opprørt over politiaksjonen: – Et brudd på regelverket

---

Politisk ledelse i Justisdepartementet ble varslet om politiaksjonen på Stord, bekrefter senior kommunkasjonsrådgiver Andreas Lorange i departementet overfor Dagen.

Justis- og beredskapsdepartementet ble informert på vanlig måte av Politidirektoratet om denne uttransporten, sier Lorange, som på spørsmål fra Dagen svarer at dette betyr at politisk ledelse også er varslet.

Det betyr at justisminister Sylvi Listhaug (FrP) kunne ha grepet inn for å stanse pågripelsen.

Lorange viser til Politiets Utlendingsenhet for ytterligere kommentarer.

– Departementet kan ikke kommentere enkeltsaker.

Marit Janne ble vekket av at politiet brøt seg inn i menighetshuset:

– Da de bar ut babyen, stod de to guttene igjen med en politiansatt. Da spurte jeg igjen om jeg kunne få si ha det til... Posted by Dagen on 23. februar 2018

– FØRSTE GANG: Familiens advokat sier det er oppsiktsvekkende at politiet nå henter ut mennesker fra kirkeasyl. – Det er... Posted by Dagen on 23. februar 2018

Historisk pågripelse

Politioverbetjent Pål Gjil, som er avsnittsleder for operativ utlendingsenhet avsnitt nord i Sørvest politidistrikt, sier til Bergens Tidende at det ikke stemmer at familien befant seg i en kirke.

#kirkeasyl - #menighet - Den norske kirke - Biskop Halvor - Justis- og beredskapsdepartementet - Sylvi Listhaug - Fremskrittspartiet FrP - #kristen - #konvertitter - Kristenliv - Dagen Posted by Dagen on 23. februar 2018

– Dette var et bolighus som tilhører en menighet på Fitjar. Det er ikke en kirke og ikke et bedehus. Dette har vi undersøkt grundig, og en jurist har vurdert saken. Dersom de hadde befunnet seg i en kirke, hadde dette stilt seg annerledes, sier politioverbetjenten.

Han legger til at aksjonen er blitt nøye vurdert i forkant.

I instruksen fra 1999 tar man også opp om politiet kan gå inn i menighetsbygg:

Det kan også oppstå tvil om politiet bør hente ut utlendinger som har søkt tilflukt i andre lokaler i tilknytning til kirken, for eksempel menighetshus. Det kan ikke utelukkes at politiet går inn i slike bygninger, heter det i instruksen som fortsatt er gjeldende.

Problemstillingen er heller ikke helt ny. I 2014 gikk politiet inn i Filadelfia Kristiansands lokaler og hentet ut en 56 år gammel iransk kvinne som hadde sittet nesten to år i kirkeasyl. Menigheten reagerte sterkt, men politiet viste da til at kvinnen ble pågrepet inne i et frittliggende bygg som menigheten disponerer.

– Oppfattes som et kirkebygg

Familiens advokat Jostein Løken mener det er feil at familien ikke befant seg i et kirkerom.

– Jeg har oppfattet det som et kirkebygg og det har hittil blitt respektert, sier han.

Kirkeasyl under press

Kirkeasylordningen har siden Høyre-Frp-regjeringen i 2013 tok over vært under press.

Daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) varslet at han ville avvikle ordningen da han tok over og i 2016 varslet daværende statssekretær Jøran Kallmyr også at regjeringen ville vurdere å endre instruksen, noe som førte til protester fra kirkelig hold.

Mot slutten av 2016 fredet imidlertid daværende innvandringsminister, nå justisminister Sylvi Listhaug kirkeasylet. Hun uttalte da at det ikke ville bli aktuelt å sende politiet inn i kirkene og at det ikke var gjort endringer i regelverket.

DagensDebatt.no: «Vi vil be alle menigheter og forsamlinger tenne et lys og be en bønn for denne familien denne helga»,...Posted by Dagen on 24. februar 2018

Powered by Labrador CMS