Litauens jødiske historie fram i lyset
Jødenes rike historie i Litauen blir nå gjort lettere tilgjengelig gjennom en app til mobiltelefonen. Prosjektet er betalt av de såkalte EØS-midlene som Norge betaler det aller meste av.
Ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet hadde den litauiske hovedstaden Vilnius en gang så mange jødiske innbyggere at den ble kalt Nordens Jerusalem. Under andre verdenskrig ble omlag 90 prosent av landets 220.000 jøder utryddet. I dag teller det jødiske samfunnet i Litauen omlag 4.000 mennesker.
Nå er det mulig å orientere seg gjennom 600 års historie ved hjelp av mobilen og en nyutviklet applikasjon som er døpt «Discover Jewish Lithuania». Prosjektet er blitt mulig ved hjelp av pengene som Norge støtter Litauen med.
Mobilapplikasjonen bruker virtuell virkelighetsteknologi, og viktige steder i jødenes historie gjenskapes gjennom grafikk, tekst og foto og gir brukerne en virkelighetstro opplevelse av hvordan stedet ville sett ut i gamle dager. Firmaet Jazzmontør fra Norge har bidratt til åtte av videoene som er med. Programmet er tilgjengelig på litauisk, engelsk, russisk, hebraisk og polsk.
Sosial utjevning
Gjennom EØS-avtalen er Norge forpliktet til å bidra med penger til å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Europa og styrke samarbeidet mellom landene.
EØS-midlene utgjør 2,8 milliarder euro, eller 27 milliarder norske kroner for perioden 2014 - 21. Pengene er fordelt på 15 mottakerland og Norge finansierer omlag 98 prosent. Island og Liechtenstein står for resten.
Europarådets kommisjon mot rasisme og intoleranse (ECRI) overvåker antisemittisme i EU-landene. Deres undersøkelser viser at antisemittismen har økt de siste årene i Europa. EØS-midlene benyttes derfor i flere europeiske land for å kjempe mot antisemittisme, rasisme og diskriminering.
Restaurerte synagoger
43 av Litauens 80 synagoger er satt på listen over landets kulturminner. De fleste av bygningene forfalt i årene etter krigen ettersom den jødiske befolkningen var blitt svært liten.
Ifølge Utenriksdepartementet er Litauen spesiell fordi landet har flere synagoger bygget i treverk enn alle andre land i verden til sammen. Ved hjelp av millioner fra Norge blir flere av disse nå restaurert. Målet er å ivareta viktig jødisk kulturarv og samtidig bruke prosjektene til å fokusere på menneskerettigheter, toleranse og solidaritet.
Nord i Litauen ligger byen Joniskis der to synagoger er pusset opp med penger fra EØS-midlene. I dag er de i bruk som kultursentre og viser en liten utstilling om den jødiske kulturen i regionen. Synagogen i Pakruojis er blitt omgjort til offentlig bibliotek og kultur- og konsertlokale i tillegg til at den også har en utstiling om jødisk liv og kultur i landet.