INGEN HVILE: Røyk stiger til værs etter enda et israelsk angrep på Gazastripen. Foto: Ahmed Zakot / Reuters / NTB scanpix

Lite framgang i våpenhvilesamtaler om Gaza

Lite tyder på at Israel eller Hamas er klar for våpenhvile ennå, selv om USAs utenriksminister John Kerry prøvde å framstå som optimistisk.

Publisert Sist oppdatert

Israel fortsatte å hamre løs på den folketette lille enklaven mens dødstallet natt til torsdag nådde opp i over 700, og Hamas gjorde det klart at de ikke vil godta noen våpenhvile om de ikke får garantier for at blokaden av Gazastripen blir løftet.

– Vi vil ikke akseptere noe initiativ som ikke hever blokaden mot vårt folk, og som ikke respekterer våre offer, sa Hamas-lederen Khaled Meshaal onsdag.

Likevel sa en Hamas-tjenestemann seg enig med Kerry i at det har vært framgang i samtalene, og at Hamas innser at det er urealistisk å få Israel til å heve den åtte år gamle blokaden samtidig med en våpenhvile.

– Det vi må ha, er en enighet om prinsipper, en tidsplan for å få slutt på blokaden og en mekanisme, sa tjenestemannen som står Meshaal nær.

Skytteldiplomati

Kerry, som i de siste dagene har ført intense samtaler med mange parter, bortsett fra Hamas, snakket onsdag både med FNs generalsekretær Ban Ki-moon i Jerusalem, palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah og en bistert utseende israelsk statsminister Benjamin Netanyahu i Tel Aviv.

– Vi har tatt noen skritt framover, men det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, sa han etter sitt andre møte denne uka med Ban.

Han kom med den samme litt optimistiske vurderingen da han møtte Abbas, men sa ingenting etter et to timer langt møte med Netanyahu.

Storbritannia kastet seg onsdag også inn i samtalene da den nye utenriksministeren Philip Hammond hadde en telefonsamtale med Abbas.

– En våpenhvile er ikke nok. Vi må arbeide for en stabil løsning som åpner for at palestinere og israelere kan leve i fred sammen, sa han etter samtalen.

Bombardement i mørke

Mens diplomatiet leter etter en løsning, fortsatte Israel bombardementet av Gaza som natt til torsdag lå i stummende mørke etter at det viktigste kraftverket ble ødelagt. Nedslagene dundret mens livredde familier satt i bekmørket.

I løpet av natt til torsdag ble minst 18 mennesker drept, blant dem en familie på seks, inkludert en jente på fem år og en gutt på tre år, sør på Gazastripen, og flyktningleiren Jabaliya nord i enklaven ble en eldre mann og tre barn drept.

Ifølge en FN-rapport blir ett barn drept hver time, og FNs råd for menneskerettigheter vedtok onsdag å granske Israel for brudd på folkeretten.

Det israelske militæret IDF opplyste at ytterligere tre soldater ble drept, slik at 32 soldater hittil har mistet livet i kampene. I tillegg er to israelske sivile og en thailandsk innvandrer drept av Hamas' raketter.

Israelske militæranalytikere innrømmer at Hamas har gjort store militære framskritt siden forrige krig, med nye mer sofistikerte våpen og et endeløst nettverk av tunneler under Gaza som brukes til overraskelsesangrep på israelske soldater.

Langt flere israelske soldater er drept enn da Israel sist gikk inn i Gaza i 2009.

Vann- og matmangel

Britiske Oxfam melder om minskende tilgang på mat og vann for titusener av palestinere som er på flukt fra israelske raketter på Gazastripen.

Over 120.000 mennesker er fordrevet fra sine hjem, men hindres i å komme seg unna den israelske offensiven fordi grensene til Israel og Egypt er stengt.

– Disse fryktelige konsekvensene for sivilbefolkningen er sjokkerende. Sykehus og vannforsyninger er under massivt press, og behovene øker dag for dag. Folk er skrekkslagne og flykter, sier Nishant Pandey, som er Oxfams representant i Israel og de okkuperte palestinske områdene.

Kerry kom til Tel Aviv dagen etter at USAs luftfartsverk FAA nedla forbud mot å fly til Tel Aviv etter at en palestinsk rakett traff et bolighus like ved flyplassen.

Ikke minst med katastrofen i Øst-Ukraina i tankene besluttet de fleste amerikanske og europeiske flyselskaper å stanse sine flygninger til Tel Aviv.

FAA forlenget onsdag forbudet i enda 24 timer, mens en rasende Netanyahu forsøkte å overtale Kerry til å få forbudet trukket tilbake.

Flyforbudet er et alvorlig slag mot turismen i Israel, som allerede er rammet av mange avbestillinger siden krigen begynte.

Powered by Labrador CMS