Liten misjon har mangedoblet gaveinntektene
Da Roald Føreland kom til Evangelisk Orientmisjon, var omsetningen på under én million kroner. Det gikk mot styrt avvikling av organisasjonen.
– Det var en slags kallsopplevelse, begynner han.
Etter tre år i byggebransjen ville sørlendingen jobbe med misjon igjen. Fra tidligere hadde han 16 års erfaring i Åpne Dører, og i 2006 tok han kontakt med noen han kjente i Evangelisk Orientmisjon. Etter en samtale med styrelederen, ble den journalistutdannede mannen ansatt som informasjonsmedarbeider.
I 2010 ble han daglig leder, og har i dag fem ansatte i teamet i Norge.
Styrt avvikling
Føreland beskriver situasjonen de første årene som «en styrt avvikling».
– Vi drev bare arbeid i Japan, og det appellerte svært lite til folk.
Et misjonærhjem på Grefsen i Oslo ble solgt for 12 millioner i år 2000. Midlene gikk til daglig drift i Norge og til å lønne de fem-seks misjonærene ute.
– Det var penger til å holde arbeidet gående i tre år, sier 60-åringen.
Vendepunkt: Kina
Da han luftet en idé om å satse på Kina igjen, ble forslaget godt mottatt. Parolen «Norges eldste Kina-misjon satser på Kina igjen» slo an.
Organisasjonen ble startet i 1889 med inspirasjon fra den engelske legemisjonæren, James Hudson Taylor, og hans China Inland Mission. I årenes løp har Evangelisk Orientmisjon hatt over 70 Kina-misjonærer i aksjon, men i 1952, tre år etter Folkerepublikken Kina ble proklamert, måtte misjonærene som var i tjeneste flytte til Japan.
– For oss kom vendepunktet med ny oppstart av prosjekter i Kina i 2006, slår Føreland fast.
– Jevn vekst
Evangelisk Orientmisjon innledet samarbeid med organisasjoner som de hadde en relasjon til, og brått var de tilbake på sporet.
– Vi opplevde en jevn vekst deretter.
Samme år, i 2006, tok Norsk råd for Misjon og Evangelisering (NORME) initiativ til Aksjon Håp. 20 organisasjoner ble med, deriblant Evangelisk Orientmisjon. Den vesle misjonsorganisasjonen begynte å ha møter rundt om i landet og doblet inntektene fra året før.
India og Nord-Korea
I 2011 startet organisasjonen arbeid i India og Nord-Korea, igjen i samarbeid med andre, små partnere. Inntektene økte og har fortsatt å øke. Fra 2021 til 2022 steg de med fire millioner kroner. Året før var veksten på 2,5 millioner.
– Det er både små og store givere, men flest små. Brorparten er norske, men vi har også noen utlendinger, orienterer misjonslederen.
Sponsorer støtter bladet
Ut fra publikasjonen «Asias millioner» å dømme, er ikke staben i Evangelisk Orientmisjonen redde for å bli akterutseilt. Bladet har tilsynelatende ikke satset på journalistfaglige kvaliteter og ser ellers lite påkostet ut.
Føreland sier bladet er viktig likevel.
– Vi gir det ut gratis åtte til ni ganger i året og har klart å få vekst i antall abonnenter.
De fleste utgiftene dekkes av sponsorer som får navnet sitt på siste side i bladet.
– Folk skjønner at mesteparten av pengene går til formålet. Som giver setter du pris på det, sier han.
Ris til Nord-Korea
– Hva opptar dere spesielt nå?
– Akkurat nå får vi lov til å ta inn 200 tonn med ris til Nord-Korea, svarer han og viser til matmangelen i landet.
Ifølge NTB oppfordrer Nord-Koreas leder Kim Jong-un til grunnleggende endring av landbruket midt i spekulasjoner om at matmangelen i landet forverres.
Nord-Korea har avvist at de ikke makter å forsørge sine innbyggere.
Prosjekter i Mongolia?
En annen sak som får oppmerksomhet i Evangelisk Orientmisjon for tiden, er muligheten til å starte prosjekter i Mongolia. Det skal avgjøres på årsmøtet i april.
Mens misjonsorganisasjonen tidligere satset på egne misjonærer, jobber de i hovedsak gjennom lokale partnere i dag.
– Vi har hatt et pilotprosjekt i Mongolia i ett år og prøver å gå i ferdiglagte gjerninger.
Kristne i første generasjon
Føreland er begeistret for misjonsskolen som førstegenerasjonskristne driver i landet.
– De har et enormt engasjement, nesten som på de første kristnes tid. Det føles meningsfullt å støtte dem økonomisk.
At mange av disse ferske kristne i Mongolia ikke trenger visum til Nord-Korea, gir også spennende muligheter, synes han.
– De kan ikke være misjonærer, men de kan drive humanitære prosjekter med kristen profil.
Forfølgelse i India
Det siste som Føreland trekker frem, er det kirkebyggende og diakonale arbeidet som organisasjonen driver i India. Årsmeldingen for 2022 forteller blant annet om 300 kvinner som får et levebrød gjennom syopplæringskurs. Unge menn har fått gå på kjøreskole for å kunne livnære seg som sjåfører. I sju landsbyer ga nye brønner rent vann.
– Evangeliet har hatt stor fremgang, men det har også være mye motstand og forfølgelse.
– Vil bidra
Misjonslederen har et håp om at støttespillerne skal få bli med på misjonsreiser fremover. Tidligere var det vanlig med fire-fem turer i året til Nord-Korea. De siste tre årene har landet vært stengt.
På vanlige år har også mellom 10 og 20 personer reist til India.
– Folk er interessert. De leser om arbeidet og vil bidra.
– Vi var ingenting
Når Roald Føreland ser tilbake på sine 17 år i Evangelisk Orientmisjon, må han undre seg over veksten. Han forteller at da han begynte, var det en trøst for de ansatte i organisasjonen at Guds rike blir sammenlignet med et sennepsfrø.
– Tilsynelatende var vi ingenting. Nå har vi gode og stabile gaveinntekter, og fjoråret endte med 20,6 millioner i driftsinntekter, avslutter han.
– Eksepsjonelt stor vekst
Hjalmar Bø er generalsekretær i Digni, en paraplyorganisasjon for 19 kristne organisasjoner som årlig får i underkant av 200 millioner kroner i støtte fra Norad til sine utviklingsprosjekter.
Evangelisk Orientmisjon er ikke medlem av Digni, men Bø kjenner både til organisasjonen og til Roald Føreland.
– Veksten er eksepsjonelt stor på relativt kort tid, sier Digni-sjefen.
Målrettet satsing
– Hvor spesielt er det?
– Flere av Dignis medlemsorganisasjoner har opplevd vekst og fornyelse, men noen organisasjoner sliter også med ytremisjonsarbeidet sitt, svarer Bø.
Han sier at det kan virke enklere å mobilisere gaveinntekter til organisasjoner som har en mer målrettet satsing og trekker frem Åpne Dører og Stefanusalliansen som eksempler på organisasjoner med stor gaveøkning.
Til Evangelisk Orientmisjons satsing i Nord-Korea, sier han:
– Her har de gått inn i et nytt land der få har arbeid. Det liker folk å være med på.