Liten misjon har mangedoblet gaveinntektene

Da Roald Føreland kom til Evangelisk Orientmisjon, var omsetningen på under én million kroner. Det gikk mot styrt avvikling av organisasjonen.

Publisert Sist oppdatert

– Det var en slags kallsopplevelse, begynner han.

Etter tre år i byggebransjen ville sørlendingen jobbe med misjon igjen. Fra tidligere hadde han 16 års erfaring i Åpne Dører, og i 2006 tok han kontakt med noen han kjente i Evangelisk Orientmisjon. Etter en samtale med styrelederen, ble den journalistutdannede mannen ansatt som informasjonsmedarbeider.

I 2010 ble han daglig leder, og har i dag fem ansatte i teamet i Norge.

STABEN: Fra høyre: Marianne Elle, Roald Føreland, Svein Løvdal, Allan Neset, Åse Marit Hegland, og Øystein Holte ved Evangelisk Orientmisjon.

Styrt avvikling

Føreland beskriver situasjonen de første årene som «en styrt avvikling».

– Vi drev bare arbeid i Japan, og det appellerte svært lite til folk.

Et misjonærhjem på Grefsen i Oslo ble solgt for 12 millioner i år 2000. Midlene gikk til daglig drift i Norge og til å lønne de fem-seks misjonærene ute.

– Det var penger til å holde arbeidet gående i tre år, sier 60-åringen.

Vendepunkt: Kina

Da han luftet en idé om å satse på Kina igjen, ble forslaget godt mottatt. Parolen «Norges eldste Kina-misjon satser på Kina igjen» slo an.

Organisasjonen ble startet i 1889 med inspirasjon fra den engelske legemisjonæren, James Hudson Taylor, og hans China Inland Mission. I årenes løp har Evangelisk Orientmisjon hatt over 70 Kina-misjonærer i aksjon, men i 1952, tre år etter Folkerepublikken Kina ble proklamert, måtte misjonærene som var i tjeneste flytte til Japan.

– For oss kom vendepunktet med ny oppstart av prosjekter i Kina i 2006, slår Føreland fast.

– Jevn vekst

Evangelisk Orientmisjon innledet samarbeid med organisasjoner som de hadde en relasjon til, og brått var de tilbake på sporet.

– Vi opplevde en jevn vekst deretter.

Samme år, i 2006, tok Norsk råd for Misjon og Evangelisering (NORME) initiativ til Aksjon Håp. 20 organisasjoner ble med, deriblant Evangelisk Orientmisjon. Den vesle misjonsorganisasjonen begynte å ha møter rundt om i landet og doblet inntektene fra året før.

DET FØRSTE DRIVHUSET: Øyvind Dovland har vært frivillig medarbeider i Evangelisk Orientmisjon i en årrekke. Her bygger han drivhus i Nord-Korea.

India og Nord-Korea

I 2011 startet organisasjonen arbeid i India og Nord-Korea, igjen i samarbeid med andre, små partnere. Inntektene økte og har fortsatt å øke. Fra 2021 til 2022 steg de med fire millioner kroner. Året før var veksten på 2,5 millioner.

– Det er både små og store givere, men flest små. Brorparten er norske, men vi har også noen utlendinger, orienterer misjonslederen.

Sponsorer støtter bladet

Ut fra publikasjonen «Asias millioner» å dømme, er ikke staben i Evangelisk Orientmisjonen redde for å bli akterutseilt. Bladet har tilsynelatende ikke satset på journalistfaglige kvaliteter og ser ellers lite påkostet ut.

Føreland sier bladet er viktig likevel.

– Vi gir det ut gratis åtte til ni ganger i året og har klart å få vekst i antall abonnenter.

De fleste utgiftene dekkes av sponsorer som får navnet sitt på siste side i bladet.

– Folk skjønner at mesteparten av pengene går til formålet. Som giver setter du pris på det, sier han.

Ris til Nord-Korea

Hva opptar dere spesielt nå?

– Akkurat nå får vi lov til å ta inn 200 tonn med ris til Nord-Korea, svarer han og viser til matmangelen i landet.

Ifølge NTB oppfordrer Nord-Koreas leder Kim Jong-un til grunnleggende endring av landbruket midt i spekulasjoner om at matmangelen i landet forverres.

Nord-Korea har avvist at de ikke makter å forsørge sine innbyggere.

Prosjekter i Mongolia?

En annen sak som får oppmerksomhet i Evangelisk Orientmisjon for tiden, er muligheten til å starte prosjekter i Mongolia. Det skal avgjøres på årsmøtet i april.

Mens misjonsorganisasjonen tidligere satset på egne misjonærer, jobber de i hovedsak gjennom lokale partnere i dag.

– Vi har hatt et pilotprosjekt i Mongolia i ett år og prøver å gå i ferdiglagte gjerninger.

Kristne i første generasjon

Føreland er begeistret for misjonsskolen som førstegenerasjonskristne driver i landet.

– De har et enormt engasjement, nesten som på de første kristnes tid. Det føles meningsfullt å støtte dem økonomisk.

At mange av disse ferske kristne i Mongolia ikke trenger visum til Nord-Korea, gir også spennende muligheter, synes han.

– De kan ikke være misjonærer, men de kan drive humanitære prosjekter med kristen profil.

VANNFILTER: Evangelisk Orientmisjon har delt ut vannfilter i India.

Forfølgelse i India

Det siste som Føreland trekker frem, er det kirkebyggende og diakonale arbeidet som organisasjonen driver i India. Årsmeldingen for 2022 forteller blant annet om 300 kvinner som får et levebrød gjennom syopplæringskurs. Unge menn har fått gå på kjøreskole for å kunne livnære seg som sjåfører. I sju landsbyer ga nye brønner rent vann.

– Evangeliet har hatt stor fremgang, men det har også være mye motstand og forfølgelse.

– Vil bidra

Misjonslederen har et håp om at støttespillerne skal få bli med på misjonsreiser fremover. Tidligere var det vanlig med fire-fem turer i året til Nord-Korea. De siste tre årene har landet vært stengt.

På vanlige år har også mellom 10 og 20 personer reist til India.

– Folk er interessert. De leser om arbeidet og vil bidra.

– Vi var ingenting

Når Roald Føreland ser tilbake på sine 17 år i Evangelisk Orientmisjon, må han undre seg over veksten. Han forteller at da han begynte, var det en trøst for de ansatte i organisasjonen at Guds rike blir sammenlignet med et sennepsfrø.

– Tilsynelatende var vi ingenting. Nå har vi gode og stabile gaveinntekter, og fjoråret endte med 20,6 millioner i driftsinntekter, avslutter han.

– Eksepsjonelt stor vekst

Hjalmar Bø er generalsekretær i Digni, en paraplyorganisasjon for 19 kristne organisasjoner som årlig får i underkant av 200 millioner kroner i støtte fra Norad til sine utviklingsprosjekter.

VEKST: – Veksten er eksepsjonelt stor på relativt kort tid, sier Hjalmar Bø, generalsekretær i Digni, om Evangelisk Orientmisjons økonomiske utvikling.

Evangelisk Orientmisjon er ikke medlem av Digni, men Bø kjenner både til organisasjonen og til Roald Føreland.

– Veksten er eksepsjonelt stor på relativt kort tid, sier Digni-sjefen.

Målrettet satsing

Hvor spesielt er det?

– Flere av Dignis medlemsorganisasjoner har opplevd vekst og fornyelse, men noen organisasjoner sliter også med ytremisjonsarbeidet sitt, svarer Bø.

Han sier at det kan virke enklere å mobilisere gaveinntekter til organisasjoner som har en mer målrettet satsing og trekker frem Åpne Dører og Stefanusalliansen som eksempler på organisasjoner med stor gaveøkning.

Til Evangelisk Orientmisjons satsing i Nord-Korea, sier han:

– Her har de gått inn i et nytt land der få har arbeid. Det liker folk å være med på.

Evangelisk Orientmisjon (EOM)

Evangelisk Orientmisjon, tidligere Den Norske Kinamisjon, er en felleskristen misjonsorganisasjon.

Hovedkontoret er i Kristiansand og organisasjonen har seks ansatte fordelt på 3,6 stillinger.

Den ble grunnlagt i 1889 etter inspirasjon fra den engelske misjonæren James Hudson Taylor.

Organisasjon ser det som sin oppgave å utbre Guds rike blant Østens folkeslag.

I årenes løp har organisasjonen sendt ut 77 misjonærer til Japan og Kina, i tillegg til mange lokalt ansatte.

I dag arbeider Evangelisk Orientmisjon hovedsaklig i samarbeid med lokale partnere og har prosjekter i Kina, Japan, Nord-Korea og India.

Målet er å nå de minst nådde i Asia med evangeliet gjennom å etablere bærekraftige og multipliserende kristne fellesskap.

Årsregnskapet for 2022 viser driftsinntekter på 20,6 millioner og driftskostnader på 21,3 millioner. Underskudd på 687 000 ble dekket gjennom fond og annen egenkapital.

eom.no

Powered by Labrador CMS