Livet med Listhaug
Da Espen Espeset og kona Sylvi Listhaug deltok på Frp sin eliteskole i 2002, gikk hun av med seieren. Han kom på andreplass. – Det var den rette som vant, sier han.
Denne saken er en del av Dagens serie om politikeres ektefeller og deres hverdag i et valgår.
Familien på fem er på besøk hos Listhaugs foreldre på Sunnmøre. De er nettopp tilbake etter en fjelltur til den gamle sætra som er i familiens eie.
Fireåringen går til og fra og vil gjerne ha oppmerksomhet mens pappa snakker i telefonen. Etter en stund må Espeset ta en liten pause for å hjelpe sønnen med å finne mamma, som befinner seg et annet sted i huset.
– Familie er viktig for oss, også foreldrene våre som er bosatt på Sunnmøre og i Vestfold. Vi prøver, så langt det lar seg gjøre, å bruke tid med dem, sier han.
«Tidsklemma»
I en familie der begge foreldrene er lidenskapelig engasjert i politikk, kunne en kanskje tro at mye av samtalen kretset om jobb, men ifølge Espeset snakker de mest om dagligdagse ting.
– Noen politiske diskusjoner blir det jo, særlig før Sylvi skal i debatter. Da bruker vi mye tid til å trene i forkant.
I det store og hele tror han ikke at de skiller seg så veldig ut fra en hvilken som helst annen norsk småbarnsfamilie. De befinner seg i «tidsklemma» og prøver så godt de kan å navigere mellom jobb og familieliv.
Eldreomsorg
– Frp sliter på meningsmålingene for tiden. Hvordan påvirker det stemningen hjemme?
– Det påvirker oss ikke så mye i i hverdagen, men den synkende oppslutningen krever at vi jobber på og markerer oss. Vi har noen hovedvalgkampsaker, sier han og ramser opp de viktigste; justis, politikk, innvandring, helse, eldreomsorg, skatt og avgifter og samferdsel.
Ifølge Espeset var det eldreomsorg som brakte både han og kona inn i politikken.
– Vi har mange felles verdier, men det å ta vare på de eldre har alltid vært en viktig sak for oss, sier han.
– Hvor mye kan dere forvente å se til hverandre etter hvert som valget nærmer seg?
– Nå som vi har vært på turné har det vært en god del, men når vi kommer over de litt rolige ukene i juli, vil jeg nok ikke se Sylvi så mye. Derfor må vi bruke den tiden vi har nå på en god måte.
Hektisk høst
Espeset er selv politisk aktiv. I fire år var han innvalgt på Stortinget som vararepresentant for Frp fra Oslo. Fra januar 2019 til partiet gikk ut av regjering året etter, var han statssekretær ved Statsministerens kontor.
– Hvordan er det å være gift med en av Norges mest profilerte politikere?
– Både vi og barna er lykkelige og har det veldig bra sammen. Hverdagen har vi vendt oss til etter hvert. Sylvi har jo vært aktiv i mange år, og i perioder blir det mye oppmerksomhet, ikke minst nå som hun har blitt partileder. Vi forbereder oss på en hektisk høst, sier Espeset.
Ekteparet har tre barn sammen i alderen 4, 10 og 12 år. Både han og barna er vant til at Listhaug har en veldig aktiv rolle i samfunnet.
– Men når hun kommer hjem, prøver vi å være en mest mulig vanlig familie. I perioder der det har vært mye oppmerksomhet rundt Sylvi, har det vært spesielt viktig å skille mellom rollene. En styrke ved henne er at hun er god til koble av. Når hun er hjemme, er hun først og fremst mor og ektefelle, sier han.
Frps elitekurs
Med unntak av første gang de møttes, har de aldri vært konkurrenter. Det skjedde i 2002. Da deltok begge på Frps elitekurs. Der fikk de trening i politiske ferdigheter som å delta i debatt og skrive innlegg.
– Sylvi vant den gangen, mens jeg ble nummer to. Det var rett vinner, oppsummerer han.
Når det stormer
Espeset er gift med en politiker som vekker engasjement, på godt og vondt. Han må leve med at det finnes sterke karakteristikker av den han er mest glad i.
At han er politisk aktiv og kjenner systemet godt, tror han er en fordel når det stormer som verst.
– Vi prøver å ikke la det prege oss for mye i hverdagen. Det er spesielt viktig for barna at vi greier å skille mellom jobb og familieliv, tror han.
– Men blir du ikke opprørt når du leser sterke, negative karakteristikker av kona?
– Det er klart at det er ikke noe hyggelig, og jeg ser at det er mye av det i sosiale medier. Men vi er blitt ganske hardhudet begge to.
Foreløpig har barna vært så pass små at de ikke har fått med seg det som skrives om moren, men Espeset erkjenner at både han og Sylvi Listhaug er bekymret med tanke på at de etter hvert vil kunne lese alt som står om henne på internett.
– Hvilke fordeler og ulemper ser du ved at dere begge er politisk engasjert?
– Fordelen er at vi begge kjenner til det politiske livet og er en del av det. Men det krever at vi greier å koble av og være en ordinær familie. Vi prøver så godt vi kan, men det er vanskelig å få tiden til å strekke til. Vi har jo barn i ulik alder og med ulike behov.
Selv om de er travle begge to, har de ikke brukt mye barnevakt.
– Men det er mye som faller på meg, og sånn må det være, sier han.
Leder for Frp
– Listhaug ble nylig valgt til leder for Frp. Var det også ditt valg?
– Vi diskuterte det hjemme, for det har jo betydning for hele familien. Men vi kom fram til at hun skulle påta seg vervet hvis partiet ønsket det.
Når han blir bedt om å gi råd til familier i samme situasjon, trekker han fram at det er viktig å disponere godt den tiden man har sammen.
– Familietid er det vi setter høyest, så får andre gjøre sine vurderinger.
– Hva tror du Sylvi kunne jobbet med om hun ikke var politiker?
– Hun har mange interesser, så hun kunne jobbet med mye forskjellig. Hun liker godt å jobbe med mennesker, så kanskje hadde det blitt noe innen eldreomsorg. Hun er utdannet lærer, så det kunne også vært en mulighet. Uansett hva hun hadde gjort, ville hun nok vært veldig engasjert i jobben, tror han.