Lokale kristne trues etter eiendomssalg

Presbyterianske kristne mener en eiendom som ble solgt til jødiske bosettere, egentlig tilhører dem. Etter salget er de blitt truet av islamister.

Publisert Sist oppdatert

Dagen skrev forrige uke om en tidligere kirkelig eiendom på Vestbredden, som etter å ha kommet på jødiske hender, er blitt godkjent som del av bosetningsblokken Gush Etzion.

LES: – Norsk israelvenn deltok i dekkoperasjon i eiendomshandel

Ifølge avisen Haaretz spilte norske Gro Wenske en avgjørende rolle som mellommann i en dekkoperasjon som skulle skjule at den egentlige kjøperen var den amerikanske forretningsmannen Irving Moskowitz. Han er kjent for å kjøpe opp arabiske eiendommer som han videreselger til jøder.

Eierskap

Eiendommen, som har vært både tuberkolose-sykehus og kristent hostel, ble solgt til Gro Wenske av amerikanske presbyterianere. Men nå hevder lokale presbyterianere at eiendommen, Beit El Baraka, egentlig tilhørte dem. De sier til Dagen at stedet var i regelmessig bruk.

– Stedet tilhørte Den presbyterianske kirken i Palestina. Det ble brukt som et kristent retreat- og konferansested, både av lokale arabere og tilreisende fra blant annet USA. I Beit El Baraka arrangerte både vi og andre menigheter leirer hvert år, sier Danny Awad, assisterende pastor i Baraka Bible Presbyterian Church i Betlehem.

Sammen med en menighet i nærliggende Beit Sahour (Betlemsmarken), utgjør menigheten i Betlehem det lille presbyterianske samfunnet i de palestina-arabiske områdene. Menighetene står i forbindelse med et amerikansk kirkesamfunn, men fungerer som selvstendige menigheter.

Misjonæren Thomas Lambie startet både Beit El Baraka og Baraka-kirken i 1947. I Betlehem tenkte alle at disse utgjorde en enhet.

– Vi ble svært overrasket da vi hørte at Beit El Baraka var blitt solgt, uten at vi var blitt konsultert. Vi protesterte overfor amerikanerne, men til ingen nytte, sier Awad til Dagen.

Islamister

Ting ble verre da det ble kjent at Irving Moskovitz var den egentlige kjøperen, og at eiendommen var tenkt å bli en utvidelse av det jødiske bosetterområdet Gush Etzion.

– Reaksjonene var sterke lokalt her i Betlehem, og mange trodde oss ikke da vi forsikret om at vi var uvitende om salget, sier pastoren.

Han er blant annet blitt kontaktet av en islamistisk organisasjon, som har truet og advart den lille kristne gruppen.

– Vi anklager først og fremst den presbyterianske misjonsorganisasjonen i USA, men alle de involverte burde forstå at dette ville ramme oss kristne i Betlehem, sier Awad.

Baraka-kirken krever eiendommen tilbake, og har arrangert en rekke bønnemøter og demonstrasjoner for å vise at de var uenige i salget.

– Alle reagerer når IS angriper kristne i Irak og Syria, men dette er et tilsvarende angrep på oss kristne i Jesu fødeby. Vi er utsatt for et stort press og blir færre, sier han.

Jordansk lov

Ifølge Haaretz var det dårlig økonomi som fikk misjonsselskapet til å selge eiendommen. Awad kjenner til at misjonen sliter og kanskje vil prioritere misjonsfelt som kan vise til sterkere resultater.

– Men dette gir dem ikke rett til å selge eiendommen her, sier han.

Han viser til at Beit El Baraka i den jordanske perioden ble kategorisert som kirkeeiendom, som ikke kan selges til annet formål. Han har vært i Amman og skaffet til veie papirer på dette, uten at det har gjort inntrykk på de amerikanske presbyterianerne.

LES OGSÅ: Nye tunneler uroer FN-sjefen

Menigheten har også oppsøkt det svenske konsulatet i Øst-Jerusalem. Her fikk de vite at Gro Wenskes svenske selskap, som kjøpte eiendommen, var nedlagt.

– Tror dere at dere kan lykkes i å få eiendommen tilbake?

– Det må nok et mirakel til, men det ber vi om, sier Awad.

Kristent formål

Ved salget ble de amerikanske presbyterianerne forsikret om at eiendommen fortsatt skulle bli brukt til kristen virksomhet.

I Dagen forrige mandag forsvarte Gro Wenske videresalget blant annet med at hun selv har fått forsikringer om at hun i fremtiden kan ta med seg kristne grupper til stedet.

Det har ikke lykkes Dagen å komme i kontakt med henne for en kommentar til pastor Danny Awads uttalelser.

Powered by Labrador CMS