TRENGER FLERE: Den norske kirke har for få ansatte, og vil nå belønne ideer som gir rekruttering. Foto: Bård Kristian Bøe

Lokker søkere til jobber i kirken

Kirkerådet lover en million kroner til prosjekter som kan gi økt rekruttering til Den norske kirke.

Publisert Sist oppdatert

En utlysning på Den norske kirkes intranett lover midler i størrelsesorden 40.000 til 200.000 til dem som kommer opp med et prosjekt som fremmer rekruttering til tjeneste i Den norske kirke.

Med utlysningen følger et bilde av to smilende kirkeansatte med løftede hender. Det er biskop emeritus Per Arne Dahl i rød bispekappe og kantor Hanna Louise Husøien med rødt bånd over sin kappe.

Leder: Prosjektleder for rekrutteringsprosjekt i Kirkerådet, Aleksander G. Gullaksen.

Blant prester, organister og diakoner er en tredjedel over 60 år, forteller lederen for prosjektet i Kirkerådet, Aleksander G. Gullaksen.

Ikke feil

Thor Haavik (24) studerer til å bli prest ved NLA Høgskolen i Bergen. Han tror rekrutteringsprosjektet kan bidra til at flere velger å jobbe i Den norske kirke.

– De ansatte i kirken blir minnet om å snakke med frivillige og unge om dette, så det kan være lurt. Det er i alle fall ikke feil, sier han.

Selv har Haavik to år igjen før han er ferdig prest. Både i sommer og i fjor sommer har han fått praktisere i yrket som han valgte på grunn av mulighetene til å fortelle om Jesus.

– Jeg møter alle typer folk; eldre, voksne, barn og unge, troende og mindre troende. Det er det som trigget meg.

Han er tydelig på at han ikke hadde blitt prest om det ikke var for konfirmasjonstiden i Den norske kirke i Bergen.

– Jeg vokste opp i et vanlig norsk hjem der kirkelig konfirmasjon var det naturlige. Her møtte jeg mennesker som ga meg et troverdig møte med Gud og kirken. Da jeg senere som 17-åring hadde en sterk opplevelse, tok jeg kontakt med Loddefjord kirke igjen og begynte der.

– Må tenke nytt

Prosjektleder Gullaksen i Kirkerådet mener at kirken må tenke nytt og jobbe med rekruttering på tvers av menigheter og fellesråd, men også i kirkelige organisasjoner, på studiesteder, i bispedømmer og fagforeninger.

– Vi må alle trekke i samme retning.

Gullaksen mener det foregår mye godt rekrutteringsarbeid i kirken lokalt. Han tror det lønner seg å satse på det.

– Bevisstheten om rekruttering må skje både i menighet og ved frokostbordet. Vi må stadig minne hverandre om å utfordre de unge som skal velge studieretning. Det går an å spørre: Har du tenkt på muligheten for å jobbe i kirken, eller å si: Jeg tror du kunne blitt en god diakon.

– Alvorlig

Det trengs gode folk i kirken for statistikkens tale er tydelig: Pilene peker nedover for tallet på medlemmer, døpte, konfirmanter, vielser og gravferder. Det samme gjelder antallet gudstjenester og antallet deltagere på gudstjenester.

Kirkerådet ønsker gode rekrutteringstiltak som de kan være med og støtte, men prosjektleder Gullaksen nøler med å gi eksempler. Han ønsker nødig å styre det som kommer ut av initiativet:

– Det kan være tiltak som fokuserer på rekruttering blant unge, eller tiltak rettet mot voksne som kan tenke seg å jobbe i kirken, sier han.

– Er ikke målgruppen som dere henvender dere til, idealister som ikke blir drevet av penger?

– Jo absolutt, men det meste i vår verden koster penger. Vi håper midlene kan være til hjelp for å sette prosjekter på bena som ellers hadde blitt værende som ideer. Nå kan vi være med og finansiere de gode ideene.

Midlene til det treårige prosjektet kommer fra Kirkens landsfond, et gammelt fond som utgjorde lønningene til prestene som la ned sine embeter under krigen.

Prosjektlederen sier målet er å tette igjen forskjellen mellom antallet ansatte som går ut av kirken ved oppnådd pensjonsalder, og de som går inn.

– I dag er forskjellen for stor og den kan potensielt føre til en alvorlig situasjon for kirken.

Kirkens rykte

Magne Lerø, redaktør i ukeavisen Ledelse, mener rekruttering i kirken først og fremst baserer seg på kirkens rykte, hvordan det er å jobbe i kirken.

– Rekruttering er en jobb som menighetene må gjøre. Jeg tror ikke en kan gjøre så mye sentralt.

Han synes rekrutteringsprosjektet er litt rart.

– Det er så bredt! Kirken sliter med rekruttering, og nå skal alle kunne finne på ett eller annet som de tror vil føre til økt rekruttering.

Redaktøren spør seg om ikke kirken burde brukt midlene på noe annet:

– Dette fører til at mange bruker tid og penger på prosjekter, søknader og rapporter. Det blir mye byråkrati.

Aleksander Gullaksen i Kirkerådet er optimistisk på prosjektets vegne:

– Vi er spente og håper på gode tiltak som i seg selv kan bidra til god rekruttering, men som også kan være gode eksempler på hvordan en kan jobbe andre steder i landet, sier han.

Powered by Labrador CMS