Lommemannen løslates fra forvaring

Erik Andersen, også omtalt som lommemannen, kan løslates fra fengsel på strenge vilkår, har Asker og Bærum tingrett besluttet.

Publisert Sist oppdatert

Erik Andersen krevde seg prøveløslatt etter at han har sonet ferdig minstetiden på sju år av forvaringsdommen på ti år. Statsadvokat Per Egil Volledal sier til NTB at han er orientert om utfallet av saken, men at han nå vil benytte seg av fristen på to uker før han bestemmer om saken bør ankes eller ikke.

– Dette innebærer at Erik Andersen ikke slipper ut av fengselet ennå, før ankespørsmålet er avgjort, sier Volledal til NTB.

Retten skriver også i dommen at det ikke ville være riktig å løslate Andersen med umiddelbar virkning, men overlater til Kriminalomsorgen å sette en dato noe fram i tid til huset hvor han planlegger å bosette seg, er klart for innflytting.

Ikke pedofil

De rettsoppnevnte psykiaterne mener at det nå ikke er grunnlag for å sette diagnosen pedofil på Andersen. Da Andersen forklarte seg i retten og ba om å bli løslatt, erkjente han for første gang at han sto bak samtlige overgrep han er dømt for.

Erik Andersen (62) fra Bergen ble pågrepet og siktet i lommemannsaken 11. januar 2008. Da hadde politiet etterforsket en rekke overgrep mot mindreårige gutter over hele Sør-Norge i flere år.

– Etter bevisførselen kan retten ikke legge til grunn at Andersen har noen dragning mot små gutter. At tiltalte selv benekter dette, legger retten ikke vesentlig vekt på, skriver tingrettsdommer Kathrine Berggrav Løken i dommen.

Ikke fare for gjentakelse

Dommeren skriver videre at de opplysningene som er gitt av hele fem sakkyndige samt av psykiater Randi Rosenqvist i Ila fengsel, taler for at Andersens handlinger mot ofrene mest sannsynlig er utslag av en kompleks psykologisk prosess knyttet til hans egen barndom og ikke et uttrykk for hans seksuelle legning.

De sakkyndige konkluderer med at gjentakelsesfaren ikke er nærliggende dersom Erik Andersen prøveløslates på de strenge vilkårene Kriminalomsorgen har satt. Psykiater Randi Rosenqvist ved Ila fengsel og forvaringsanstalt, der Andersen soner, har kommet til det samme.

Kriminalomsorgen har derimot ment at det er for tidlig å løslate Andersen, og saken ble derfor fremmet for retten. Også påtalemyndigheten har ment at det har vært for tidlig løslate Andersen.

Sju vilkår

Kriteriene som er stilt for prøveløslatelse går ut på at Andersen må bo hjemme hos seg selv og ikke reise utenfor Hordaland fylke. Han får ikke oppsøke svømmehaller, bad eller guttegarderober. Han får ikke ha kontakt med barn under 16 år uten at voksne er til stede og kan ikke ha kontakt med noen av ofrene i saken.

Statsadvokat Volledal mener det ikke er riktig å sammenligne Andersens sak med NOKAS-dømte Kjell Alrich Schumann som ble beordret løslatt fra forvaring av Høyesterett torsdag.

– Men etter de sakene er det veldig vanskelig å unngå prøveløslatelse for en person som har oppført seg adekvat i løpet av forvaringen. Så slik sett er kanskje forvaring mindre egnet for en del type forbrytelser uansett, sier Volledal.

Powered by Labrador CMS