SNOKING: Før kunne man søke på hele landets skatteoppgjør på enhver nettavis timer etter lanseringen. Nå blir du informert om hvem som søker på deg. Illustrasjonsfoto.

– Lønn basert på gaver bør være moderat

Folk forventer at ledere har lav lønn når den kommer fra innsamlede midler, mener Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse.

Publisert Sist oppdatert

Fredag kom skattelistene for ligningsåret 2013. Dagen har tatt en gjennomgang av tallene for topper i Kristen-Norge. Tallene viser et begrenset bilde av en persons økonomi, men er sammenlignbare.

Enkelte utslag blir rare, som at det i år er en sangevangelist som topper statistikken. Det handler om salg av eiendom, ikke at det er utrolig lukrativt å spille musikk på bedehusene. Folk kan også ha flere inntekstkilder, som boksalg, taleoppdrag, og så videre.

En generell betraktning av listene er at biskoper i Den norske kirke og folk tilknyttet media og helbredelse er lønnsvinnerne. På bunn finner man Den katolske kirke med et meget lavt lønnsnivå. Men listen som helhet vitner ikke om griske mennesker på toppen av kristne virksomheter og menigheter.

Her er inntektene til:
Pastorer og kirkeledere * kristne medieledere * Ledere ved kristne skoler

Lavtlønte ledere

Redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse mener Norge har en kultur som gjør at skyhøye lønninger på kollekt og gaver ikke passer inn.

– I USA er det annerledes. Der skal suksess lønne seg, man blir lønnet etter det. I norsk egalitær kultur har man lite av slike elementer, sier han.

– Driver du virksomhet som baseres på innsamlede midler, bør lønnsnivået være middels. Kommer man for høyt, er det grunn til å stille spørsmål ved det. Det er ingen grunn til at man skal tjene langt over millionen i slike virksomheter. Da utnytter man i for stor grad den posisjonen man har fått, mener jeg.

Lerø har fulgt lønningene i norsk kristenhet en god stund. Han sier det har skjedd en utvikling der lederne i de største organisasjonene har fått mer i lønn.

– I mange små organisasjoner er fortsatt lederlønningene veldig lave, de reflekterer lite at man har et lederansvar. Forskjellen på lønna til vanlige ansatte og ledere er i disse organisasjonene liten.

Lerø mener utviklingen går i riktig retning for de store organisasjonene. På mange måter er de blitt tvunget til å øke lønningene. Men fortsatt er lønningene for topplederne i for eksempel misjonsorganisasjonene ganske moderate.

– Skal man rekruttere folk med erfaring utenfor organisasjonen, må man legge seg på et akseptabelt lønnsnivå. Ikke høyt, men akseptabelt, sier han.

Les Vebjørn Selbekks lederartikkel: En arbeider er verd sin (lave) lønn

Rekrutteringsproblem

Professor ved Norges Handelshøyskole, Magne Supphellen, forklarer at for mange ledere er ikke lønna det viktigste.

– Lønn blir først en sak hvis lederne havner langt unna normen. Det som motiverer dem er å skape noe, få resultater og styre en utvikling. De vil engasjere folk til å gjøre sitt beste.

– Men er det ikke en fare for at kristne organisasjoner vil slite med å få ansatt kompetente ledere, Supphellen?

– Jo, absolutt. En som har ledererfaring fra næringslivet eller andre sammenhenger vil i de fleste situasjoner være helt uaktuell for en stilling i en kristen organisasjon. Lønna er i en helt annen divisjon. Det er et problem, men det gjenspeiler svak økonomi i mange organisasjoner. Rekrutteringsgrunnlaget blir veldig begrenset, særlig de lederne som har bygd opp noe og kan vise til resultater vil bli vanskelig å få tak i.

Legge ned

Supphellen mener det går an å snu på spørsmålet om den dårlige økonomien i organisasjonene.

– Lederlønningene gjenspeiler til en viss grad verdiene lederne klarer å skape. Det blir litt høna og egget dette her, men hadde man hatt ledere som skapte større verdier i økonomisk forstand, ville det skapt grunnlag for høyere lønninger.

– Men hva skal en misjonsorganisasjon tjene penger på?

– Alle organisasjoner har en inntektsside. Spørsmålet blir om man ansetter ledere som er dyktige til å utvikle den siden. Det ideologiske og teologiske er viktig, men det er ikke en kompetanse som er egnet til å utvikle økonomisiden.

Professoren mener dette er en av årsakene til at mange kristne organisasjoner sliter økonomisk.

– Det er for lite utvikling eller innovasjon på inntektssiden. Da faller aktivitetsnivået og økonomien skranter. Jeg mener at noen av de kristne organisasjonene burde vært lagt ned for lengst, eller slått seg sammen med andre. Det skjer ofte i næringslivet og burde skje mye oftere innen kristent organisasjonsliv. I stedet brukes det knappe ressurser på å holde liv i virksomheter som ikke lenger har grunnlag for å være bærekraftige.

Powered by Labrador CMS