Lover milliarder til palestinsk gjenoppbygging
Trass i små utsikter til fred får palestinerne løfter om 35 milliarder kroner i bistand i kjølvannet av Gaza-krigen. Giverne stiller samtidig krav om nye fredssamtaler.
At Israel avslutter sitt stengningsregime på Gazastripen, var et samlet krav fra givermøtet i Egypt søndag, ifølge utenriksminister Børge Brende (H).
– Det sendes signaler fra Israel om at de vil reversere deler av blokaden, men den bør jo oppheves. Det er lettelser i stengningsregimet, men de er ikke så signifikante som de burde vært, sier han til NTB.
Nær 90 organisasjoner og land var samlet i Kairo for å samle inn penger til gjenoppbyggingen av Gazastripen etter sommerens krig mellom Israel og Hamas, som har hatt makten i området siden 2007.
Halvparten til gjenoppbygging
Palestinske myndigheter sier de trenger 26 milliarder kroner til gjenoppbyggingen. Søndag kveld var det klart at de har fått løfter om et beløp tilsvarende 35 milliarder kroner, med Qatar og EU som de største giverne.
Halvparten er ment å gå direkte til gjenoppbygging av Gazastripen, mens resten går til utvikling i de øvrige palestinske områdene.
– Dette solide resultatet viser massiv internasjonal støtte til det palestinske folk, sier Brende, som forventer at Israel bidrar til at hjelpen kommer fram.
Brende mener det er et viktig gjennombrudd at en FN-mekanisme nå skal sørge for at de varene som føres inn til Gazastripen, blir brukt etter hensikten.
«Fornyet forpliktelse»
Under krigen i sommer ble store deler av Gazastripens infrastruktur og titusener av hus ødelagt. Krigen kostet nærmere 2.200 palestinere livet, mens 73 personer ble drept på israelsk side.
USAs utenriksminister John Kerry, som i april mislyktes med det siste forsøket på å få til fred mellom israelere og palestinere, slår fast at han ikke har gitt opp håpet om fred.
– Fra denne konferansen må det komme ikke bare penger, men en fornyet forpliktelse fra alle til å jobbe for en fred som møter alles behov – israelere, palestinere og alle folk i denne regionen, sa Kerry.
Noen detaljer om hvordan en prosess kan komme i gang igjen, ble imidlertid ikke nevnt, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Ønsker to stater
Verdenssamfunnet arbeider fortsatt for en tostatsløsning, med opprettelsen av en egen palestinsk stat som mål.
– Det politiske presset som har vært her om å gjenoppta forhandlingene om en tostatsløsning, er oppløftende, sier Brende.
Men israelske bosetninger på den okkuperte, palestinske Vestbredden, Jerusalems status, grensene for en palestinsk stat og palestinske flyktningers rett til å vende hjem er blant flokene som må løses.
Egypts president Abdel Fattah al-Sisi børstet søndag støvet av et arabisk fredsinitiativ fra 2002. Kjernen i forslaget er full, arabisk anerkjennelse av den israelske staten, på betingelse av at landet gir fra seg alle landområder som ble overtatt i 1967, og går med på en «rettferdig løsning» på flyktningspørsmålet.
– Blokaden må heves
Men nye fredssamtaler virker langt unna, og partene er fortsatt ikke enige om en varig våpenhvile etter sommerens krig.
Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er blant de mange som mener tiden er overmoden for en politisk løsning.
– Vi kan ikke fortsette å gjenoppbygge Gaza gang på gang. Penger til gjenoppbygging kan ikke erstatte internasjonalt press for varige politiske endringer som kan gi håp til palestinere i Gaza, sier han.
Norsk Folkehjelp krever at giverlandene stiller klare politiske krav til okkupasjonsmakten Israel som betingelse for støtten til en palestinsk stat.