Lovforslag ga dansk dødshjelp-debatt

Et flertall i det danske Folketinget støtter et forslag fra regjeringen om at folk skal få mer selvbestemmelse ved livets avslutning, blant annet rett til å opprette et «behandlingstestamente».

Publisert Sist oppdatert

En professor mener forslaget innebærer et første skritt mot å åpne for aktiv dødshjelp. Men det blir kategorisk avvist av sentrale politikere.

Ifølge avisen Kristeligt Dagblad advarer flere høringsinstanser mot at lovforslaget kan innbære innføring av dødshjelp bakveien. Professor Peter Øhrstrøm ved Institutt for kommunikasjon og psykologi på Aalborg Universitet, er blant disse.

Han er også tidligere medlem av Det Etiske Råd og skriver i en høringsuttalelse at «med lovforslaget vil man legalisere avtaler mellom lege og pasient om et behandlingsforløp som i hvert fall ligner veldig mye på noe vi pleier å kalle dødshjelp».

Godt politisk arbeid

Nå slår den en sosialdemokratiske helsetalsmannen Flemming Møller Mortensen tilbake mot professoren og sier at ingen leger gir pasienten medisin som han eller hun dør av. Sammen med helsetalskvinne i Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, har Mortensen loset lovforslaget igjennom i Folketinget.

Sosialdemokraten understreker at det ikke ligger noen føringer for aktiv dødshjelp i lovforslaget. Den politiske avtalen vil endre rammen for når legen kan gi palliativ sedering fra «timer til dager», som det lyder i dag, til «dager til uker», innen døden forventes å inntre for en uhelbredelig syk pasient.

Men lovendringen rører ikke ved at behandling ordineres av en lege og altså ikke uten videre kan kreves av en pasient, behandlingstestamente eller ikke.

– Palliativ sedering er i likhet med enhver annen medisinering fortsatt en drøftelse mellom pasient og den behandlende lege. Det et står klart og tydelig i lovforslaget, siger Flemming Mortensen.

Dansk Folkeparti

Heller ikke Liselott Blixt mener at forslaget er et skritt i retning innføring av aktiv dødshjelp i Danmark.

Hun legger også vekt på at palliativ sedering kan gis av en lege når situasjonen krever det.

– Når du er frisk og tilregnelig kan du ikke si at «jeg vil ha palliativ sedering engang i fremtiden. Det er en avtale du kan lave med legen hvis du har fått en diagnose og er døende. Det kan du ikke skrive ned i et behandlingstestamente. Det er to vidt forskjellige ting, sier hun.

Professor Peter Øhrstrøm har i sin høringsuttalelse påpekte at han frykter at forslaget kan bety at en person i sitt behandlingstestamente kan avtale et forløp om medisinsk lindrende behandling, som legen er forpliktet til å følge opp.

Professoren mener at på den måten kan pasientens dødsønske overprøve den medisinskfaglige vurderingen av om pasienten faktisk har bruk for medisinsk lindring.

Avtalen om økt selvbestemmelse ble vedtatt i september 2017 av et bredt flertall i Folketinget, og lovforslaget skal nå andregangsbehandles i mars.

Powered by Labrador CMS