FORBILDER: Rolf Wam Fjell (midten f.v.) og David André Østby holder lovsangsseminar på Skjærgårds M&M på Risøya. F.v. Sondre Rasmussen (17) og Mathias Helvig (15) fra IMI Kirken, og Andreas Kristiansen (16) og Benjamin Øvergaard (17) fra Betlehem Misjonsmenighet i Oslo lytter og lærer.

– Lovsang er språket vårt

Dette lovsangsteamet samler 150 ungdommer til kirken i nittedal. 
før var de 20.

Publisert Sist oppdatert

– Kom inn i russebilen vår!

En gjeng ungdommer fra Nittedal i Akerhus har slått leir på Skjærgårds Music & Mission. De sover i et stort fellestelt og bruker gjerne setene i en medbrakt rød russebil som stue.

Ungdommene er med i samme lovsangsteam som er en del av ungdomsarbeidet i Nittedal og Hakadal menigheter i Den norske kirke. Her er orgelmusikken byttet ut med et band som spiller moderne og ungdommelig pop/rock, inspirert av lovsangen på Skjærgårds.

– Ungdommer synes at lovsang er tøft. Det bygger opp under fellesskapet og er en annen måte å møte Gud på, sier gitarist Erlend Børresen (19).

Sure toner

Lovsangen har vært en viktig del av et ungdomsarbeid i vekst. I 2010 samlet de 20-30 ungdommer på en fredagskveld. Nå er de 150 ungdommer.

– Å starte et lovsangsteam var en naturlig utvidelse av et blomstrende ungdomsarbeid i stor vekst, sier ungdomsleder Kristian Sveinall Øgaard (26) som har jobbet i Nittedal kirke i fem år.

Noen i styret for ungdomsarbeidet drømte om å ha lovsangskveld. Som drømt, så gjort, og deretter ble et band født i 2011.

– Vi startet med sure toner og voicecrack, men rekrutterte flere og flere, og er blitt et ganske bra team egentlig, sier Kasper Nilsson (19), hovedvokalist og gitarist i lovsangsteamet.

Men som del av statskirken var de ikke så vant til lovsangsstilen. Mange ungdommer kom rett fra konfirmasjonsarbeidet.

– Første gang jeg var med spilte vi «Heaven» av Bryan Adams, forteller Erlend.

Nå er det moderne, ungdommelig lovsang i pop/rock-innpakning eller rolig kassegitar-klimpring som preger ungdomssalingene. På høymessene i kirkene er det fortsatt organisten som står for akkompagneringen av salmesang.

Trenes på Skjærgårds

På musikkfestivalen denne uken har ungdommene fulgt seminarene i det store, hvite festivalteltet Bedehuset om hva lovsang er og hvordan man kan bygge et team. I dag skal David André Østby lære dem å skrive lovsanger.

Torsdag ledet Rolf Fjell Wam lovsangere fra Skjærgårds-teamet i en samtale om hvordan man kan bygge gode team. Hvor lampekabler bør ligge for at musikerne skal få rom. Om å be sammen, være trofaste og positive.

– Når du planlegger godt blir det lettere å gjøre en god jobb. Det blir også lettere å improvisere og være lydhør for Gud, sa Fjell.

Gjøre Gud til ditt

Tilbake i russebilen understreker Nittedal-gjengen at moderne musikkstil må til for å nå inn til ungdommen. Eller foreldrene deres, for den saks skyld.

– Kan dere ikke møte Gud gjennom orgelmusikk også?

– For ungdommen er lovsang tidsriktig musikk, det er hipt og kult, liksom, sier Erlend.

– Det handler om å få noe du opplever er ditt. Å lovsynge Gud til musikk du ellers aldri ville vært borti, er en slags fremmedgjørelse, mens ved å bruke musikk som er naturlig uttrykksformen for oss, gjør vi Gud til vår. Vi tar et skritt nærmere Gud ved å bruke musikken vi selv setter pris på, sier ungdomsleder Kristian.

– Hva synes de eldre generasjonene om musikkstilen deres?

– Vi får mye positivt fra de eldre. Vi var og spilte for pensjonistgruppen Wise Men. De synes 
det var kjempebra, sier vokalist Aina Lind (18).

– Også foreldre gir gode tilbakemeldinger etter konfirmasjonsgudstjenester. Vi ser de koser seg når de hører på og synger med, sier Kasper.

– Mange familier i Nittedal praktiserer ikke religionen sin så veldig. Jeg tror de synes det er kult å komme til en kirke som har litt mer moderne musikk, det er ikke så fremmed når det får en pop/rock-innpakning, sier Erlend.

Føler seg fri

– Hva gjør lovsang med dere?

– Jeg føler meg fri. Du er alltid nervøs når du skal på scenen, men når du først står der og begynner å synge og folk synger med, føler du deg så fri, for det er noe man gjør sammen, sier Aina.

– Jeg blir glad og gira, smiler Erlend.

– Hva gjør lovsangen med menigheten?

– Det knytter ungdomsarbeidet sammen. Lovsang gjør det lettere å ta til seg ungdom som ser på kristendom som fremmed, fordi det er enklere å forholde seg til enn å sette seg ned og lese i Bibelen, tror Erlend.

– Det er en annen måte å møte Gud på. Mange ser på det å være kristen som å lese Bibelen eller være i kirka hver søndag. Du kan møte Gud gjennom kristen 
musikk som er i din sjanger, sier Kasper.

Produksjon av egne lovsanger er i sin spede begynnelse. Kasper har skrevet én sang.

– Hva er lovsangsstilen? Hands up?

– Det er egentlig begge deler. Vi har litt klapping og hendene oppe, og så sitter vi og synger rolig, sier tekniker Ole Thomas Bollum (17).

– Vi har ulike møter med forskjellig musikkstil. På Singdown på fredagskveldene har vi lystenning og rolig musikk mens vi sitter på gulvet. En gang i måneden har vi SOUL - Sing out loud - med sanger med mer fart i og fullt band, forklarer Kristian.

– Lovsangsstilen er gjerne mest forbundet med frikirkelige sammenhenger. Hva tenker dere om at dere som del av Den norske kirke bruker dette?

Dro til Taizé

– Selv er jeg høykirkelig og glad i messer med masse liturgi. Men vi må være pragmatiske og ikke la tradisjon stå i veien. Funksjon er viktigere. Tradisjonen er viktig når det fungerer, sier ungdomsleder Kristian.

Han forteller at mange ungdommer har møtt Jesus gjennom ungdomsarbeidet og lovsangen.

I fjor dro ungdomsarbeidet på tur til Taizé, som har en helt annet sangstil igjen.

– Det er sunt. Noen steder fungerer frikirkelig stil, andre ganger den liturgiske, sier ungdomslederen.

TEAMET: Lovsangsteamet fra Nittedal er samlet i en gammel 
russebuss på Skjærgårds. På festivalen har de meldt seg på 
worskhop om lovsang for å lære mer.

Powered by Labrador CMS