Lovsynger for å bekjempe prostitusjon
En rekke kristne ungdomsmiljøer går sammen for å bekjempe menneskehandel. Med EPen «Gjenklang» skal de hjelpe barn og kvinner ut av prostitusjon.
Det er ikke bare i nyhetsbildet at menneskehandel er et omdiskutert tema. Også på kristne festivaler og konferanser snakkes det mye om hvordan moderne slaveri kan bekjempes.
Nå slippes EPen «Gjenklang», og initiativtaker Thomas Wilhelmsen i Impuls merker at ungdom engasjerer seg i kampen mot menneskehandel.
I flere år har den kristne ungdomskonferansen Impuls i Stavanger utfordret ungdom på å være bevisste sosial rettferdighet. I vinter ble 2000 deltakerne utfordret på å forhåndsbestille EPen «Gjenklang» som lanseres i juli.
Overskuddet av platesalget går til norskdrevne «White Doves» i Kambodsja, et senter som hjelper barn og kvinner ut av prostitusjon, blant annet ved å gi dem arbeidstrening.
Konkret tilbedelse
- «Gjenklang» er et ønske om å gi videre det vi har møtt og fått hos Gud. Vi ønsker at livene våre skal gjenspeile den kjærligheten vi har fått oppleve. Samtidig er målet vårt å gi ungdommer en reell og konkret mulighet til å tilbe Gud på flere måter enn kun gjennom musikk. I dette tilfellet ser tilbedelsen ut som å hjelpe mennesker ut av prostitusjon og slavehandel, forklarer Wilhelmsen.
Tittelen «Gjenklang» er også navnet på en av sangene på EPen, som i alt inneholder fem sanger.
Vennegreie
En rekke kjente norske lovsangsartister har skrevet sanger til EPen og fremfører sine egne sanger. Initiativtaker Wilhelmsen omtaler prosessen som en vennegreie hvor Impuls inviterte flere av sine venner til å være med å utgjøre en forskjell gjennom lovsang.
Med på innspillingen er David André Østby fra Filadelfia Oslo og Skjærgårds Music and Mission, Anders Skarpsno fra Nordic Mission, Encounter og Ten-Oase, Kristin Horne fra IMI Kirken, Victoria Bjerksund Almgren fra Get Focused, Lisa Frodadottir Haugen fra Impuls og Martin og André Hagen fra Radiance.
David André Østby er sterkt engasjert i saken og opprørt over hvordan prostituerte og moderne slaver behandles.
- Det har aldri vært billigere å kjøpe slaver enn i dag, og aldri før har slaver blitt behandlet så dårlig som nå. Den moderne slaven har blitt så billig at den regnes som en forbruksvare. Globalisering har på mange måter åpnet opp for den økende menneskehandelen som vi ser, også her i Norge. Denne bruk-og-kast-mentaliteten gjør meg sint og desperat, forteller han.
- «Gjenklang» er en synliggjøring av hvordan ulike kristne miljøer har nærmet seg hverandre og ønsker å stå sammen som én kirke, sier Østby.
Økende trend blant kristen ungdom
Han opplever at hans generasjon og unge mennesker i dag ser likheter framfor forskjeller ved hverandre.
- Det er en felleskirkelig trend at vi nærmer oss hverandre og står sammen. Når vi står sammen, står vi også sterkere, poengterer han.
Menigheten Fredheim Arena har vært et forbilde for Thomas Wilhelmsen og de andre bidragsyterne. I fjor ga Sandnes-menigheten ut en CD der alle inntektene gikk til Mercy Training Center i Etiopia.
Wilhelmsen merker at menneskehandel er noe som stadig opptar flere kristne ungdomsmiljø.
- Jeg ser at det er en slags oppvåkning blant mange kristne i Norge. Det er som om flere mennesker, uavhengig av alder, engasjerer og er opptatt av sammen å utgjøre en konkret forskjell for andre mennesker, sier han.
- Å selge mennesker som en vare er noe som vekker en helt spesiell avsky i meg, og det er jeg ikke alene om. Sånn sett er EPen en god mulighet til å være med å gjøre noe helt konkret. Selv om en EP med fem sanger ikke er så mye i en større sammenheng, handler dette om å forvalte de muligheter Gud har gitt oss. Samtidig hjelper vi noen barn og kvinner ut av prostitusjon, og ingenting er bedre, sier Wilhelmsen.
Dagen