Lucas (19) ville lære mer om trosforsvar, men fant ikke en aktuell bibelskole i hjemlandet
Da satte den finske tenåringen seg i bilen og kjørte til Norge.
Lucas Boström er vel vant med å reise langt for å finne det han trenger. Han kommer fra lille Föglö i øygruppa Åland, en selvstyrt og svenskspråklig del av Finland med 30.000 innbyggere. Med ferskt førerkort satte han seg på sensommeren i bilen og kjørte til Bibelskolen i Grimstad (BiG). Dit er det 90 mil og over 13 timers kjøring.
Etter bare et par måneder på Sørlandet presenterer han seg på norsk, for når han først er her, vil han jobbe målrettet med å plukke opp så mye av språket vårt som mulig.
I årets bibelskolekull er han den eneste fra Finland, og rektor Ketil Jensen sier til Kristelig Pressekontor at de neppe har hatt BiG-studenter fra Åland før. Jensen har så stor sans for at skolen trekker til seg elever fra fjerne nordiske strøk at han nevnte Lucas spesielt fra podiet under den nylige Veritaskonferansen. Bibelskolen han leder, er den eneste i Norge med en rendyrket trosforsvarslinje.
Lucas’ hjemsted, Föglö, ligger et par mil og en ferjereise øst for hovedstaden Mariehamn.
– Jeg har fire søsken og to fantastiske foreldre, sier han og forteller om oppveksten i vekkelsesbevegelsen Svenska Lutherska Evangelieföreningen i Finland, forkortet SLEF.
Han beskriver SLEF som en indrekirkelig og ganske konservativ bevegelse, litt som Misjonssambandet i Norge, med røtter tilbake til siste halvdel av 1800-tallet.
– En veldig velsignelse
Lucas sier det ikke er mye kristen virksomhet på Åland. Livet på en liten øy medfører heller ikke mengder av tilbud, men Lucas har vært fast inventar på det som bød seg: Søndagsskolen og stedets kristne juniorklubb. Skulle han få med seg noe mer, måtte han ut.Etter Veritaskonferansen i Grimstad, med nær 400 deltakere, sier han:
– Jeg kan regne på én hånd de gangene jeg har vært sammen med så mye kristen ungdom på en gang.
Gjennom åra har Lucas vært på mange leirer i SLEF-regi, men måttet reise langt for å delta. Det ligger i sakens natur for øyboere utenfor allfarvei. Særlig har han vært på leir ved Vasa på det finske fastlandet hvor SLEF har «aksjer» i et leirsted. Fra Åland er det 40 mil dit.
– Jeg har fått bra undervisning der, men på grunn av avstanden har vi bare kunnet reise dit 3-5 turer i året, sier han.
Men Lucas er ikke av det opprådde slaget. Det som ikke finnes, kan man jo starte. Da han begynte på videregående – eller gymnasiet, som de sier på svensk – bodde han av praktiske årsaker i en leilighet i Mariehamn. Der fikk han ting til å skje.
– Det finnes veldig få muligheter til kristent fellesskap der, sier Lucas som sammen med noen kamerater bestemte seg for å danne en ungdomsgruppe hvor han og andre kunne få det åndelige påfyllet de savnet.
Skoleaktive organisasjoner som Laget eller Ny Generasjon finnes ikke på Åland. Derfor har Lucas og vennene gjort alt på egenhånd. De startet med å møtes for å be på skolen og i fritiden. Så begynte de med faste ungdomsmøter etter skoletid. På kort tid har de bygd opp en gruppe på rundt ti ungdommer som møtes jevnlig.
– Det har vært en veldig velsignelse, beretter Lucas.
– Finland er veldig sekularisert
Han savner et større kristent fellesskap for ungdom i hjemtraktene.
– Samfunnet i Finland er veldig sekularisert. De fleste steder har folk sterke og negative fordommer mot kristne. Men på Åland opplever jeg likevel at mange er oppriktig interessert i kristen tro. Når jeg sier at jeg tror på Gud, kan de svare: «Kan man gjøre det? Kan man tro på en Gud?» Mange kan ha forutinntatte meninger om kristne og gudstro, men det gjelder ikke alle, sier Lucas som gjerne snakker med folk han møter om det han tror på. Da registrerer han at svært mange mangler kunnskap.
– Om jeg får være så radikal, så vil jeg si at mange ikke har noen referanser som helst og ikke vet hva ekte kristendom er. Vi har jo religionsundervisning i skolen, og mange går i kirka til jul eller når det er begravelse og slikt, men folkekirkelighet er nesten det eneste som finnes. Den kristendommen er ikke den vi ser i Apostelgjerningene, men menneskers personlige ønsker. Da handler det om hva jeg vil, ikke hva Gud vil, mener han.
Kontaktet kjent teolog
At han måtte dra hjemmefra for å kunne gå på bibelskole, var Lucas klar over. På Åland finnes det ikke noe slikt tilbud. Men hvorfor ikke dra til Finland eller Sverige? SLEFs bibelskole i Vasa var et alternativ, men de har ingen trosforsvarslinje.
– Jeg har ikke undersøkt så mange skoler i Sverige heller. Jeg vet at flere finlandssvensker har gått på bibelskole på Fjellhaug i Oslo, og noen har vært på Ungdom i Oppdrags skoler i Norge, men jeg er nok den første på BiG, ihvertfall fra Åland, tror Lucas.
Fordi han er så interessert i apologetikk, kontaktet han den kjente svenske teologen, apologeten og forfatteren Stefan Gustavsson som har gjestet Veritas-konferansen tidligere. Gustavsson anbefalte BiG, og dermed var valget lett for Lucas.
– Har fått en hel del spørsmål
Lucas forteller at 95 prosent av vennene i tenåra ikke var kristne, så han har ikke vokst opp i noen kristen boble. Men kontrasten mellom vennegjengen og det kristne miljøet var tydelig.
– Man får jo kritiske spørsmål når man lever i et samfunn der nesten alle andre ikke er kristne. Jeg har fått en hel del sånne spørsmål.
– Og dette gjorde deg interessert i apologetikk?
– Jeg, som alle andre, begynte å stille spørsmål, særlig etter at jeg flyttet hjemmefra og bodde i Mariehamn. «Hva er det som gjør at det kristne budskapet er sant? Tror jeg bare på dette fordi mine foreldre tror på det?»
Dette ville han finne ut av, og noen svar fant han på nettet.
– YouTube har styrket min tro, faktisk. Der har jeg hørt på folk som William Lane Craig , Ray Comfort og Mike Winger blant andre. Svenskene Sven Reichmann og Curt Westman har også hatt betydning, sier Lucas som har lest mye og derfor tar med Nabeel Qureshi, Broder Yun, C.S. Lewis og John Lennox på listen over navn som har påvirket ham.
Men han vil gjerne ha med seg mer og er ikke mett.
– Nå får jeg et helt år til å lære mer om Gud og Bibelen og mer om apologetikk. Jeg trenger en prosess rundt dette for min egen del, men også for å kunne svare andre sier Lucas.