Lukker øynene for sultkatastrofen i Jemen

Verden lukker øynene for sultkatastrofen i Jemen, der 12 millioner mennesker ifølge FN har akutt behov for matvarehjelp utenfra. Men hjelpen kommer ikke.

Publisert Sist oppdatert

FNs nødhjelpssjef Stephen O'Brien slo denne uka alarm under en tale i Sikkerhetsrådet og slo fast at verden nå står overfor den største humanitære katastrofen siden andre verdenskrig.

20 millioner mennesker i fire land risikerer i løpet av de kommende månedene å sulte i hjel, og aller verst er situasjonen i Jemen, sa O'Brien.

For å unngå sultkatastrofen trenger det krigsherjede landet i år matvarehjelp for 18 milliarder kroner, men hjelpen uteblir. Hittil har omverdenen bare bidratt med 6 prosent av pengene som trengs.

Utsultede barn

Alt i fjor høst begynte det å komme bilder av utsultede barn fra Jemen, og en rekke hjelpeorganisasjoner advarte om hva som var i ferd med å skje.

– Situasjonen for barna i Midtøstens fattigste land har aldri vært så katastrofal som nå, konstaterte lederen for FNs barnefond (UNICEF) i Jemen, Meritxell Relano.

Nødhjelp er imidlertid ikke nok, understreker hjelpeorganisasjonene, som etterlyser en fredsløsning for å kunne nå fram med hjelp til dem som trenger det.

Gikk til krig

Sjiamuslimske Houthi-opprørere med støtte fra deler av regjeringshæren grep makten i Jemens hovedstad Sana i september 2014 og landets sunnimuslimske president Abd-Rabbu Mansour Hadi flyktet til Saudi-Arabia.

Noen måneder senere gikk Saudi-Arabia til krig mot opprørerne i nabolandet, i spissen for en koalisjon der også flere andre land i regionen deltar. USA jaktet fra før på medlemmer av Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) i Jemen, først og fremst med droner.

Ifølge FN er minst 10.000 sivile drept og nærmere 30.000 såret, og millioner av mennesker er drevet på flukt, siden våren 2015.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein anklager landet for mulige krigsforbrytelser, og det samme gjør Amnesty International og Human Rights Watch.

Norsk våpenindustri

Den massive internasjonale kritikken fikk i fjor USA til å stanse leveransene av visse våpen til Saudi-Arabia. Leveransene fra norsk våpenindustri til den saudiarabiske krigsmaskinen fortsetter imidlertid, og eksporten av militært materiell ble doblet samme år som landet de gikk til krig mot Jemen.

Utenriksminister Børge Brende (H) har avvist krav fra opposisjonen om å stramme inn på denne eksporten til Saudi-Arabia, men tok opp krigføringen i Jemen da han besøkte landet i januar i år og understreket også behovet for å finne en politisk løsning på konflikten.

Norske myndigheter har for inneværende år også bevilget 85 millioner kroner til matvarehjelp i Jemen, men dette dekker under 0,5 prosent av nødhjelpsbehovet i landet.

Skam

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er blant dem som tidlig slo alarm om Jemen, og som advarte mot følgene av det han betegner som en lunken givervilje.

– Det vil være en skam om manglende midler er det som skal være avgjørende i Jemen, sa Egeland til NTB i desember.

Presidenten i Røde Kors, Sven Mollekleiv, er også bekymret over verdenssamfunnets manglende vilje til å bidra med hjelp til Jemen og de øvrige landene som nå trues av sult.

– Konfliktene er menneskeskapt, sier han, og etterlyser økt innsats for å finne politiske løsninger på dem.

Powered by Labrador CMS