Nobelinstituttets mangeårige direktør Geir Lundestad beskriver det som problematisk i sin bok «Fredens sekretær – 25 år med nobelprisen» at norske regjeringer har som vane å rose fredspristildelingene. Arkivfoto: Audun Braastad / NTB scanpix

Lundestad: Støre prøvde å hindre fredsprisen til Liu

Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre skal ved minst to anledninger ha forsøkt å påvirke Nobelkomiteen til ikke å gi fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010, ifølge en ny bok.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg kan ikke komme på noe i mine 25 år som kan sammenlignes med dette, skriver Nobelinstituttets mangeårige direktør Geir Lundestad i boka «Fredens sekretær – 25 år med nobelprisen».

Han hevder Støre minst to ganger skal ha oppsøkt Nobelkomiteens daværende leder Thorbjørn Jagland og flagget sin bekymring for hva det ville innebære for Norge om fredsprisen gikk til en kinesisk dissident.

– Upassende

Første gang Støre tok opp spørsmålet med med Jagland var ifølge Lundestad utenfor FN-bygningen i New York i høsten 2010.

– Slik Jagland forsto Støre, sa Støre at forhandlingene om en frihandelsavtale ville stoppe opp, at menneskerettighetsdialogen ville opphøre og at næringslivets sterke interesser i Kina ville bli skadelidende, framholder Lundestad.

Ifølge boka var ingen i tvil om at dette var et forsøk på å forhindre en pris til en dissident.

– Komiteen fant det upassende, fastslår Lundestad, som oppgir at Støre senere gjentok de samme poengene overfor Jagland under en mottakelse i Oslo rådhus.

– Ingen advarsel

NTB har foreløpig ikke lyktes å få en kommentar fra Ap-leder Jonas Gahr Støre til Lundestads påstander, men møtet mellom Støre og Jagland i New York ble i sin tid omtalt av flere norske medier.

Samtalen er også beskrevet i den ferske boka «Kina vs. Norge» av Helge Øgrim og Kjell Arild Nilsen. Der avviser Støre at Jagland ble «advart» mot å gi fredsprisen til Liu.

En slik advarsel kom imidlertid fra kinesiske myndigheter. Lundestad beskriver i boka et møte med den kinesiske viseutenriksministeren for europeiske saker, Fu Ying, som slo fast at det ville være en «uvennlig handling» om fredsprisen ble gitt til en kinesisk dissident.

Kritisk Lundestad

Lundestad finner det problematisk at norske regjeringer har som vane å rose fredspristildelingene. Han mener dette skaper et forvirrende inntrykk og står i motstrid til Nobelkomiteens uavhengige rolle.

Han finner det interessant at daværende statsminister Jens Stoltenberg gratulerte Nobelkomiteen og sa at fredspristildelingen til Liu var et forsvar for demokrati og menneskerettigheter.

– Det at statsministeren solidariserte seg med komiteen, fikk utvilsomt innvirkning på den kinesiske reaksjonen. Statsministeren kunne holdt seg til realiteten, at regjeringen egentlig var skeptisk til beslutningen, skriver Lundestad.

Han mener en slik strategi ville være ærligere og at den kanskje ville ha bidratt til å mildne den kinesiske reaksjonen.

Powered by Labrador CMS