Hva vil det egentlig si å blåse i en politisk hundefløyte? Eller å ta den røde pillen?

Lurer du på hva «dogwhistling» og «redpilling» betyr?

Det er du garantert ikke alene om.

Publisert Sist oppdatert

For to uker siden skrev Dagen om politiske nyord som særlig er tilnyttet til venstresiden i USA. Ordene «cancel-culture» og «woke» har den siste uken i større grad blitt brukt i Norge med den pågående debatten rundt Harry Potter-forfatter J. K. Rowlings uttalelser om kjønn.

I forrige uke omtalte flere norske medier oppropet fra 150 intellektuelle, aktivister og forfattere under på et opprop i Harper’s Magazine der de advarer mot innskrenkning av ytringsfriheten.

Det brukes også i større grad andre politiske nyord som er særlig forbundet med ytre-høyresiden, slik som de engelske ordene «dogwhistling», «redpilling» og «ragebait».

Politisk hundefløyte

Det finne ennå ikke en offisiell oversettelse av «dogwhistling», ifølge seniorrådgiver Sturla Berg-Olsen i Språkrådet.

En hundefløyte er uhørlig for mennesker, men veldig hørbar for hunder. Begrepet spiller på dette. En politisk hundefløyte er et skjult budskap som er rettet for å bli forstått av en spesiell gruppe, uten at resten av samfunnet får det med seg det skjulte budskapet. Man bruker ord som i seg selv ikke er problematiske, og gir dem en ny betydning som kun noen grupper kan forstå.

– Det er ikke vanskelig å oppdage hundefløyter om man kjenner problemet som diskuteres godt. Men om man ikke kjenner dem, så kan det være vanskelig å identifisere, sier Dagen-spaltist og MDG-politiker Shoaib Sultan.

Et problem med hundefløyter er at det ikke alltid er enighet om hva som er ment som hundefløyter og ikke.

– Av og til kan man også se hundefløyter der de ikke finnes. Av og til trykker aviser noe som ikke er ment som hundefløyte i det hele tatt. Men om det er sånn at slike saker dukker opp jevnlig, så vet man hva de egentlig mener, sier han.

– Svenske tilstander

Begrepet «svenske tilstander» er ifølge Sultan et eksempel på en politisk hundefløyte her i Norge.

– I Norge er det Sylvi Listhaug som har brukt det oftest. «Svenske tilstander» er kode for høy kriminalitetsrate knyttet til innvandring og spesielt fra land muslimsk befolkning. Når man sier at vi er på vei mot «svenske tilstander› i Oslo, er det typisk bruk av en hundefløyte, sier Sultan.

Et annet eksempel som Sultan trekker frem er en Facebook-post fra stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde (Frp). Tybring-Gjedde la ut et bilde av en voksenopplæringsklasse som besøkte Aps valgbod i 2017.

– Det er ingenting galt i teksten til Tybring-Gjedde i seg selv. Hundefløyten her er at det implisitte budskapet blir «Se her! De eneste som appellerer til Ap er utlendinger og fremmede». Alle skjønner hva han sier og mener uten at det er noe galt i teksten i seg selv, sier han.

Sultan mener at man kan se hvilket budskap som egentlig blir formidlet på hvordan folk reagerer i kommentarfeltene.

Frp hadde ikke anledning til å kommentere påstandene fra Sultan.

Den røde pillen

Om man tar den røde pillen så ser man «virkeligheten» som den egentlig er.

– Om du tar den røde pillen så ser man «virkeligheten» slik som den egentlig er, sier Sultan.

– Hvilken «virkelighet» er det snakk om?

– De ser en «virkelighet» hvor europeiske myndigheter har solgt ut befolkningen til krefter i Midtøsten. Det er snakk om at man vil bytte ut den europeiske befolkningen. Det pågår en krig i våre gater, og det er også en enighet om at «mainstream media» fordekker sannheten.

Mainstream media er tradisjonelle former for media slik som aviser, TV og radio framfor internett, som er etablerte i befolkningen og representerer generelt meninger som er akseptable, ifølge Cambridge Dictionary.

I følge en artikkel i Vulture Magazin så er generelt den røde pillen høyresidens ekvivalent av venstresidens årvåkenhet, eller å være «woke».

Seniorrådgiver Sturla Berg-Olsen i Språkrådet foreslår å gi noen den «røde pillen» eller«å fjerne skylappene» som mulige oversettelser.

Sinneagn

Et eksempel på sinneagn er overskrifter hvor man hisser seg opp uten å lese selve saken.

Sinnetråling er klikk-åte (clickbait) som har til formål å opprøre eller gjøre man sint, og slik skape interaksjon med en lenke eller sak, skriver Kristian A. Bjørkelo fagansvarlig for nettkultur på snl.no

Formålet med sinnetråling er å skape en umiddelbar sinnereaksjon hos leseren ved bruk av vinklinger i tittel, ingress og brødtekst. Det kan for eksempel være å velge et provoserende sitat tatt ut av kontekst som tittel, eller å velge et provoserende bilde som får folk til å hisse seg opp.

Ekko

Om du er aktiv på sosiale medier har du kanskje sett at av og til dukker det opp tre parenteser foran og bak et navn. For eksempel, (((Kari Nordmann))).

Tre parenteser er et antisemittisk symbol som blomstret særlig opp i 2016. Det blir brukt av alt-right-bevegelsen for å markere jøder og antatte jøder, ifølge nettstedet Vox.com.

Parentesene skal symbolisere et ekko. Symbolet dukket først opp på ytre-høyre nettstedet «The Right Stuff» hvor de forklarer meningen med ekkoet som at alle jødiske navn har hatt gjenklang gjennom historien, ifølge Vox.com.

Som en respons til ekkoet har enkelte jøder og ikke-jøder valgt å ha tre parenteser rundt navnet sitt for å ta kontroll over symbolet eller vise støtte til dem som blir markert.

På Twitter har blant andre politisk redaktør i Nidaros Snorre Valen, MDG-politiker Shoaib Sultan og Ervin Kohn forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo tre parenteser i brukernavnet sitt.

– Jeg synes at det er motbydelig måte å single ut jøder og antatte jøder. Ved å selv ha tre parenteser viser jeg samhold til de som bli sjikanert, sier Shoaib Sultan.

Ordenes opprinnelse

Dogwhistling begynte å bli brukt på tidlig 1990-tallet.

Redpill kommer fra filmen The Matrix fra 1999.

Ragebait er en avledning av Clickbait.

Powered by Labrador CMS