Lutherske menigheter i samarbeid med pinsehøgskole
– Ulikheter i dåpssyn er mindre viktig nå enn før, sier luthersk pastor.
Fra høsten skal både Tønsberg Frikirke og IMI-kirken i Stavanger samarbeide med Høyskolen for Ledelse og Teologi (HLT).
I Stavanger skal det etableres en helt ny avdeling for høgskolen, hvor man kan ta en årsenhet i teologi og ledelse. I Tønsberg inngås en samarbeidsavtale om praksisplasser og deltidsstudier kombinert med bibelskole.
Høyskolen for Ledelse og Teologi er eid av Det Norske Baptistsamfunn og Filadelfiakirken Oslo på vegne av Pinsebevegelsen i Norge.
For første gang inngår skolen formelt samarbeid med lutherske menigheter.
– Vi opplever at den pentekostale tradisjonen er en god match med vår lutherske fornyelsestradisjon, sier Morten Edvardsen, pastor i Tønsberg Frikirke og rektor ved Tønsberg bibelskole.
Praksisplass
Avtalen med høgskolen innebærer at studenter kan ta sin praksisperiode ved bibelskolen eller i menigheten. Dette tilsvarer 30 studiepoeng eller et halvt års fulltidsstudier.
– En slik praksis hadde ikke jeg da jeg ble utdannet som prest ved Menighetsfakultetet, sier Edvardsen.
Han mener det vil være en stor fordel for studenter å få praksis i en menighet mens de studerer.
Teologiske ulikheter
Den største teologiske forskjellen mellom eierne av HLT og de to menighetene er dåpssynet.
Frikirken døper spedbarn, mens baptister og pinsevenner ønsker at barna selv skal velge dåpen.
– Hvordan håndterer dere dette spørsmålet?
– Vi håndterer det med respekt for hverandres ståsteder. Dialogen om dåp synes å bevege seg mot hverandre i stedet for fra hverandre. Det er en utvikling vi heier på og ønsker velkommen. Vi har ikke en intensjon om å slette ut de gamle konfesjonslinjene, men vi ser at den oppvoksende generasjonen gjerne krysser disse grensene. Når de flytter til en ny by, kan de gå fra en luthersk menighet til en pinsemenighet eller andre veien. De velger menighet ut fra andre markører enn man gjorde før, sier pastoren.
Han gleder seg over den «rausheten» pinsevennene og baptistene viser Frikirken ved å ønske dette samarbeidet.
Flere lutherske skoler
Det fins flere kristne høgskoler i Norge, de aller fleste har en luthersk bakgrunn. Blant dem er MF vitenskapelig høgskole, Fjellhaug Internasjonale Høgskole og NLA Høgskolen.
Edvardsen presiserer at menigheten ikke har «valgt bort» noen av de andre, men heller videreutviklet en relasjon de har hatt med HLT i flere år.
– Dessuten er vi veldig fornøyd med den fleksible studieordningen HLT har. Ved at fulltidsstudenter bare trenger å være på skolen to dager i uken, er det lett å jobbe ved siden av og kombinere studier med å bo her i Tønsberg, sier pastoren.
– Åndsliv og akademia
HLTs samarbeid med IMI-kirken vil være enda med omfattende. Her skal studentene kunne ta et årsstudium av en bachelor i teologi og ledelse.
Pastor Egil Elling Ellingsen sier at menigheten lenge har drømt om å være med å «forme menighetsledere i Norge».
Menigheten blir en campus for høgskolen samtidig som den er tydelig i sitt barnedåpssyn. Det kommer ikke til å bli noe problem, mener pastoren.
– Det gjør at vi kan møte andre syn med en trygghet. Dessuten snakker vi nå om en høgskole. Her skal jo studentene lære om innholdet i ulike syn.
Pastoren tror studentene først og fremst vil merke forskjellene når de har praksis i menigheten.
– Vi opplever at skillelinjene går langs andre linjer enn før. Bibelsyn og åndsliv vektes nok vel så tungt som dåpssyn nå.
Finner hverandre
Rektor ved HLT, Arne Mella, sier at skolen ikke har gjort noen spesielle vurderinger med tanke på at menighetene er lutherske.
– Vi opplever at vi finner hverandre på tvers av tradisjonelle grenser.
– Hvorfor har dere inngått avtaler med akkurat disse menighetene?
– Avtalene har kommet i stand ved relasjoner. Disse miljøene vektlegger åndelig liv og teologisk utdanning, så vi opplever at vi har mye til felles.
Han tror ikke at ulike syn i dåpsspørsmålet blir noe problem.
– Som skole har vi vår identitet i bunn. Samtidig har vi elever fra ulike deler av kirkelandskapet. Vi kan møte hverandre på en god måte også der vi er ulike.
Ønsker link til bibelskoler
HLT har allerede i dag formelle samarbeidsavtaler med Filadelfia bibelskole Oslo og Filadelfia bibelskole Kristiansand, samt misjonsorganisasjonen Ungdom i Oppdrag. Skolen samarbeider også med Oslo Kristne Senter bibelskole og Betel bibelskole i Trondheim.
– Vi forsøker å finne flere synergier med bibelskolene ved å skape en positiv link mellom bibelskole og høgskole, sier Mella.