Arendal kapell: Dette kapellet skal gjøres livssynsnøytralt.

Må fjerne kors i vigslet kapell

Korset skal bort i Arendal kapell. Mobile symboler i livssynsnøytrale lokaler er fremtidens løsning, erkjenner Den norske kirke.

Publisert Sist oppdatert

Debatten har gått varm de siste ukene da det ble kjent at Arendal kapell skal gjøres livssynsnøytralt. Grunn: Humanetikere og muslimer mangler et egnet rom hvor de kan ha seremonier knyttet til begravelser.

Torsdag kveld anbefalte rådmann Harald Danielsen at Arendal bystyre skulle vedta å avvigsle kapellet og fjerne korset.

Men Den norske kirke har ikke noen ordning for å avvigsle bygg.

– Hva skal vi gjøre? Skal vi trekke forbønnen tilbake? spør stiftsdirektør Tormod Stene Hansen, i Agder og Telemark bispedømme.

Rådmannen foreslo også at en halv million kroner som er avsatt fra Kulturdepartementet til å ruste opp falleferdige Barbu kapell skal flyttes til Arendal kapell for å gjøre det livssynsnøytralt. Foreløpig har bystyret utsatt saken. Men det er bare et spørsmål om tid før kapellet blir gjort nøytralt.

Gravferd i gymsal?

– Noen sier at humanetikerne bare kan bruke en gymsal, men det synes jeg er uverdig, sier Øystein Krogstad.

Han er leder av kyrkjelyds­rådet i Austra Moland, som foreslo å gjøre korset i Arendal kapell ­mobilt. Moland er overrasket av alt oppstyret etter forslaget.

– Vi prøvde å tenke solidarisk. Vi har tre kirker som alle passer meget godt i til begravelser. Jeg skjønner jo at det er en utfordring for Trefoldighetskirken, som har 70-80 begravelser i året, at deres kapell nå skal gjøres livssynsnøytralt. Men hva skal vi gjøre? Arendal kommune skal spare 80 millioner på to år. De har ikke råd til å bygge et nytt livssynsnøytralt kapell, sier Krogstad til Dagen.

Han håper og tror at kommunen vil få råd til å bygge et nytt lokale, slik at kapellet i fremtiden kan få et kors permanent i lokalet.

Få lokaler uten kors

Ifølge norsk lov skal kommunene tilby et egnet lokale til gravferder for innbyggerne. Dette er ikke tilfelle i dag, mener Human-Etisk forbund.

En oversikt de presenterer for Dagen viser at det bare fins ni livssynsnøytrale kapell i Norge. Arendal blir trolig det tiende.

– Vi har forståelse for at det kan være sårt for noen at korset dekkes til. Vi skjønner at det vekker reaksjoner. Men det er ikke vårt primære ønske å gjøre et kristent kapell om til et livssynsnøytralt rom. Vi ønsker at det bygges helt nye rom. Så slipper vi disse konfliktene, sier pressesjef i Human-Etisk forbund, Jens Brun-Pedersen.

– Slik blir det når kommunen ikke har evnet å gi et likeverdig tilbud til innbyggerne sine i utgangspunktet, sier Vinjar Tufte, seniorrådgiver for gravferder i Human-Etisk forbund.

Tufte mener at debatten rundt Arendal kapell bygger på en misforståelse.

– Arendal kommune fikk i oppgave å reise et kapell for alle. Kristne som ikke-kristne. Men rommet ble aldri smykket ut for å passe alle. Nå rettes dette opp, sier rådgiveren som er lettet over at Arendal endelig får et nøytralt lokale hvor man kan ha gravferder.

Må slutte å vigsle

Den norske kirke erkjenner at fremtidens lokaler for gravferd ikke vil være vigslet. Symbolene må bli mobile.

– Vi ser for oss at nye lokaler i fremtiden vil være livssynsnøytrale og åpne rom som kan brukes av alle. Det fins allerede noen slike rom i Norge, sier stiftsdirektør Tormod Stene Hansen i Agder og Telemark bispedømme.

Dette innebærer at gravkapell i fremtiden ikke vil bli vigslet til kirkelig bruk.

– Har kirken forsont seg med det?

– Ja, vi er innstilt på at slik må det være, sier stiftsdirektøren.

Seremonirom

De fleste aller fleste lokaler som brukes til begravelser i dag er vigslet til kirkelig bruk.

Ifølge norsk lov skal alle ha tilbud om et egnet lokale til begravelser.

Fremtidens rom vil være livssynsnøytrale med bruk av mobile symboler.

Ifølge norsk lov skal alle ha tilbud om et egnet lokale til begravelser.

Powered by Labrador CMS