Må møte koreanere i nord med respekt
Å bygge personlig forhold med mennesker i Nord-Korea er den beste måten å drive hjelpearbeid på, sier «Christian».
Det mener en amerikaner som i mer enn ti år har bodd i en kinesisk by nær grensen til Nord-Korea. Denne helgen er han i Norge. Dagen møter ham på Gardermoen, under noen forutsetninger:
Han må under ingen omstendigheter kunne bli identifisert, hverken med navn eller bilde. Han vil at vi bare skal kalle ham «Christian»:
Årsaken er klar: Han har opplevd at mennesker han kjenner har stått fram i ulike medier og er blitt gjengkjent. Siden har de blitt arrestert i Nord-Korea. Han tør ikke ta sjansen på at han også kan bli gjenkjent. Det vil kunne ødelegge alt det han har brukt mange år av sitt liv på å bygge opp.
Får dispensasjon
Etter at USA innførte forbud mot å reise til Nord-Korea er det svært få som har fått dispensasjon. Men «Christian» er en av dem. Han kom tilbake fra sin siste tur til det lukkede landet 3. april.
Han passerer stadig grensen mellom Kina og Nord-Korea, uten at det til nå har bydd på særlige problemer:
– Den eneste forandringen den siste tiden er alle sanksjonene som har kommet. Kineserne har innført sine egne sanksjoner i tillegg til de USA praktiserer. Man får ikke ta med frø, ikke ris, ikke gjødsel, heller ingen ting av metall over grensen.
– Det har gjort det veldig vanskelig å få inn humanitær hjelp. Sist gang kunne vi ikke ta med medisinsk utstyr fordi vi ikke fikk importere sprøyter. Men hvor mye metall er det egentlig i en sprøytespiss?
Han har vært i Nord-Korea mange ganger og snakker både koreansk og kinesisk (mandarin).
– Men jeg er ennå litt dårlig i å skrive kinesisk, spesielt håndskrift, sier den spinkle amerikaneren med en smilende unnskyldning.
Myter og fakta
På spørsmål om hva han ønsker å formidle til misjonsengasjerte nordmenn, svarer «Christian»:
– Jeg bruker ikke mye tid i vesten, så dette gjør jeg ikke ofte. Jeg bruker tiden min i Kina og Nord-Korea.
– Jeg vil formidle takknemlighet fra nordkoreanere som mottar hjelpen. Mye av mitt engasjement er i samarbeid med Christian Friends of Korea og vi prioriterer hjelp til matproduksjon og bistand til å skaffe rent drikkevann.
– Mange nordmenn har gitt penger til dette og flere har vært på besøk i Nord-Korea. Jeg har selv reist sammen med flere nordmenn og de har gjort en god jobb for å avhjelpe nøden. Orientmisjonen har nå finansiert mer enn 200 drivhus som er plassert i nærheten av sykehus.
– Vi kan ikke formidle evangeliet i ord, men i handling. Å bygge personlige forhold er det mest effektive vi kan gjøre og sammen kan vi skape noe fruktbart og positivt. Og respekt er en viktig faktor i dette, sier amerikaneren.
Evangeliet?
«Christian» bekrefter at det er mulig å formidle evangeliet i Nord-Korea, men han kan ikke utdype hvordan.
I stedet peker han på at vi har laget oss spesielle forestilling når vi snakker om lukkede land og åpne land. Og det er klart at det er mer utfordrende å drive forkynnelse noen steder enn andre steder.
– Vi kan ikke stå på gata og forkynne eller gå rundt og dele ut bibler eller traktater. Det er farlig for nordkoreanerne og det kan være farlig for deg. Igjen handler det om respekt.