Mahmoud Farahmand (H) er en av stadig flere eksil-iranere som støtter Israel
– Hamas må bort, sier stortingsrepresentanten. Han levde under et religiøst tyranni de første åtte årene av sitt liv.
– Terrororganisasjoner må nedkjempes. De forholder seg ikke til en verden basert på internasjonal lov og orden, og kan sjelden holdes ansvarlig for sine handlinger, sier Mahmoud Farahmand til Dagen.
Født i Iran
Farahmand sitter i stortingsrestauranten, omgitt av politikere med et annet syn enn ham selv på Gaza-konflikten. 44-åringen er født i Iran og flyktet til Norge som åtte-åring sammen med moren og søsteren.
I dag har han sin egen familie i Porsgrunn som består av kona Borghild, en datter og en sønn.
Han var godt over 30 år da han ble politisk aktiv og fikk raskt en plass i bystyret i hjembyen. Det er nå to år siden han ble valgt inn i Norges nasjonalforsamling hvor han sitter i finanskomiteen for Høyre.
– Partner med gode hensikter
Farahmand sier at Hamas gjemmer seg bak «et slør av rettferdighet», men at deres virkelige mål er et annet.
– Skal det bli fred i regionen må Hamas bort. En troverdig partner med gode hensikter må ta over deres plass.
Allerede 15. oktober, en uke etter terroren, vedtok Hamas-leder Ismail Haniyeh og Irans utenriksminister Hossein Amirabdollahian at de skulle fortsette samarbeidet «for å oppnå felles mål» da de møttes i Qatar. Utenriksministeren hyllet Hamas-angrepet som en historisk seier, og landets øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, hyllet angrepet på X/Twitter:
«Sionistregimet skal bli feid bort av det palestinske folks hender og motstandsstyrkene i regionen», skrev han.
«Har tjent på krigen»
«Ingen land har tjent mer på krigen mellom Hamas og Israel enn Iran», skriver historiker Mohammad Izadi i Aftenposten. Han er universitetslektor innen Midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo og lærer i persisk.
Izadi tror det viktigste for Iran er at «opinionen i de arabiske landene ikke vil gå med på en normalisering av forholdet til Israel i overskuelig fremtid». Men også at Israel har blitt angrepet av en iranskstøttet organisasjon.
«Palestina uten Israel»
Han presiserer at Iran, som ikke anerkjenner Israel, har en énstatsløsning som mål, et Palestina uten Israel.
Det tilsvarer slagordet fra mange demonstrasjoner rundt om i verden under krigen: «From the river to the sea, Palestine will be free».
– Handler om storhetstanke
Høyres Mahmoud Farahmand oppfordrer folk til ikke å la seg bedra:
– Hamas sier de vil befri det palestinske folk. Deres nærmeste, Iran, har et annet mål, sier han, og legger til at Iran bygger opp militære grupper som Hamas i Gaza, Hisbollah i Libanon og Houthibevegelsen i Jemen for å sikre sin egen posisjon i området.
– Det har ingenting med andres ve og vel å gjøre. Det handler om deres storhetstanke, sier han.
«En dødskult»
Den iransk-fødte politikeren er ikke alene om sin Israel-støtte. #Iraniansstandwithisrael (Iranere står sammen med Israel) har trendet på sosiale medier etter krigen begynte, noe som fikk den australske eks-muslimen Harris Sultan med sine 120 000 YouTube-abonnenter til å ta opp fenomenet allerede i november i fjor.
Gjesten hans, Armin Navabi, grunnlegger av Atheist republic, omtaler Hamas som en dødskult som ønsker å drepe israelere og jøder, ikke bare i Israel, men over alt.
– De bruker palestinsk blod til å være motstandere av jøder, sa han.
Ærer Kyros den store
På Facebook skriver en kristen iraner som står med Israel:
«Til det jødiske folk rundt om i verden. Vær ikke overrasket av de mange iranere globalt som møter opp i Israel-demonstrasjonene. Vi som løfter Irans flagg med løve og sol er etterkommerne av Kyros den store. Vi ærer hans minne ved å stå med dere. Dere er ikke alene.»
Kyros den store regnes som grunnlegger av det persiske verdensriket, og Bibelen forteller at han ga jødene tillatelse og hjelp til å vende tilbake fra eksilet i Babylon.
Israel hjalp Iran
Mahmoud Farahmand tror også at Kyros – som levde rundt 500 år før Kristus – er noe av grunnen til det positive forholdet mellom iranere og Israel.
Høyrepolitikeren trekker imidlertid også inn mer moderne historie, og nevner at Israel blant annet ga Iran jordbrukshjelp i den krevende overgangen til å bli en moderne nasjon. Dette skjedde på 1950-1970-tallet mens Reza Pahlavi fremdeles var konge eller sjah i landet.
– Er lei
Farahmand tror videre at det er stor frustrasjon blant iranere over at myndighetene deres har brukt milliarder av rial på å støtte Hamas mens de i årevis har levd med tosifret inflasjon selv.
– De er lei det. De vil at skattepengene og Irans øvrige inntekter skal brukes på skoler og sykehus, ikke på en terrororganisasjon.
Hamas viktigst
For Farahmand er Hamas den viktigste delen av Gaza-likningen. Han presiserer at det er fullt mulig å forsvare det palestinske folks rettigheter, ha medlidenhet med dem og samtidig kritisere Hamas.
– Det er helt opplagt at Hamas-ledelsen var fullt klar over konsekvensene av angrepet 7. oktober. Dersom Hamas oppriktig bryr seg om sivile palestinere, hvorfor gå til et slikt angrep og hvorfor velger de å gjemme seg blant sivilbefolkningen på Gaza?
– Det er jøder
Han viser til Hamas sitt løfte om å gjenta 7. oktober-angrepet igjen og igjen og de nylige aksjonene mot jødiske mål i Europa.
– Det er ikke israelere som rammes. Det er jøder, presiserer han.
Høyre-mannen bekymrer seg over de 1500 jødene i Norge som ikke føler seg trygge og har kontinuerlig væpnet overvåkning utenfor synagogen sin.
Undermennesker som styrer verden
Farahmand sier han har hørt rikelig med konspirasjonsteorier om jødene den siste tiden.
Han ler, oppgitt:
– «De er undermennesker» og «De styrer verden». Samtidig.
Stortingspolitikeren blir raskt alvorlig igjen:
– Hvis vi tillater at jødene skal unngjelde nok en gang, så vil det ikke stoppe med det.
– Har én stat
Mahmoud Farahmand regner seg som en sterk forsvarer av Israels rett til å eksistere som egen stat. Han mener også at landet ikke har noe annet valg, på grunn av brutaliteten og omfanget av angrepet 7. oktober, enn å slå tilbake.
– Verdens jøder har én stat. Hit dro de da de opplevde forfølgelse. Her skal de være trygge.
«Sier i fra med utestemme»
Høyrepolitikeren har lest «oppegående mennesker» forsvare 7. oktober med uttrykk som «Nå bryter de ut av buret og sier i fra med utestemme».
– Dette var en massakre, insisterer stortingspolitikeren, opprørt.
Når vold rettferdiggjøres, blir han urolig.
– En må være forsiktig med å heie frem slike meninger, for hva skal da stoppe en tenåring i å ta til våpen for å forbedre sin hverdag i et helt vanlig vestlig land?