Malala: - Jeg er bare en av mange
Stemningen var elektrisk da pakistanske Malala Yousufzai holdt tale i FNs hovedforsamling på sin 16-årsdag. Hun krevde utdanning for alle og lovte å fortsette kampen for rettferdighet.
- Tusenvis er blitt drept og millioner skadd av terrorister. Jeg er bare en av dem. I dag snakker jeg ikke for meg selv, men for at også de uten stemme kan bli hørt, sa Malala Yousufzai i sin første tale siden hun ble skutt av Taliban på vei til skolen i oktober i fjor.
Jenta ble internasjonalt kjent allerede i 2009 da hun begynte å blogge for BBC om livet i den Taliban-kontrollerte Swat-dalen, hvor jenteskoler ble brent og Taliban begikk overgrep mot befolkningen.
- Den 9. oktober 2012 skjøt Taliban meg i ansiktet. De skjøt vennene mine også. De trodde kulene ville kneble oss, men de mislyktes. Ut av dette steg tusenvis av stemmer. Svakhet og redsel døde, og styrke og mot ble født, sa Malala.
Hedret sine helter
Applausen runget i salen da jenta entret talerstolen, og mange måtte tørke tårer da hun begynte å snakke.
- Jeg vet ikke hvor jeg skal starte, eller hva folk forventer at jeg skal si, sa hun, før hun sendte en takk til alle som har hjulpet henne siden hun ble skutt, til alle som har bedt for henne, og alle som har sendt henne kort og lykkønskninger.
Malala, som selv er blitt et forbilde unge verden rundt, benyttet anledningen til å hedre sine egne helter. For anledningen var hun ikledd sjalet til Benazir Bhutto - Pakistans første kvinnelige statsminister, som ble skutt og drept i 2007.
- Terroristene misbruker navnet til islam for sin egen personlige fordel, sa Malala.
- Jeg er ikke her i dag for å snakke om hevn mot Taliban. Jeg hater ikke engang han som skjøt meg. Dette er medfølelsen som jeg har lært av profeten Mohammed, Jesus og Buddha. Dette er arven fra Martin Luther King, Nelson Mandela og Muhammad Ali Jinnah. Dette er filosofien om ikkevold som jeg har lært av Gandhi, Backa Khan og Mor Teresa, sa hun.
Krever rettferdighet
Malalas sterkeste ønske er at alle skal få gå på skole.
- Jeg ønsker utdanning for alle, også Talibans sønner og døtre. Ekstremistene frykter bøker og penner. De frykter utdanningens og kvinners makt. Derfor dreper de studenter og kvinnelige lærere. De er redd for forandring og likheten som vi vil bringe inne i samfunnet vårt, sa Malala, som også krevde likhet og rettferdighet for kvinner.
- Jeg fokuserer på jenters rettigheter fordi de lider mest. Det var en tid da kvinnelige aktivister ba menn om stå opp for deres rettigheter. Denne gangen vil vi gjøre det selv, sa hun.
Norske Alexandra talte
Alexandra Kensland Letelier (18) fra Oslo var Norges representant i forsamlingen. Hun var én av elleve som holdt tale etter Malala.
- Da jeg startet på skolen, ville jeg lære å lese og skrive, men kunnskap er mer enn det. Min skole var den mest multikulturelle i Norge, og det viktigste jeg lærte der, var å se verden fra nye perspektiver og respektere andres unikhet, sa Letelier, som er aktiv i Plan Norges ungdomsgruppe URO.
Letelier mener skolen har en unik mulighet til å gjøre dagens unge bevisst på sitt ansvar som verdensborgere.
- For å takle framtidas utfordringer og samarbeide på tvers av landegrenser er gjensidig respekt og forståelse helt avgjørende, sa hun. (©NTB)