Fredsprisvinner Malala Yousafzai møtte statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) i forbindelse med konferansen «Utdanning for utvikling» i Oslo mandag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Malala til Oslo med krav om tolv års skolegang

Alle barn bør få tolv års skolegang, sa fredsprisvinner Malala Yousafzai da hun besøkte Oslo mandag. Hun ber verdens ledere sørge for 315 milliarder kroner til utdanning hvert år slik at målet kan nås.

Publisert Sist oppdatert

For første gang siden hun mottok fredsprisen i fjor, var Malala Yousafzai (17) tilbake i Oslo mandag for å delta på den internasjonale utdanningskonferansen som Norge er vertskap for.

KRONIKK: Pakistans sverd svinges på ny

Budskapet hennes er at det er på tide at verdens ledere sørger for at alle barn skal få tilgang til hele skoleløpet på tolv år. Ikke seks år eller ni år, som har vært tidligere målsettinger.

– Denne skolegangen må være gratis og obligatorisk for alle barn, sa hun da hun møtte pressen i Oslo.

Ingen ferie

Malala takket statsminister Erna Solberg (H) for å ha gitt henne muligheten til å fremme kravet under utdanningskonferansen som går av stabelen i Oslo mandag og tirsdag.

– Det er sommerferien min, men jeg har ikke fri. Det er blitt en del av mitt liv å fortsette denne kampen for jenters utdanning, sa Malala.

Ifølge henne er vi heldige som har det utdanningssystemet vi har i Norge.

– I mange land ses ikke utdanning på som viktig, sa fredsprisvinneren, som samtidig påpekte at nordmenn nå bør stå opp og kjempe for andres rett til den samme utdanningen.

UTENRIKSKOMMENTAR: Malalas metode

Solberg mente Malalas budskap var «mat for samvittigheten».

– Hun peker for eksempel på at det er nok penger, men at vi må bruke dem riktig. Mer av pengene må brukes på utdanning, understreket statsministeren.

Utfordrer Pakistan

Da hun mottok Nobels fredspris i Oslo i fjor, fastholdt Malala at verden har en historisk mulighet til å få slutt på sløsingen med potensial og tomme klasserom. Ifølge henne må vi nå ta et valg – å gjøre mer av det samme, eller å velge modig lederskap for å sørge for at ingen jenter nektes utdanning.

Utfordringen går også til de politiske lederne i Malalas hjemland Pakistan.

– Utdanning er én av de store politiske sakene i Pakistan. Jeg håper at utdanningsbudsjettene vil øke i landet mitt, sa hun i Oslo.

– Jeg ønsker at Pakistan skal lykkes og gjøre framskritt, og jeg mener det kun er mulig hvis den framtidige generasjonen får utdanning av høy kvalitet, sa Malala, som fyller 18 år til helgen.

– Må holde løftet

I mai i år undertegnet ministre fra mer enn hundre land en erklæring i Sør-Korea hvor de forpliktet seg til å sørge for gratis grunn- og ungdomsskole for alle barn innen 2030. En slik forpliktelse vil koste anslagsvis 2.700 milliarder kroner årlig innen 2030. Gapet mellom hva det koster, og hva landene har lovet, ligger på 315 milliarder kroner i året. Malala Yousafzai sier politiske ledere må dekke opp det som mangler.

– De fattigste jentene får bare tre år med skolegang på grunn av mangel på vilje og visjon hos våre myndigheter. Dette er uakseptabelt. Ledere i det 21. århundre må levere på sine løfter og investere i fremtiden. De må begynne å investere i bøker, utdanning og håp heller enn i våpen, krig og konflikt, sier hun. (©NTB)

Powered by Labrador CMS