Malawi var utpekt som fokusland. Nå skal deler av Fasteaksjonen gå til krigsofrene i Ukraina.
Kirkens Nødhjelp omprioriterer noen av midlene fra Norges nest største innsamlingsaksjon.
Kirkens Nødhjelps fasteaksjon er i gang. Om to uker skal tusenvis av konfirmanter banke på norske dører og be om penger til gode formål.
Bare TV-aksjonen i NRK samler inn mer penger enn den 50 år gamle Fasteaksjonen. Årets såkalte fokusland skulle være Malawi, med vann som tema.
95 millioner til Ukraina
I samarbeid med andre store hjelpeorganisasjoner har Kirkens Nødhjelp så langt samlet inn 95 millioner til Ukraina de siste ukene. Likevel skal deler av Fasteaksjonen gå til noen av de som er rammet av Russlands overfall på nabolandet.
Kirkens Nødhjelps danske søsterorganisasjon Folkekirkens Nødhjælp har øremerket halvparten av sin fasteaksjon til Ukraina. Markedssjef Ragnhild Toyomasu sier det ikke er aktuelt for Kirkens Nødhjelp å foreta en tilsvarende øremerking, men bekrefter at deler av innsamlet beløp vil gå til Ukrainaresponsen.
– Er det ikke viktig at folk vet hva de gir til?
– I hovedsak er det de humanitære behovene som avgjør hvilke land vi sender penger til. Da krigen startet i Ukraina var vi tidlig ute med nødhjelp i Ukraina og nabolandene. De humanitære behovene er enorme. Det er derfor helt naturlig for oss å inkludere Ukraina, og nabolandene i årets fasteaksjon. Akkurat nå er det tørke i Øst-Afrika, flom i Malawi, og flere millioner trenger akutt nødhjelp i Afghanistan.
– Hva gjør dere nå?
Markedssjefen forteller at de etter krigen startet i Ukraina har fått henvendelser fra flere av de 1200 menighetene som deltar i fasteaksjonen.
– Mange sa til oss: Hva gjør dere nå? 30.000 konfirmanter og 10.000 voksne deltar i aksjonen. Denne krigen kom som et sjokk på alle, og vi skjønte straks at de humanitære behovene ville bli helt enorme. Unge mennesker følger med på nyhetene og er interessert og engasjert. Siden Kirkens Nødhjelp var raske med respons er det naturlig for oss å ha med dette i Fasteaksjonen. Spesielt fordi vi også deler ut vann, sier Toyomasu.
Skadde vannsystemer
Rent vann har vært tema for Kirkens Nødhjelps fasteaksjon i mange år. Ragnhild Toyomasu er ikke med på at det tradisjonelle formålet plutselig drukner i et nærmest ensidig fokus på Ukraina.
– Å gi folk tilgang til vann, sanitær og hygiene er en viktig del av Kirkens Nødhjelps arbeid i mange land. I tillegg til å gi husly, mat, vann og hygieneartikler, bidrar vi også til reparasjon av infrastruktur og skadde vannsystemer i Ukraina, framholder hun.
I den opprinnelige planleggingen av aksjonen var Malawi blinket som såkalt fokusland.
– Mer til Ukraina betyr mindre til rent vann i Afrika?
– Selv om vi har en nødhjelpsrespons nå, skal Fasteaksjonen først og fremst sikre arbeidet vårt i mange land med kriser. Fordelingen av midlene fra Fasteaksjonen styres av behov, svarer markedssjefen.
– Er behovet i Malawi mindre nå siden dere omprioriterer og bruker deler av midlene i Ukraina?
– Vi responderer på mange pågående kriser. I Malawi har de hatt flom, og nå opplever de ekstreme matvarepriser. Våre folk forteller at prisen på mel har gått opp med 50 prosent og at prisen på brød er tredoblet. Malawi er ikke glemt, heller ikke Afghanistan som er i akutt behov for nødhjelp. Akkurat nå har vi kriserespons også i Burkina Faso. Økt tørke i Somalia gjør at vi frykter en forsterket krise i landet, sier Toyomasu og legger til:
– Kirkene og menighetene som står bak Kirkens Nødhjelp, klarer å ha flere tanker i hodet samtidig.
– Er det lettere å samle inn penger til det europeiske landet Ukraina enn til det afrikanske landet Malawi?
– Krigen i Ukraina kom som et sjokk på oss og engasjerer oss fordi det er nært. Men det har også andre kriser gjort, som ikke var så nær oss, påpeker Toyomasu og nevner det norske folks engasjement og giverglede etter tsunamien i Asia i 2004 og det enorme jordskjelvet i Nepal i 2015.
– Til de som trenger det mest
Ragnhild Toyomasu sier at Malawi-perspektivet fortsatt har en sentral plass i fasteaksjonen.
– Det vi sier nå, er at vi gir vann til de som trenger det mest. For noen handler det om tørke, for andre flom eller krig.
– Hva tror du Ukraina-krisen vil ha å si for det samlede innsamlingsresultatet i årets fasteaksjon?
– Det er vanskelig å si. Vi opplever alltid et stort engasjement fra menighetene under Fasteaksjonen, og ser at mange ønsker å støtte vårt arbeid for en mer rettferdig verden. I år er kanskje mange ekstra opptatt av Ukraina-krisen. Men vi er opptatt av å balansere dette slik at vi også engasjerer rundt de andre krisene i verden, og det får vi god respons på, sier markedssjefen.