Mali erklært ebola-fritt
Ebolautbruddet i Mali er nå offisielt over, ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) og myndighetene i landet.
Mali var aldri veldig hardt rammet av epidemien, og til sammen døde sju mennesker av sykdommen i løpet av høsten. Blant dem var en to år gammel jente og en muslimsk religiøs leder som begge kom fra nabolandet Guinea. Dette melder NTB.
Den siste pasienten som ble behandlet, ble utskrevet fra sykehus i begynnelsen av desember, og myndighetene frykter ikke flere tilfeller nå.
– Jeg erklærer dagen i dag for slutten på ebolaepidemien i Mali, sa helseminister Ousmane Kone søndag.
Styrke helsesektoren
Ibrahima Socé Fall leder FNs arbeid mot ebola i Vest-Afrika, forkortet UNMEER. Han sier til Newsweek at sykdommens tilbakegang i Mali er historisk.
– Dette representerer en historisk milepæl i kampen mot ebola i hele Afrika og verden generelt.
Fall sier videre at for å unngå sykdommens tilbakekomst, må helsesektoren i Mali styrkes.
– Ebola er en fryktelig sykdom som fortsetter å være en trussel mot fred, sikkerhet, økonomien og våre samfunns grunnvoller. Vi kan ikke senke garden. Vi må fortsette kampen.
Tusenvis
Fortsatt tar sykdommen liv i Vest-Afrika. 8.600 mennesker har dødd av ebola, mens mer enn 21.000 er smittet, i følge tall fra WHO. Landene Sierra Leone, Guinea og Liberia er verst rammet. Antall smittede ser likevel ut til å gå ned. Guinea meldte om sitt laveste antall smittede, på en uke, denne uken. Ikke siden august i fjor har antallet smittede vært så lavt. Sierra Leone har hatt nedgang to uker på rad. Også i Liberia er antall smittede redusert.
Snart over?
Amerikanske forskere tror at ebola-epidemine kan være over til sommeren. Forskerteam fra University of Georgia og Pennsylvania State University har utarbeidet en beregningsmodell som tar utgangspunkt i hvor smitten er spredt, utbygging av sykehuskapasitet samt i hvor stort omfang folk i de utsatte landene bruker sikre begravelsesritualer.
Ifølge en artikkel forskerne har publisert i tidsskriftet Plos Biology, sier forskerne at modellen viser at dersom 85 prosent av de smittede får god nok sykehusbehandling, så kan utbruddet være under kontroll i løpet av juni i år. Dette melder NTB.
– Det er en realistisk mulighet, men ingen sikker slutning, sier John Drake, en av forskerne.