Mange får det vanskelig når Norge «stenger»

Kirkens SOS opplever at ferietiden for mange bare forsterker følelsen av å være utenfor.

Publisert Sist oppdatert

– Ikke alle får ta del i forventningene som det øvrige samfunnet opplever i ferietiden. Sommeren er en tid vi forbinder med forventing om glede og fellesskap med familie og venner. Mange får ikke oppleve det. Dermed forsterkes gjerne følelsen av å være utenfor, sier Leif Jarle Theis, daglig leder i Kirkens SOS.

Han opplyser til Dagen at krisetelefonen i feriemånedene får like mange henvendelser som ellers i året, men at samtalene dreier mer over på ensomhet og tema knyttet til relasjoner.

– Det er en beskrivelse vi kjenner igjen fra høytidene som mange kan oppleve som vanskelig. Kirkens SOS øker ikke kapasiteten i feriemånedene, men anstrenger oss for å opprettholde bemanningen på vårt vanlige nivå i en tid hvor våre frivillige selv er på ferie, forklarer Theis.

Sårbar sommertid

Også Hjelpetelefonen til Mental Helse er godt kjent med at ferietiden er en tung periode for mange innringere. For en hel del mennesker opphører faste avtaler og aktiviteter på denne tiden, og det oppleves ofte sårt og vondt.

– Den verste bekymringen mange har er at Norge praktisk talt «stenger» i ferien. Alt fra psykolog, psykiatriske sykepleiere, dagsenter og annet nettverk er ikke der, og det går gjerne flere uker før det er oppe og går igjen. Det gir uro og bekymring for hva som skjer med dem i ferien, sier, Aslaug Timland Dale, som er daglig leder i Hjelpetelefonen.

Dale forteller at hjelpetelefonen får mellom 400-500 henvendelser i døgnet, og mange av samtalene handler om ensomhet. Dette temaet står alene for 10.000 henvendelser i året.

Samtalepartner

– Hva kan dere gjøre for den som ringer Hjelpetelefonen?

– Ikke annet enn å være en samtalepartner, og vi erfarer at det for mange er ok å snakke med oss. Vi vet også at det hender at fastleger og andre behandlere gir pasienten telefonnummeret til Hjelpetelefonen når vi går inn i ferietiden. Behovet for å snakke med noen er stort, fastslår Dale overfor Dagen.

Oversett om sommeren

Leif Jarle Theis utfordrer oss alle til å se oss rundt om det er noen i vår familie eller vennekrets som trenger oppmerksomhet i ferietiden. Det er mye lettere å overse behovet for å bli sett i ferietiden enn hva tilfellet er i eksempelvis julen.

– Da er det mye mer innarbeidet i befolkningen at man skal vise mennesker med utfordringer oppmerksomhet, mens det på sommeren ikke er slik. Kanskje er det noen du kan ta en telefon til eller stikke innom å besøke? spør Theis. Han legger til at det ofte ikke er så mye som skal til for å gi noen en følelse av ikke å være helt alene.

Vil snakke med prest

Nettprestvikar Marie Skarrebo Holmen i Nettkirken som drives av Sjømannskirken i samarbeid med Den norske kirke, blir også kontaktet av mennesker som opplever ferietiden utfordrende. Noen gir uttrykk for ønske om kontakt med prestene og diakonene i Nettkirken.

– Vi får noen henvendelser fra mennesker som til vanlig kanskje prater med en prest. Vedkommende de normalt snakker med, er på ferie. Da tar de gjerne kontakt med en prest her hos oss. De aller fleste vi er i kontakt med på sommeren, ønsker å prate mye om det samme som de tenker på resten av året. skriver Holmen i en e-post til Dagen.

Powered by Labrador CMS