Mange jenter nektes skolegang i Malalas hjemby
Selv om Taliban ikke lenger har makten, er jenters utdanning langt fra noen selvfølge i fredsprisvinner Malala Yousafzais hjemby Mingora i Pakistan.
Taliban jevnet flere hundre skoler med jorden da de styrte i Swat-dalen, hvor Mingora ligger, fra 2007 til 2009. Den fundamentalistiske gruppen er nå tvunget på retrett, men problemene består for jenter som ønsker å gå på skole.
– Jeg tror flertallet av folket i Swat ble glade da de fikk høre at Malala hadde fått fredsprisen, fordi dette er gode nyheter fra denne regionen, sier Mohammed Roshan til NTB.
Han driver den lokale organisasjonen Swat Participatory Council, som blant annet jobber med politisk deltakelse på lokalnivå, også blant kvinner.
Roshan var dessuten nabo med Malalas far Ziauddin Yousafzai, og de to kjenner hverandre godt fra mange år med sosialt og politisk arbeid i den trøblete regionen.
Malala og familien bor nå i Birmingham i England etter Taliban-angrepet i 2012 som nær kostet den unge aktivisten livet.
Se NRKs reportasje fra Malalas hjemby:
Mye gjenstår
Rundt 25 millioner barn i alderen 5-16 år i Pakistan går ikke på skole, 14 millioner av dem er jenter, ifølge aktivistgruppen Alif Ailaan.
Offisielle tall viser at 44 prosent av jentene i Swat er registrert ved barneskoler, mens bare 2 prosent av dem fortsetter på skolen etter fylte 14 år.
Roshan håper fredsprisen vil bidra til økt oppmerksomhet for behovet for å sikre utdanning for alle barn i Swat.
– Situasjonen for jenters deltakelse i samfunnet og utdanning blir bedre, og den har forbedret seg etter hvert som internt fordrevne har kunnet vende hjem. Men det er fortsatt mye arbeid å gjøre for å bringe mange jenter tilbake til skolen, sier han.
Aktivisten mener utdanning er nøkkelen i kampen mot ekstremisme i Swat-dalen.
Giftes bort, må jobbe
Da Taliban overtok makten i Swat i 2007, forsøkte gruppen å innføre et strengt, islamistisk styre som blant annet innebar å forby kvinner å ta utdanning.
Håpet er at Malalas suksess fører med seg virkelige endringer i en region hvor kvinner ofte forventes å holde fred og forbli innenfor husets fire vegger, skriver nyhetsbyrået Reuters.
Endringene kan komme langsomt, men Malalas fredspris antas å inspirere mange jenter i Swat til å fullføre en utdannelse og bli uavhengige.
Fortsatt krever mange fattige familier at jenter i ung alder må arbeide for å bidra til husholdet, enten utenfor eller innenfor hjemmet.
Et flertall av jentene forlater skolen fordi de blir giftet bort i 13-årsalderen, forklarer utdanningsbyråkraten Iffat Nasir til nyhetsbyrået AFP.
Mot til å si fra
Saima Bibi var bare 13 år da hun ble giftet bort for å gjøre opp en æresgjeld, noe som ikke er uvanlig i Swat. Den talentfulle eleven måtte slutte på skolen og gi opp drømmen om en utdannelse.
Den nå 22 år gamle kvinnen sier Malalas suksess har gitt henne mot til å si fra og kreve sin rett til å fullføre skolegangen.
– Da bildet av Malala ble trykket i avisene, pleide alle i familien min å si at det var en konspirasjon mot islam. Men jeg likte henne fra starten av, sier Bibi.
Mannen hennes, Javed Alam, svarer følgende på spørsmål om hva han synes om hennes ønske om å fullføre skolegangen:
– Jeg vurderer det og skal gi henne beskjed.
Her kan du lese om reaksjonene på fredspristildelingen