Mange som vurderer abort tenker på kostnaden. Nå får stiftelse økt støtte til å veilede.
– Det er viktig at de tar et valg de kan leve med resten av livet, sier jordmor som jobber for Stiftelsen Amathea.
Amathea er en helse- og rådgivingstjeneste med spesiell vekt på problemstillinger knyttet til svangerskap og abort. I 2017 søkte over 12.000 personer hjelp hos stiftelsen.
Denne uken kom helsebyråd i Bergen kommune, Rebekka Ljosland (KrF), med gode nyheter til Amathea. I byrådets budsjettforslag for 2019 har stiftelsen fått 100 000 kroner mer til å drifte helsetjenester for gravide og nybakte foreldre.
– Helt fantastisk! Dette kommer virkelig til å nytte, sier jordmor Kristine Selvik Jacobsen. Hun jobber på Amatheas Hordalandskontor i Bergen sentrum.
Ingen bør presses
Rebekka Ljosland forteller at noen av de som velger å ta abort gjør det fordi de tviler på at de har råd til å få barn.
– Mange av dem som tar abort gjør det av økonomiske hensyn eller fordi de føler seg presset til det, sier hun.
Ljosland ønsker at kommunen skal styrke innsatsen for dem som har det vanskelig, men ønsker å beholde barnet sitt.
– Vi i KrF er opptatt av at så mange som mulig kan beholde barnet sitt, og rådgivning i denne vanskelige tiden er derfor viktig. Vi er også opptatt av at ingen føler seg presset til å ta abort.
Hjelper hundrevis
På Hordalandskontoret til Amathea hjelper de i underkant av tusen mennesker hvert år.
– Vi hadde rundt 900 samtaler i fjor. I tillegg kommer dialoggruppene og undervisning på skoler, hos Kirkens Bymisjon og Introduksjonssenteret for flyktninger. Vi ønsker å bevisstgjøre at dette kan være er en vanskelig situasjon å stå i. Med både tvil og press fra både andre og seg selv til å velge det rette.
Hjelper også menn
Selv om de fleste som kommer til Amathea er kvinner med spørsmål om egen graviditet, hjelper stiftelsen også menn som kommer til dem alene. Jacobsen forteller at også menn har behov for å prate om problemstillingene knyttet til uplanlagt svangerskap.
Noen av dem som kommer føler på en maktesløshet, siden det til syvende og sist er kvinnen som tar valget om man skal beholde barnet eller ikke.
– Det å kjenne på en sorg over at partnere tar et annet valg enn man skulle ønske, kan være veldig tøft, sier jordmoren.
Hun forteller at de bruker mange av de samme metodene når de møter menn som de bruker når de møter kvinner, og at det ofte handler om å anerkjenne hvor vanskelig situasjonen er.
Hjelper minoriteter
– Vi har et sterkt fokus på kvinner og menn med minoritetsbakgrunn. Vi gjennomfører kultursensitiv, dialogbasert veiledning og undervisning med fokus på familieplanlegging, reproduktiv og seksuell helse.
Jacobsen forteller at dette ofte er problemstillinger de ikke har tatt opp med noen og at de opplever det befriende å snakke om det.
Gir ikke fasitsvar
Jacobsen er opptatt av at de som kommer til Amathea skal tenke seg grundig om.
– Når man ringer til oss eller kommer hit, forteller vi dem at det ikke er sikkert at de finner svaret på hva de vil velge i dag. Ofte trenger en flere samtaler før enn finner frem til hva som er det beste valget. Vi snakker med kvinnen eller paret og tar tak i tankene deres. Vi hjelper dem å veie for og imot, sier jordmoren.
Hun forteller at dette setter i gang en prosess i dem og at mange kommer tilbake for flere samtaler.
– Vi tar oss god tid og forteller dem at hos oss kan du bruke litt lenger tid enn hos andre. Dette er en så viktig avgjørelse at den ikke skal tas i panikk, sier Jacobsen.
Glad for pengene
Amathea Hordaland fikk i år litt over 300.000 kroner fra Bergen kommune. De har også fått prosjektstøtte som har gjort at de kunne gjøre enda mer og nå ut til enda flere. Nå ligger stiftelsen an til å få 443.000 kroner fra Bergen kommune det kommende året.
Kristine Selvik Jacobsen er glad for at de får bevilget mer penger fra kommunen og presiserer at dette ikke bare gjør at de kan opprettholde det arbeide som allerede er i gang, men også videreutvikle det og bli større.