Mangedobling av barneavhør hos politiet
Der mor eller far er mistenkt for vold mot barna, skjer barneavhør uten at foreldrene vet det. – De skal ikke få mulighet til å instruere eller true barna, sier påtaleleder i Agder politidistrikt.
For seks år siden var det 142 tilrettelagte avhør av barn i Agder politidistrikt årlig. I fjor var tallet 440. Det er politiet godt fornøyd med.
– Det er en god utvikling, sier Terje Kaddeberg Skaar, påtaleleder i Agder politidistrikt.
Skaar sier politiet i mye større grad enn før har satt fokus på overgrep mot barn.
– Dette er en ønsket, politisk styrt utvikling. Tallet viser at politiet har fulgt opp signalene som er kommet ovenfra, sier påtalelederen.
Lav terskel
I et brev fra Hordaland Statsadvokatembeter til Riksadvokaten blir det påpekt at det gjennomføres tilrettelagte avhør i alle saker der det fremmes slik bekymringsmelding fra skole eller barnehage.
Situasjonen er den samme i Agder politidistrikt, men Skår gir ikke uten videre sin tilslutning til brevets formulering som sier at «Terskelen for å fremme slik bekymringsmelding synes å være veldig lav, og altså lavere enn før».
– Det er varierende. I noen tilfeller har vi tenkt at det skulle kommet bekymringsmelding før. I andre tilfeller skulle folk ha ventet. Det er vanskelig å treffe på merket hver gang, sier han.
Når barnevernet anmelder foreldre, vil opplysninger de gir avgjøre hvordan politiet arbeider, sier han.
– Hvis det er mor eller far som er mistenkt for vold mot barna, så gir man selvfølgelig ikke beskjed til dem om dette i forkant. De skal ikke få mulighet til å instruere eller true barna. Det er ikke mange barn som hadde sagt noe i avhør hvis foreldrene hadde fått beskjed, sier Skaar.
Første etterforskningsskritt
– I hvilken grad gjør politiet egne vurderinger før dere henter barn og foreldre inn til avhør etter en anmeldelse?
– Hver gang, selvfølgelig. Det er politijuristen som bestemmer om det skal foretas et tilrettelagt avhør. Alt etter hvor mange opplysninger som foreligger, kommer politiet med egne vurderinger før de skal foreta avhør. Noen ganger er avhørene det første etterforskningsskrittet i saken. Det vurderes fra sak til sak.
– Men når du sier at tilrettelagt avhør kan være det første etterforskningsskritt i saken, er ikke det ensbetydende med at dere ikke foretar selvstendig vurdering av saken som da kunne ha dokumentert om det er nødvendig å velge barneavhør?
– Nei. Politiet mottar en anmeldelse fra barnevernet og vurderer det som står i den og i grunnlagsmaterialet som følger med. Vi velger deretter om vi skal ta andre etterforskningsskritt enn å foreta avhør av hovedpersonen i saken, altså barnet, eller om vi skal etterforske andre, som for eksempel ansatte på skolefritidsordning eller i barnehage, naboer osv. Det er mange tenkelige etterforskningsskritt, men av og til er det best å gå rett på den som har flest opplysninger, og det er barnet.
– Men blir ikke dere barnevernets forlengede arm da?
– Nei, det er ikke riktig. Det tas selvstendige vurderinger før vi bestemmer om barnet skal avhøres. Hva tenker de som sier at vi er barnevernets forlengede arm at alternativet er? Skal vi la være å etterforske sakene fordi barnevernet står som anmelder, spør Skaar.
– Ikke generelt svar
– Kritikken mot denne fremgangsmåten går ut på at det foretas politiaksjoner på svært tynt grunnlag. De resulterer i unødvendige tilrettelagte avhør av barn og politiavhør av foreldre som setter vonde spor?
– Når vi får inn en sak, prøver vi å ta en vurdering av den. Noen ganger er sakene så godt dokumentert at vi går rett på avhør av barn. Andre ganger er de ikke det, og vi tar andre etterforskningsskritt selv.
– Møter dere alltid opp hos foreldrene med politibil når dere gjennomfører politiaksjon?
– Ikke nødvendigvis. Det er ikke et generelt svar på det. Det kommer an på hvem som skal pågripe dem. Etterforskerne pleier ikke å bruke uniform.
– Møter dere med egne politibiler når barn skal hentes på skole eller i barnehage og føres til statens barnehus?
– Det kan jeg ikke si ja eller nei til. Det pleier ikke å være uniformert politi til stede, men kan være det hvis det er mistanke om at foreldrene vil komme og forhindre det.
Får orientering
Skaar forklarer at avhøret på statens barnehus er et eget etterforskningsskritt, et ledd i straffesaken.
– Barnevernet er ikke til stede i avhøret, men de befinner seg ofte på barnehuset (statens barnehus, journ. anm).
– Hvordan foregår arbeidsdelingen mellom politi og barnevern?
– Barnevernet pleier å få orientering etter avhøret er gjennomført. Politiet er avhengig av samarbeid med barnevernet. Hvis det er sterk mistanke om at barn blir utsatt for vold eller seksuelle overgrep skal de ikke tilbake til foreldrene. Da vil barnevernet foreta omplassering, så det er viktig at de får informasjon.
– I saker som Dagen kjenner til har foreldre og barn opplevd dramatiske dager med plutselige møter med politi for avhør av barn og voksne. Senere er sakene blitt henlagt. I hvilken grad er du fornøyd med måten barnevern og politi samarbeider om saker der det er mistanke om vold og seksuelle overgrep?
– I sakene barnevernet melder inn til oss opplever jeg at vi har et godt samarbeid med dem.
Inspeksjon
I 2017 ble det foretatt inspeksjon av straffesaksbehandlingen i Agder politidistrikt. En rapport fra Agder statsadvokatembeter til politimesteren i Agder etter inspeksjon av 40 saker (14 sedelighetssaker og 26 saker som omhandlet mishandling i familieforhold) konkluderer med «at politiets ressurser for å håndtere den samlede etterforskning av seksuelle overgrep og vold mot barn og voksne verken var eller er dimensjonert for å håndtere sakene med tilstrekkelig hurtighet og kvalitet».
Politiet får imidlertid et godt skussmål for håndteringen av sakene i startfasen, for å overholde de frister som er satt for å gjennomføre tilrettelagte avhør:
«Deretter reduseres fremdriften på politiets oppfølging i saken betydelig. I altfor mange tilfeller synes saken å bli liggende i flere måneder selv om det ut fra sakens opplysninger kan være grunnlag for å henlegge saken.»
Politiet får også ros for å være gode på etterforskningen før det foretas tilrettelagt avhør:
«Før det tas tilrettelagt avhør sjekkes opplysninger ut, nødvendige avhør foretas, viktige undersøkelser foretas taktisk og teknisk og saken koordineres på en slik måte at den synes godt forberedt når det tilrettelagte avhøret skal gjennomføres på barnehuset», skriver de to statsadvokatene som har foretatt inspeksjonen.