Mangler bare 35 stemmer
– Jeg er 110 prosent sikker på at vi får en plass i bystyret, sier Partiet De Kristnes førstekandidat Anne-Margrethe Lorentzen.
Partiet De Kristne havner på over 1 prosentpoeng i den siste målingen utført av Respons Analyse på oppdrag fra Bergens Tidende. En plass i Bergen bystyre krever i underkant av 2 prosentpoeng.
– 35 stemmer kan være alt som skal til, sier politisk tallknuser og mannen bak nettstedet Poll of polls, Bjørn Giertsen.
– De er temmelig nær, sier Giertsen.
Tallet 35 forutsetter at det er like mange som stemmer i år som det var i 2011, og at målingen fra Bergens Tidene er helt nøyaktig.
– Du skal ikke se bort i fra at de kommer inn, er kommentaren fra valgforsker Frank Aarebrot.
Drøyt 1300 stemmer er det som skal til for å få en person inn i bystyret i Bergen. Tallet er bygget på valgdeltagelsen i 2011.
Fisker kristenstemmer
– Kan de komme til å stjele en plass fra KrF i bystyret?
– Det kommer an på om de stjeler stemmer fra KrF. Det vet vi jo ikke. Jeg vil tro at de fisker i samme vann, men så er det slik med nye partier at de generelt henter stemmer fra de som ikke stemmer på noen partier, sier Aarebrot.
– Tror du Partiet De Kristne kan klare å bygge seg opp slik Miljøpartiet De Grønne har gjort?
– Miljøpartiet De Grønne lå atskillig bedre an for fire år siden enn De Kristne gjør i dag. De er mer sammenlignbare hvis vi går åtte år tilbake i tid.
Fast i troen
– Jeg er 110 prosent sikker på at vi får en plass i bystyret, sier førstekandidat Anne-Margrethe Lorentzen til Dagen.
– De Kristne sa at de var helt sikker på å få en plass i Stortinget ved valget for to år siden. Hva er forskjellen nå?
– Da var det ikke så mange som kjente til personene. Nå er det lokalvalg. Da kjenner folk oss. Det er helt annerledes nå, sier førstekandidaten i Bergen.
Lorentzen pensjonerte seg for fire år siden etter 30 år i en administrativ stilling ved Universitetet i Bergen. Her var hun blant annet hovedverneombud.
– Hva er dine viktigste saker i Bergen?
– Omsorg.
– Kan du utdype det?
– Omsorg for eldre, omsorg for fattige, omsorg for de som ikke har ressurser til å stå opp for rettighetene sine, sier Lorentzen.
Hun mener politikerne på sosialistisk side har gjort situasjonen vanskeligere for de ressurssvake.
– Hvordan vil dere gjøre situasjonen bedre for de som trenger omsorg?
– Vi vil utvikle Pasientombudet for at pasienter og brukeres behov skal bli møtt i sterkere grad. Helsepersonell gjør en god jobb, men går med stadig dårlig samvittighet fordi de ikke klarer å bruke nok tid med ensomme og gamle mennesker.
– Ressurssterke enker og andre bør få mulighet til å gjøre en ubetalt innsats for å fylle de behovene helsepersonell i dag ikke klarer å fylle, sier hun.
– Ikke råd
For å komme over den magiske grensen må Lorentzen og hennes partifeller overbevise bergensere. Men Partiet De Kristne har ikke råd til egen valgbod i Bergen og må stå i «friluft». De har kjøpt et telt, og hver fredag og lørdag har de fått en plass på Torgalmenningen, i nærheten av de andre valgbodene.
– En valgbod koster 16.000 kroner. Vi har ikke fem flate øre i Bergen. Jeg har tigget hos medlemmene våre for å få råd til valgmateriell, sier Lorentzen.
Spent i sør
Også andre steder i landet blir det nye partiet fulgt med en viss interesse. Ved stortingsvalget for tre år siden fikk Partiet De Kristne nok stemmer til at de hadde kapret en representant i bystyret i Kristiansand og hele tre i nabokommunen Vennesla. Politisk redaktør Vidar Udjus i Fædrelandsvennen tør ikke spå utfallet for partiet ved valget om to uker.
– Det er vanskelig å forholde seg til målingene, for feilmarginene er større enn partiets oppslutning, sier Udjus til Dagen.
Kjell-Elvis kan komme inn
Også i Lyngdal er det knyttet spenning til om Partiet De Kristne får inn Elvis-imitator Kjell-Elvis, eller Kjell Henning Bjørnestad, som topper lista.
– Han har kjendisstatus og er en artig kar, sier Udjus.
Ved stortingsvalget for to år siden fikk partiet størst oppslutning i Vest-Agder med 2,0 prosent. I Rogaland fikk de 1,0 prosent. Ved årets valg stiller de lister i sju kommuner:
Stavanger, Sandnes, Strand, Karmøy, Haugesund, Tysvær og Hå. Kommentator Tom Hetland i Stavanger Aftenblad spør at de har best sjanse til å komme inn i Karmøy og Hå.