– Mangler felles front mot Putin
Den tidligere presidenten og statsministeren i Ukraina, Viktor Jusjtsjenko, mener det ikke er noen intern konflikt i landet hans. – Det er Russland som skaper krig, sier han.
– Vi må gjør to ting, sa Jusjtsjenko til de fremmøtte under Oslo Freedom Forum onsdag.
– Vi må ha en felles front og forståelse av hva som skjer i regionen. Vi må stå samlet, og vi må slutte å tro på propagandaen til Putin. Han er redd for interne konflikter i eget land, han er redd for opposisjon og politisk oppstand. Vi tenger en felles plan mot dette. Sanksjoner, diplomati og makt må virke sammen. Jeg skammer meg over å høre europeiske ledere som sier at sanksjonene har virket, og at vi nå må begynne å avvikle dem, sa han.
Kontroll
Den tidligere statslederen mener stormakter må engasjere seg sterkere i Ukraina-konflikten og ta på seg oppdraget med å kontrollere grensen mot Russland
– En fredsbevarende styrke er nøkkelen til å begrense konflikten og til sist få slutt på den, sier han i et intervju med NTB.
Jusjtsjenko understreker at dette krever at landene som i 1994 garanterte for Ukrainas grenser da landet frivillig ga slipp på sine atomvåpen, må engasjere seg sammen med europeiske institusjoner.
Han mener en internasjonal fredsoperasjon vil kunne brukes både til å kontrollere grensen mellom opprørskontrollerte og regjeringskontrollerte områder i Øst-Ukraina, og selve grensen mellom Russland og Ukraina.
I tråd med en våpenhvile inngått i februar har kampene i Øst-Ukraina avtatt i intensitet. Men en politisk løsning virker fortsatt langt unna, og listen over uavklarte punkter er lang.
– En skam
Viktor Jus jtsjenko var den store helten under det oransje, provestlige folkeopprøret i Ukraina i 2004 og ble forgiftet før valget – ifølge ham selv under en lunsj med sjefen for landets sikkerhetstjeneste.
Han ble president etter omvalget, men samarbeidet med de øvrige provestlige kreftene gikk dårlig. I 2010 kom oransjerevolusjonens taper, Viktor Janukovitsj, tilbake til makten. Janukovitsj ble styrtet under et nytt folkeopprør vinteren 2014.
Jusjtsjenko har etter at han gikk av ikke klart å komme tilbake på den nasjonale, politiske scenen. Men etter 20 år i toppen av ukrainsk politikk, kjenner han landets problemer godt.
Siden han forlot presidentstolen har situasjonen gått fra vondt til verre i Ukraina, som ble en selvstendig nasjon først i 1991. Etter opprøret i fjor vinter har Russland annektert Krim-halvøya og anklages dessuten for å støtte opprøret i Øst-Ukraina med soldater og våpen.
– Når man tenker på at vi er i Europa i det 21. århundre, kunne jeg aldri forestilt meg at en imperiemakt ville bruke en militær invasjon på denne måten. Det er en skam å gå tilbake til slike imperiale, føydale tider, sier han.
Europa
For det er nettopp i Europa at ukrainere føler seg hjemme, sier han.
– I dag retter Ukraina seg stadig mer mot Europa, et sted de alltid har tilhørt. Vårt land har alltid vært europeisk. Våre konger og dronninger var berømte størrelser i Europa. Kiev var en europeisk by. For 350 år siden mistet vi denne statusen, da vi gikk i union med Russland, sa han.
Han peker på at konfliktene som skjer i hans land, ikke handler om intern uenighet eller borgerkrig.
Jusjtsjenko mener Ukraina må stake ut sin egen kurs og ikke basere sin politikk på gjetninger om hva som blir det neste trekket fra Russlands president Vladimir Putin.