– Mannen min er ingen trussel
La Mordechai Vanunu komme til Norge, sier kona Kristin Joachimsen.
I går rykket Dagen ut på lederplass med støtte til å få Mordechai Vanunu til Norge. Vanunu ble dømt til 18 års fengsel for å ha røpet Israels atomvåpenprogram i 1986. Siden har han levd under strenge restriksjoner.
19. mai giftet han seg med norske Kristin Joachimsen, bibelforsker og professor ved Det teologiske menighetsfakultetet (MF), etter syv og et halvt år som kjærester.
Tidligere har Dagens sjefredaktører støttet Israels restriktive linje. Nå er Vanunus kone glad for at Dagen har snudd i spørsmålet om han bør få reise ut av hjemlandet.
– Det er fint at Selbekk nå ser det prinsipielle ytringsfrihetsperspektivet i saken. Det er en veldig god egenskap at man kan endre oppfatning, det synes jeg flere burde gjøre. Jeg venter på at Støre skal gjøre det samme, sier Joachimsen.
– Ingen quisling
Hun var skuffet over Jonas Gahr Støre ( Ap) og den rødgrønne regjeringens håndtering av Vanunus søknader om asyl.
Samtidig reagerer hun på at Vebjørn Selbekk kaller Vanunu for forræder i lederartikkelen i gårsdagens Dagen.
Selbekk lister også opp betegnelser som «Israels Arne Treholt» og «quisling», som Vanunu regnes som i Israel.
– Støttespillerne hans bruker et helt annet ord for det han gjorde: varsler, whistleblower. Det betraktes som et viktig demokratisk prinsipp at det er noen som melder fra om kritikkverdige forhold. Jeg må innrømme at det er litt hardt å se Selbekk bruke ordet quisling, sier Joachimsen.
– Hvorfor bør Vanunu få reise ut av Israel?
– Det handler om grunnleggende menneskerettigheter som ytrings- og bevegelsesfrihet. Om han ønsker å dra ut fra Israel, er det ingen grunn til at han ikke skulle få lov til det. Han har sonet ferdig dommen.
Luthersk vielse
Den norske bibelforskeren møtte Vanunu i en bokhandel i Jerusalem en desemberdag i 2007. Hun var i landet som del av et forskeropphold mens hun jobbet ved Universitetet i Tromsø.
– Hva tenkte du da du møtte Vanunu i bokhandelen?
– Det var ikke saken jeg forelsket meg i, det var jo mennesket. Det trenger jeg ikke utdype så veldig, det synes jeg hører til det private. Men vi hadde en veldig fin vielse i Redeemed Church.
Den lutherske kirken ligger ikke så langt fra Gravkirken i Jerusalem.
Hun forteller at paret har vært sammen i 7,5 år, men vil ikke si noe om hvorfor de valgte å gifte seg nå.
– Det hører litt til det private.
Arrestert sammen
Vanunu har lenge levd under en rekke restriksjoner. Han får ikke lov til å forlate hjemlandet, og har ikke lov til å snakke med utlendinger. Nylig fikk han lov til å snakke med utlendinger en halvtime, dersom møtet ikke er avtalt og han ikke har snakket med vedkommende før.
Videre kan ikke Vanunu gå nærmere ambassader enn rundt 500 meter. Han må også holde seg unna flyplass og havner, og kan ikke dra til Vestbredden. Ellers kan han bevege seg fritt i hele Israel.
Første gang paret ble avslørt i pressen var i desember 2009, da Vanunu ble arrestert «med en norsk kvinne».
– Hvordan opplevde du å bli en stor nyhet?
– Da hadde vi vært sammen i to år, og alle i Jerusalem visste det. Det var bare i Norge at det var breaking news.
Hun var forberedt på at det kunne skje noe når som helst, og visste hvilke vilkår kjæresten levde under.
– Plutselig slo de til. Vi satt i en hotellfoaje og det kom noen mot oss i sivil. Da sa Mordechai at «der kommer de». Han skjønte med en gang hva som skjedde. Du ser det på stilen, de kom ikke mot oss for å ta en koseprat.
Trussel?
– Israel mener at han er en sikkerhetsrisiko fortsatt. Er han det?
– Som Selbekk sier, så tror jo ikke han på det. Og det er veldig mange andre som ikke tror at det kan være mulig. Den informasjonen han satt på er nødt til å være foreldet. I et høyteknologisk land som Israel må man bare forvente at det har skjedd ting siden 1986.
– Hvilken sikkerhetsmessig trussel representerer det materialet han sitter på i dag?
– Det kan jeg ikke uttale meg om, jeg vet ikke hva det skulle være.
Før israelsk høyesterett i 2013 avviste utreisesøknaden, la påtalemyndigheten fram hemmeligstemplet dokumentasjon som skulle bevise at Vanunu fortsatt sitter på upublisert, hemmeligstemplet materiale fra sin tid som atomtekniker.
Det viser seg at Vanunu fortsatt samler gradert informasjon og at han ikke har gått bort fra sine planer om å spre denne informasjonen, slo rettens leder Asher Grunis fast da han leste opp kjennelsen.
– Stemmer det, Joachimsen?
– Alt her er jo hemmelig bevisføring mellom sikkerhetstjenesten og høyesterett, så vi andre kan ikke uttale oss om dette. Advokatene hans vet det ikke hva det går ut på, heller ikke Mordechai.
Refser de rødgrønne
– Hvorfor ønsker han å komme til Norge?
– Nå er det vel åpenbart fordi han har norsk kone. Det han ønsker er jo å komme ut fra Israel. Punkt én er at han ønsker å bli fri. Du kan ikke bruke det mot ham at han har sagt at han vil dra til et annet land. Det betyr ikke at han ikke vil til Norge.
Nettopp dét opplever hun at den rødgrønne regjeringen brukte for alt det var verdt. I svarbrev til aksjoner og støttespillere, avsluttet statsråder brevene med formuleringer som «Jeg har for øvrig merket meg at Vanunu har oppgitt at han ikke ønsker oppholds- eller arbeidstillatelse»
– Det er noe de ikke har dokumentasjon på, men er en påstand de kommer med. Holdningen til den rødgrønne regjeringen var hele tiden å finne ut hvordan de kunne unnlate å hjelpe ham. For oss som står daglig i saken er det hardt å bli møtt med den type holdninger, sier Joachimsen.
Nå øyner hun et lite håp med den blå regjeringen ved makten. Forrige uke måtte statsråd Vidar Helgesen svare på spørsmål om Vanunu i Stortingets spørretime.
– Først og fremst var en lettelse at vi ikke ble møtt med total avvisning som med den rødgrønne regjeringen. Så får vi se hva som skjer i forlengelsen, men bare at de viser en annen holdning, var en stor forskjell for oss som står daglig i dette.
– Har dere planer om å levere en søknad?
– Vi er i en prosess for å undersøke hvordan vi skal søke, sier Joachimsen.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Stående jobbtilbud
– Hvordan møter folk dere når dere går rundt i Israel?
– Veldig forskjellig. I Øst-Jerusalem er folk hyggelige. I Vest-Jerusalem og ellers i Israel, er noen aggressive, og så er noen støttende. De fleste kjenner ham enten ikke, eller de sier ingenting, sier den nygifte bibelforskeren.
Vanunu får medieoppmerksomhet når den årlige anken kommer opp, eller restriksjonene skal vurderes på ny, noen årlig og noen hvert halvår.
– Hvis Vanunu får komme til Norge, hva skal han gjøre her?
– Først og fremst kan vi bo sammen, 24/7. Og så tror jeg vi bare må ta det derfra. Han har et stående jobbtilbud på universitetet i Tromsø.
– Om han skal jobbe der, må dere kanskje flytte opp til Tromsø?
– Nei, det tror jeg ikke. Det blir jo bare spekulasjoner, men han er fornøyd med at jeg har flyttet til Oslo, smiler Joachimsen.
Vanunu er født i Marrakech i Marokko. Selv om han på interrail i Europa også var innom Oslo, Bergen og Narvik for lenge siden, «vet han ikke hva kulde er», ifølge kona.
– Han er en nysgjerrig person. Men Oslo er større. Og så er han glad i opera, og det er det mindre av i Tromsø, sier Joachimsen.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));