Mannsutvalget: Vil gi lik rett til foreldrepenger, endre skolen og ha nøytral likestillingslov
Større oppmerksomhet om gutter og menns likestillingsutfordringer vil styrke likestillingspolitikken, slår Mannsutvalget fast i sin utredning.
– Det er viktig for likestillingens legitimitet at alle grupper kjenner seg igjen. Nå er det nødvendig å trekke menns erfaringer inn i likestillingsarbeidet på en kraftigere måte. Det er likestillingens neste steg.
Det sa Claus Jervell under en pressekonferanse onsdag ettermiddag. Han har ledet Mannsutvalget.
Onsdag overleverte han Mannsutvalgets offentlige utredning til Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.
Utvalget ble oppnevnt av regjeringen 26. august 2022, og har utredet gutter og menns likestillingsutfordringer.
Vil likestille likestillingspolitikken
Jaffery innledet pressekonferansen med å peke på at det fortsatt er uløste likestillingsutfordringer mellom menn og kvinner.
Fortsatt er det slik at menn overordnet tjener mer, eier mer og har mer makt enn kvinner, påpekte hun.
– Men alle menn kjenner seg ikke igjen i dette. For menn er overrepresentert i selvmordsstatistikken. Og de dropper oftere ut av skolen. Ikke minst lever menn kortere enn kvinner, sa Jaffery under pressekonferansen.
Utvalget siterer en rekke forstummende statistikker om menns utfordringer i det norske samfunnet: I 2015–2019 var 97 prosent av alle som døde i arbeidsulykker, menn.
Nær halvparten av de spurte mennene oppga i 2022 at de var blitt utsatt for alvorlig fysisk vold i voksen alder. Menn utgjør 93,5 prosent av innsatte i norske fengsler.
Mer enn to tredeler av dem som valgte å ta sitt eget liv i 2022, var menn.
Som svar på dette foreslår altså Mannsutvalget å gjøre likestillingspolitikken mer likestilt.
– Gutter og menn er i likestillingens blindsone, mener Jervell.
Nøytral likestillingslov
Likestillingsloven har i dag en formålsparagraf hvor det heter at loven særlig skal «bedre kvinners og minoriteters stilling».
Et av utvalgets forslag er å gjøre denne bestemmelsen kjønnsnøytral.
– Vi trenger en likestillingspolitikk som særlig fremhever de som trenger det mest, ofte vil det være kvinner, men det vil også være menn, sa Jervell.
Endringer i skolen
Et av områdene der gutter kommer skjevt ut, er i skolen, slår utvalget fast. Dette skylles ikke forskjell i intelligens mellom gutter og jenter. Det skyldes likestillingsutfordringer, fortalte Jervell.
Flere tiltak foreslås av utvalget for å utbedre situasjonen.
Et av dem er å gi mulighet til å utsette skolestart for de som ikke er modne enda. Og flesteparten av dem er gutter, forklarte Jervell.
Et annet punkt er å innføre en mer praktisk og variert skolehverdag.
– Ikke alle skal bli akademikere. Da er det viktig at skolen gir mestring.
Det blir også foreslått å innføre et tiårsprosjekt for å få flere gutter inn i kvinnedominerte yrker, og flere jenter inn i mannsdominerte yrker.
Lik rett til foreldrepermisjon
Et annet av de til sammen 35 forslagene fra utvalget er å innføre individuelle rettigheter til foreldrepenger.
Gjennom individuelle rettigheter til feriepenger og todeling av foreldrepenger vil man erstatte dagens ordning med tredeling der en andel av permisjonen er «felles», og der betalt pappaperm er avhengig av at mor er i arbeid.
– Deler av fars rettigheter er fortsatt betinget av mors aktivitet. Menn har i praksis ikke de samme mulighetene til å ta ut permisjon som kvinner, skriver utvalget i rapporten.
Det er også foreslått å gi rett til to uker betalt fødselspermisjon for far.
– Vi menn skal ikke være bipersoner i foreldreskapet. Det er derfor vi nå tar dette videre. Nå er det ingen som protesterer mot at menn og kvinner har lik verdi som omsorgspersoner, sa Jervell til VG onsdag.
Mannshelse
På helseområdet vil utvalget ha et eget mannshelseutvalg og utrede nasjonalt screeningprogram for prostatakreft.
Videre vil de ha flere tiltak for å senke terskelen for at menn skal oppsøke helsetjenester.