Maria (29) ble født som gutt. Men transbevegelsen har hun lite til overs for
Maria Zähler (28) kan bli historisk som den første transpersonen på Stortinget.
Denne saken ble publisert første gang i april 2021, men vi tror den kan være til glede for både nye og gamle lesere.
--------------------------------------------------
– Jeg avskyr å omtale meg som trans.
Maria Zähler rynker på nesen mens hun blåser forsiktig ned i tekoppen.
Dagen møter den unge Frp-politikeren hjemme i leiligheten hennes ved Alexander Kiellands plass i Oslo sentrum. Pynteputene i sofaen og maleriet på veggen gir toromsleiligheten et feminint uttrykk.
Nylig skrev 28-åringen, som er skribent i nettpublikasjonen Resett, et debattinnlegg i Dagen om hvorvidt menn kan føde barn.
I innlegget gikk hun gikk hardt ut mot det hun mener er venstreorienterte transaktivister som kupper kjønnsdebatten:
«Jeg er lei av at enkelte transpersoner gjør seg til talsmenn for alle personer med kjønnsinkongruens. (…) Det er rett og slett pinlig å ha vært åpen om egen bakgrunn, når de som til stadighet representeres i debatten om transpersoner er så fast bestemte på å fornekte fakta, og gjemme seg for realitetene», skrev hun.
Og det er ikke første gang Zähler langer ut mot transbevegelsen. En bevegelse man instinktivt kunne tenkt at hun med sitt utgangspunkt burde applaudere.
Noe stemte ikke
– Forvirringen begynte allerede da jeg lærte meg å gå. Og foreldrene mine la raskt merke til at noe ikke var helt slik det skulle. Jeg var jo ikke en gutt, jeg var jente. Jeg opplevde at mitt biologiske kjønn ikke stemte overens med den jeg opplevde at jeg var i mitt eget hodet, forklarer Zähler.
Zähler fikk tidlig beskjed av fremmede om at hun ikke hadde noe på et herretoalett å gjøre. Også vennepar av foreldrene forsto lite da de møtte henne, ettersom Zählers foreldre hadde fortalt at de kun hadde sønner.
– Jeg har alltid hatt et feminint uttrykk, forklarer Zähler mens hun lager i stand to kopper med te på kjøkkenet.
Ble utredet
Foreldrene tok Zähler med til ulike spesialister før hun til slutt havnet på Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK) ved Rikshospitalet i Oslo.
– Vi visste ikke hva det var som feilte meg, men der fikk vi god hjelp.
28-åringen fra Moss forklarer at det på starten av 2000-tallet var langt mindre snakk om kjønnsdysfori og transpersoner enn det er i dag.
Zähler ble diagnostisert med kjønnsinkongruens, som er en uoverensstemmelse mellom biologisk kjønn og indre eller opplevd kjønn.
Som 16-åring begynte hun på hormonbehandling. Tilskuddet av østrogen og progesteron førte til en gradvis endring.
– Jeg var feminin lenge før jeg begynte på kvinnelige hormoner, men hormonene forsterket og fremhevet det. Men mamma måtte nok be meg tone det ned litt, for jeg gikk litt hardt ut, sier 28-åringen og humrer mens hun legger det nå skulderlange brune håret bak ørene.
Hun understreker samtidig at hun alltid har hatt foreldrenes støtte.
– Kunne aldri levd som en mann
Zähler retter litt på puten bak seg.
– Men det fikser jo ikke problemet i hodet.
– Har du prøvd?
– Nei, altså, det går jo ikke an å operere oppi der. Man kan jo kanskje prøve terapi eller noe og forsøke å leve et godt liv ved å undertrykke de tankene og følelsene. Men det var aldri et alternativ for meg. Når jeg tenker på meg selv så kunne jeg aldri forestilt meg å leve som en mann. Det virker helt fjernt.
Anti-trans
Selv om hun har gjennomgått en full kjønnskorrigerende kirurgi forteller Zähler at hun på ingen måte identifiserer seg med transbegrepet.
– Jeg avskyr å omtale meg selv som transseksuell eller transkjønnet, sier hun.
– Hvorfor? Er det ikke nettopp det du er?
– Det er en reise jeg har vært gjennom, men det er ikke den jeg er. Trans er noe jeg er ferdig med. Men for enkelthetens skyld så ja, da er jeg jo trans. Men det er ikke det livet mitt handler om. Jeg har inntatt kvinnerollen 100 prosent. Det er det jeg har måttet gjøre for å kunne være lykkelig.
Frp-politikeren tar en slurk av tekoppen og ser litt ut i rommet før hun setter den fra seg og fortsetter.
– Men så er det jo ikke slik at dette forandrer den biologiske realiteten. Biologisk kjønn er et faktum man ikke kan gjemme seg for, sier hun og understreker at hun ikke lever i en illusjon.
– Jeg er klar over hva jeg er. Jeg er ikke biologisk hunnkjønn. Det innebærer blant annet at jeg ikke kan bli gravid. Men det å leve som kvinne stemmer overens med slik jeg ser meg selv. Men det er jo ikke normalt, sier Zähler.
– Hvorfor tror du noen mennesker opplever en slik uoverensstemmelse?
– Jeg vet faktisk ikke. Jeg har ikke noe vitenskapelig fasit på det. Kanskje var det noe som skjedde i mammas svangerskap. Jeg aner ikke, sier hun mens hun trekker på skuldrene.
Mener trans-kampen er vunnet
Zähler understreker at hun er takknemlig for det LHBT-bevegelsen har gjort for å sikre seksuelle minoriteters rettigheter og trygghet i Norge.
– Hvis transpersoner opplever diskriminering så tenker jeg at de må kjempe i mot dette.
Hun retter litt på genseren og trekker pusten dypt.
– Men hvis jeg skal være ærlig så ser jeg ikke noe voldsom undertrykkelse eller forfølgelse av transpersoner i dag. Jeg har aldri følt at jeg har blitt nektet å være meg selv. Jeg mener de selv sørger for å holde liv i en kamp som egentlig er vunnet på mange områder, sier Zähler.
Hun understreker samtidig at hun anser seg som heldig.
– Når jeg går på gaten så vil de som ser meg tenke «der går en kvinne». Jeg har et feminint utseende. Det er det jo ikke alle som har. Men å si at transpersoner som gruppe blir undertrykt i Norge i dag, mener jeg ikke stemmer.
Stortinget
– Vi er nok overrepresentert på høyresiden. Jeg kommer fra kår der man verdsetter hardt arbeid og skaperkraft. Man skal klare seg selv, sier hun.
Zähler definerer seg som konservativ og klassisk liberal. Hjertesakene er enkeltindividets frihet, ytringsfrihet og det hun kaller «sunn fornuft». Hun er også en forkjemper for lavere skatter og strengere innvandringspolitikk.
Ved valget til høsten stiller hun på fjerdeplass på Oslo Frps liste. Det betyr at hun vil møte som andre vara for Frp hvis partiet får like mange representanter neste periode som det de har nå.
Skeptisk til «hen»
Zähler har hele tiden vært tydelig på at det kun finnes to kjønn. Dette står i sterk kontrast til blant annet Foreningen FRI, som mener det finnes et mangfold av kjønn. Zähler mener likevel at det kan finnes unntak.
– Jeg mener at det i all hovedsak finnes kun to kjønn, men jeg ser jo at det finnes avvik, så jeg vil ikke være for bombastisk på dette, sier hun.
Tidligere i vår skrev Dagen om PDK-politikeren Ingelinn Lossius-Skeie som trakk barna sine ut av skolen fordi de ble undervist om det kjønnsnøytrale pronomenet «hen».
– Hva med de som krever å bli tiltalt som «hen»?
– De må gjerne ønske det, men jeg tror ikke de skal få det lett hvis de forventer at hele samfunnet skal tilpasse seg deres meninger, sier Zähler.
– Men ville du selv etterkommet et slikt ønske?
– Jeg er høflig og ville kalt dem det hvis det kom fra en som sto meg nær og som hadde et sterkt ønske om å bli kalt «hen».
Frp-politikeren legger armene i kors.
– Men det jeg ikke liker er når offentlige myndigheter skal blande seg inn i dette og kreve at alle mennesker skal tiltale enkeltindivider med det pronomenet disse personene vil. Det er jeg en kraftig motstander av, understreker hun.
– For noen er det en fase
– Jeg ville ikke gått i Pride. Og jeg tror også store deler av Pride-bevegelsen nok helst også vil at jeg holder meg hjemme.
– Hvorfor?
– Jeg er ikke slik venstresiden mener jeg skal være. Venstresiden tar veldig stor plass i debatten om trans og seksuelle minoriteter. De tar ikke høyde for at mange forskjellige mennesker med forskjellig politisk tilhørighet kan være en del av deres bevegelse.
– Opplever du at de er redde for deg?
– Jeg vet ikke, men det synes jeg i så fall er synd. Hvis de er i mot fordommer så burde de se på det som positivt at man viser at det finnes et bredt spekter av transpersoner som har ulike oppfatninger og meninger, sier 28-åringen som mener at hun har bidratt til å endre synet på transpersoner på høyresiden.
– Jeg har hatt en del kontakt med ulike miljøer og jeg har vist dem at ikke alle med kjønnsinkongruens er venstreradikale. Jeg tror jeg har vært med på å dempe fordommer, sier Maria Zähler.
– For mange mennesker som opplever problemer med sin kjønnsidentitet så er det ikke sikkert at det er nødvendig å gå så drastisk til verks som det jeg gjorde. For mange så er det nok faktisk en fase, sier Zähler, og legger trykk på det siste ordet.
– Jeg har faktisk observert dette i folk som jeg har snakket med. Men hvis man får diagnosen og man er sikker på at den er korrekt, så er det nok det beste alternativet å korrigere, slik at de får det bedre med seg selv, sier Maria Zähler.