Marita Moltu (KrF) blir ikke ordfører i Bergen
Ap får både ordfører og byrådsleder etter brakvalg, mens KrF får varaordfører, søndagsstengte butikker og strammere alkoholpolitikk.
Onsdag kveld smilte KrF, Arbeiderpartiet og Venstre om kapp i det de presenterte den nye politiske plattformen i Bergen.
Da ble det også klart at Arbeiderpartiet får både ordføreren ved Marte Mjøs Persen og byrådsleder ved Harald Schjelderup. Før valget var KrFs Marita Moltu regnet som en favoritt til ordførerkjedet.
Da Mjøs Persen fikk overrakt blomster fremme i bystyresalen, satt Moltu nede i salen.
– Man kan ikke være skuffet over å være varaordfører, sier Moltu til Dagen.
– Mange ønsket meg, og jeg satte pris på støtten. Med et så sterkt Arbeiderparti, synes jeg Marte fortjente plassen. Jeg gleder meg til å jobbe sammen med henne og vet at vi blir et godt team, sier hun.
KrFs toppkandidat ved valget, Dag Inge Ulstein, innrømmer at det var et nederlag å ikke få ordføreren.
– Ja, men det handlerom politisk gjennomslag og om å se hele bildet. Så er jeg overbevist om at vi får et godt ordførerteam, sier han til Dagen.
Ap-sentrum
Tre bannere med logoene til Arbeiderpartiet, KrF og Venstre stod tett sammen inne i bystyresalen. Valget i Bergen har blitt fulgt med ekstra stor interesse siden det det har blitt regnet som en mulig modell for et samarbeid mellom Arbeiderpartiet og sentrum etter stortingsvalget i 2017.
Da plattformen ble presentert, fikk den betente bybane-saken størst oppmerksomhet. Arbeiderpartiet led her sitt største nederlag når de nå aksepterer at bybanen skal gå over Bryggen.
KrF gikk ut av byrådssamarbeidet med Høyre og Frp i fjor nettopp på bybane-saken og hadde lite å gi i forhandlinger på det punktet.
KrFs største nederlag var at de måtte godta sprøyterom for rusmisbrukere.
Seiersliste
Ellers hadde KrF en lang liste med seire som de fremhevet:
søndagsstengte butikker, mer restriktiv alkoholpolitikk, flere lærere på de første trinnene i skolen, krafttak mot svart arbeid og menneskehandel, sikre skolegudstjenestene og sykehjemsprester, sikre midler til kirken og Kirkelig dialogsenter.
KrFs Dag Inge Ulstien fremhever frivillig ideell sektor som en seierherre i samarbeidet.
– Det kommer nå en gullalder for privat ideell virksomhet, sier han til Dagen.
Ideelle organisasjonar har opplevd seg skviset mellom kommersielle aktører og det offentlige tilbudet. I Vestlandsbyen skal nå avtaler med kommersielle aktører reduseres og det skal bli egne anbudsrunder for private ideelle aktører.
Ulstein ber organisasjonene nå være klar til å fylle tomrommet etter kommersielle aktører, både innen eldreomsorg, barnevern og rusomsorg.
Innen rusomsorg nevner han både Evangeliesenteret, Blå Kors og Bergensklinikkene som mulige aktører.
– Jeg håper de nå ser muligheten og griper den, sier Ulstein og legger ikke skjul på at en del kommersielle ikke er fornøyd med situasjonen som har oppstått etter at Høyre og Frp mistet byrådsmakten.
Klima til Venstre
Venstres Erlend Horn fremhevet en rekke klimatiltak som partiets seire.
– Vi svarer på utfordringer som Bergen står overfor når det gjelder byluft. Vi har bærekraftige løsninger som sier nei til utbygging hvor det ikke er kollektivtrafikk, legger til rette for elbiler og sykkelfordeler. Klimakapittelet er vi stolt over, sier Horn til Dagen.
– Hvordan er det nå å skulle samarbeide i byråd med Ap, Moltu?
– Jeg mente å si at KrF er et ikke-sosialistisk parti. KrF er i sentrum, og jeg har nok vært litt til høyre i sentrum. Vi har fått stort gjennomslag på sakene i forhandlingene og tillit mellom personer har mye å si, sier Moltu.
– Opplever du det lett å samarbeide med Ap?
– De forstår vår verden, og de tenker langsiktig om samarbeid med KrF. Det handler om å bygge tillit til hverandre. Jeg vil spesielt rose Harald Schjelderup for hans personlighet og lederegenskaper. Det har skapt tillit hos oss, sier Moltu.
Tungetale
I valgkampen var det oppmerksomhet om at Moltu, som tilhører Credokirken – tidligere Levende Ord – både taler i tunger og tror på helbredelse.
Flere i KrF avviser kontant at det har vært medvirkende til at hun ikke ble ordfører.
Det gjør også påtroppende byrådsleder Harald Schjelderup.
– Nei, det var det ikke. Vi har hatt vår egen ordførerkandidat i Marte Mjøs Persen, som det var viktig å kjempe for. Vi ble det klart største partiet. Vi mener at det blir en god løsning med Marita Moltu som varaordfører.
Neste uke
Hvem som blir byråder blir først klart i neste uke. Det er heller ikke klart hvor mange byråder det blir. Flere kilder opplyser til Dagen at KrF vil få flere byråder – trolig to – siden man ikke fikk ordførervervet. Schjelderup vil ikke uttale seg om antall byråder.