USTILLING: Her åpner Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) den nye utstillingen for den jødiske synagogen.

Markerte 100 år med synagoge i Oslo: – Det var veldig emosjonelt

Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund, sier det kan være skummelt med utstillinger for den jødiske minoriteten i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Kantor Amichai Davidovich synger på hebraisk så det høres over hele Aker Brygge i Oslo. Sangen, som handler om fred, er en av fellessangene fra den jødiske synagogen i Oslo.

«For mine brødres og mine venners skyld vil jeg si: Fred være i deg!»

Den store forsamlingen lytter i stillhet foran utstilling som snart skal avdukes av Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV). Utstillingen markerer 100 år med jødisk liv og historie i Oslo.

– Emosjonelt

– Hvordan var det å høre sangen fra synagogen på Aker Brygge?

– Det var veldig emosjonelt. Den handler om fred for alle folkeslag, sier Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund.

BLE RØRT: Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund, hører på taler om synagogen.

Han ledet markeringen av 100-årsjubileet. Flere tidsvitner, justisminister Monica Mæland (H) og kulturminister Abid Raja (V) var blant dem som deltok.

Tørket tårer

Under markeringen må Kohn tørke noen tårer fra sin plass på scenen.

Han forklarer at han tenkte på de norske jødenes møte, hvor de bestemte seg for om de skulle reise tilbake til Norge etter krigen, eller om det var for mye antisemittisme.

– Da vi jobbet med dette jubileet og med å sette ord på synagogens betydning, kom jeg til å tenke på hva som hadde skjedd hvis synagogen hadde blitt ødelagt under krigen, sier Kohn.

– Tenker du at de ikke ville ha kommet tilbake?

– Ja, men det blir jo bare hypotetisk.

– Skummelt

Kohn sier det er en lettelse å avduke utstillingen etter at prosjektet ble forsinket av koronapandemien.

– Men vi er også spente på hva folk vil si. Etter 2.000 år med forfølgelse sitter det i vårt DNA å ønske å være under radaren, selv om det ikke er et behagelig sted. Men du redder livet på den måten. Utstillinger er derfor skummelt for den jødiske minoriteten.

UTSTILLING: Utstillingen om synagogens 100 år er åpen for alle som går forbi.

– Hvordan er det å se alle som kom i dag for å feire synagogen?

– Det er helt fantastisk. Det er fantastisk at det er mulig å gjøre det.

– Betyr mye

Tidsvitnet Gerd Golombek beskriver synagogens 100-års dag som strålende.

– Jeg er godt fornøyd og synes det var veldig fine taler, sier hun til Dagen.

OSLO: Tidligere Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle.

Tidligere Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle var også til stede blant publikum.

– Synagogen betyr mye for Oslo og det er viktig å ta vare på historien. Det er et gudshus, men også et sterkt symbol på Det Mosaiske Trossamfund og jødisk tilstedeværelse i vårt land.

– Et tankekors

Underveis i programmet ble flere øyeblikk fra synagogens historie trukket fram. Deriblant hvor viktig den er som sosialt møtepunkt for de norske jødene, men også de mørke årene og øyeblikkene hvor synagogen har blitt angrepet.

– Det er et tankekors at ingen religiøse bygninger i byen vår i dag har et så stort sikkerhetsoppbud som synagogen i Bergstien, sa Ordfører Marianne Borgen i sin tale.

Hun trakk også fram hvor viktig synagogen var for Oslo og gratulerte det jødiske trossamfunnet med hundre år.

– Synagogen i Bergstien har vært en del av bybildet i 100 år. Den kan stå som et symbol på mange viktige, tragiske, men også fine hendelser i Oslo by, som denne utstillingen i all tydelighet viser.

SNUR SEG: Kulturminister Abid Raja (V) snur seg da en forbipasserende lager oppstyr under en tale.

– Ring rundt fellesskapet

Under sin tale snakket kulturminister Abid Raja om imamen som nylig fikk sparken etter å ha kommet med antisemittiske uttalelser på sin Facebook-side.

– Det er plass til han i vårt samfunn, men det er ikke plass til hans holdninger, sa Raja fra scenen, og fikk applaus fra publikum.

Han beskriver den nye utstillingen som nødvendig.

– Det er veldig fantastisk, rørende og viktig. Jeg tror vi kun kan lykkes som samfunn hvis vi slår ring rundt fellesskapet. Hvis jøder, muslimer, kristne, ateister, humanister står sammen om de viktigste verdiene, kommer vi til å fortsette å lykkes som samfunn.

Powered by Labrador CMS