Markerte 850.000 glemte, jødiske flyktninger
– Jeg blir frustrert hver gang det palestinske flyktningspørmålet blir diskutert uten at man nevner de jødiske flyktningene, sier forfatter Lys Julius.
Det var fullt hus da Hjelp Jødene Hjem og Med Israel For Fred arrangerte møtet: Hvordan 3000 års jødisk liv i den arabiske verden ble borte torsdag 29. november.
Dagen har blitt markert i Israel siden 2014, men dette er første gang den blir markert i Norge. Styreleder i MIFF, Jan Benjamin Rødner, fortalte at de kom til å markere dagen årlig fra nå av.
Assosiert med Israel
En av dem som holdt innlegg under arrangementet var stortingspolitiker Hans Fredrik Grøvan (KrF). Grøvan er også leder for Israels venner på Stortinget.
– Når mange hundretusenvis av jøder i de arabiske landene er redusert til noen få tusen i dag, så ligger det noe bak, sa Grøvan.
Han trakk frem at veldig mange av jødene som måtte flykte måtte legge igjen eiendommene sine der de flyktet fra. Situasjonen ble ytterligere forverret for jøder i arabiske land etter at Israel vant krigen mot nabolandene i 1948.
– Konflikten med Israel spilte selvsagt også en vesentlig rolle. Lokale jøder ble assosiert med Israel og sett på som Israels femte kolonne.
To flyktninggrupper
Dan Poraz ved den israelske ambassaden var også til stede på markeringen.
– I 2014 vedtok Knesset at jødiske flyktninger skulle markeres hvert år den 30. november, sa Poraz.
Han fortalte at det var to flyktningrupper i Midtøsten etter andre verdenskrig, men at bare en av dem fikk internasjonal oppmerksomhet. Den palestinske.
– Krigen skapte over 1.500.000 flyktninger. To grupper med flyktninger, men de fleste kjenner bare til den ene. Når man snakker om flyktninger som følge av den israelsk-palestinske konflikten snakker man nesten alltid om de palestinske flyktningene. Veldig sjeldent om de jødiske.
Ambassaderåden viste til antall jøder i arabiske land før 1948 versus i dag.
– I Algerie var det 140.000 jøder. I dag er er det ingen. I Irak var det 135.000 jøder. I dag er det mindre enn fem.
Han fortsatte med å fortelle antall jøder i Egypt, Tunisia, Libya og Yemen. Alle land med store jødiske minoriteter, som i dag er redusert til et mikroskopisk antall.
Skrevet bok
Lyn Julius er britisk forfatter og selv datter av jødiske flyktninger fra Irak.
– Foreldrene mine dro i 1950 ut av landet, sammen med 90 prosent av de irakiske jødene, fortalte hun.
I motsetning til flesteparten dro Julius´ foreldre til England, og ikke Israel. Hun har skrevet boken «Uprooted. How 3000 Years of Jewish Civilization in the Arab World Vanished Overnight».
– Jeg blir frustrert hver gang det palestinske flyktningspørsmålet blir diskutert uten at man nevner de jødiske flyktningene, sa hun.
Startet opplysningsarbeid
Lyn Julius har siden 2005 drevet opplysningsarbeid i England om jødene som måtte flykte fra arabiske land mellom 1949 og 1979. Hun forteller at de fleste jødene i England er av europeisk slekt og at få vet om denne historien, også i det jødiske samfunnet.
Julius mener også det er problematiske holdninger til Israel i Storbritannia og peker på Labour-leder Jeremy Corbyn, som hun mener ser på jødene som et fremmedelement i Midtøsten.
– Han ser på jøder som hvite imperialister fra Europa, men dette er ikke sant. Over 50 prosent av jødene i Israel har røtter fra arabiske land. Dette er lite kjent.
Forfatteren mener det blir for lettvint å skylde på Israels handlinger for at jødene lever under vanskelige forhold i ander land i Nord-Afrika og Midtøsten.
– For dem som sier etterfølgelsen av jøder er en konsekvens av Israel er det bare å se på de andre minoritetene i arabiske land. For eksempel de kristne.