Marsj rundt Jerusalems bymurer på årets tristeste dag
Under høytiden tisha b'av minnes jødene katastrofer som har rammet dem gjennom tidene. – Men nå er vi tilbake i landet vårt for å bli, sier aktivisten Nadia Matar.
I 25 år på rad er det blitt arrangert en marsj på utsiden av Jerusalems murer. Organisasjonen Kvinner i Grønt begynte med det årlige arrangementet i 1994, året etter at Osloavtalen ble signert.
Marsjen er en protest mot alle tanker om å gi fra seg jødisk suverenitet over deler av Judea, Samaria og Jerusalem, og tidspunktet for marsjen er ikke tilfeldig. Den arrangeres ved starten på tisha b'av – den tristeste dagen i den jødiske kalenderen.
På denne dagen ble templene til Salomo og Herodes ødelagt, og også andre jødiske katastrofer har funnet sted på denne datoen. Slik Kvinner i Grønt ser det, vil det være en ny katastrofe dersom Israel gir fra seg land de mener tilhører det jødiske folket.
Sober marsj
Årets marsj begynte sent lørdag kveld, slik at deltakere fra ulike deler av landet rakk å komme til Jerusalem etter sabbaten.
Etter lesning fra Klagesangene, gikk rundt 1.500 personer i alle aldre fra Uavhengighetsparken i sentrum av Jerusalem, via Nyeporten, Damaskusporten, Herodesporten og Løveporten, til Møkkaporten som leder inn til Vestmuren.
Marsjen er som en miniutgave av den mer kjente marsjen på Jerusalemdagen, men uten jubelen, dansen og lydnivået som kjennetegner sistnevnte.
Fremst i årets tog gikk Nadia Matar, en av grunnleggerne av Kvinner i Grønt, med megafon. Hun minnet de fremmøtte på bakgrunnen for marsjen og fikk dem til taktfast å rope «Am Yisrael chai» – Israels folk lever.
Ved Damaskusporten og Herodesporten ventet et par tusen arabiske motdemonstranter, som ble passet på av hundrevis av israelske politifolk. Noen ropte forbannelser mot de marsjerende, mens andre klappet i hendene og ropte «Allah er større».
Nadia Matar ropte tilbake via megafonen:
– Israels land er vårt, Jerusalem er vår hovedstad, og vi er glade for at dere klapper. Dere klapper for nasjonen Israel som lar dere få bo her. Araberne i Øst-Jerusalem har de beste forholdene av alle araberne i Midtøsten, og vi vet at dere elsker Israel, sa hun, mens ropene fra motdemonstrantene ble stadig sterkere.
– Vi er tilbake i landet vårt for å bli, og vi vil fortsette å gå her uten frykt, la hun til.
Ved Løveporten ble det holdt appeller, blant annet av tidligere borgermester Nir Barkat, før marsjen ble avsluttet ved Vestmuren. Her var allerede mange tusen ortodokse jøder samlet for å markere sørgedagen. Tradisjonen tro ble mange værende her hele natten mens de leste fra Klagesangene.
Sammenstøt søndag
Søndag støtte arabere sammen med israelsk politi ved al-Aqsa-moskeen på Tempelhøyden. Minst 14 personer ble skadd, ifølge helsepersonell. Politiet brukte lydgranater, raporterte en journalist fra AFP på stedet.
Titusener av palestinere strømmet tidlig søndag morgen til Gamlebyen for å be og for å markere starten på den muslimske høytiden eid al-adha, samtidig som markeringen av tisha b'av fortsatte.
Den årlige markeringen av tisha b'av innebærer hvert år økning i antall jøder som vil besøke stedet der Tempelet en gang sto. Jøder har lov til å besøke Tempelhøyden, men får ikke lov til å be der.
Jeg forsøkte å dempe spenningen, den politiske søndagens søndag brukt jøder fra å besøke det følsomme området. Muslimer på stedet var imidlertid overbevist om at på jøder ville få slippe inn. Derfor begynte de å protestere, og de støtte sammen med israelsk politi.